Landelijk worden er in deze nationale week van eenzaamheid allerlei activiteiten georganiseerd. Zo ook in de gemeente van Nederweert. Bij eenzaamheid denkt men al gauw aan oudere mensen, mensen met een ziekte of handicap en aan alleenstaanden. Eenzaamheid kent echter vele gezichten. Alleen zijn wil niet zeggen dat je per definitie eenzaam bent. Ik kan bijvoorbeeld heel goed op mezelf zijn zonder me eenzaam te voelen maar kan me in gezelschap soms eenzaam voelen. Iedereen kent in meer of mindere mate wel het gevoel van eenzaamheid en meestal gaat dat ook gewoon weer weg. Als het langer blijft hangen, dan kan het een probleem geven.
De laatste 10 jaar zie ik een toename van eenzaamheid onder jongeren. Er kan sprake zijn van sociale onhandigheid. Maar er is ook vaak sprake van een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen waaraan verschillende oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Daarnaast hoor ik de laatste vijf jaar jonge mensen regelmatig vertellen over extreme vermoeidheid door alle druk die ze ervaren door hun studie of werk. Maar ook door de 24-uurs informatiestroom die hen via hun smartphones bereikt. Hierdoor veranderen sociale contacten en zijn er tijden dat ze amper nog de deur uitgaan.
Als ik terugkijk op mijn tijd als jongvolwassene, dan zie ik dat ik me als adolescent heel eenzaam heb gevoeld in tijden dat ik geen verbondenheid voelde met mezelf. Op die momenten ging ik ook minder de deur uit doordat ik me niet op mijn gemak voelde. Dat verdween gelukkig ook wel weer. Zo gaat dat helaas niet bij iedereen. Soms zijn er mensen waarvoor het een echt probleem kan zijn en komen daardoor in een negatieve spiraal terecht en neemt de kans op depressie en andere ziekten toe.
Het is belangrijk dat je om leert gaan met je emoties. Een potje gamen of een aflevering van een Netflix-serie kijken kan leuk zijn en biedt afleiding maar, uiteindelijk kom je dat gevoel toch weer een keertje tegen. Een training Mindfulness biedt je handvaten om emoties aan te gaan. Je kunt echter ook al een heleboel zelf doen. Allereerst is het belangrijk dat je in je directe omgeving met iemand over je gevoelens praat. Ik merk nog te vaak dat mensen, jong en oud, zich ervoor schamen.
Geef jezelf de opdracht om in beweging te komen. Is een sportclubje voor jou nog net een stap te ver ga dan een stukje lopen of fietsen, waarschijnlijk kom je onderweg ook anderen tegen. Ook al heb je het druk, maak 1 uur per week of 1 uur per twee weken, tijd vrij om vrijwilligerswerk te gaan doen waarbij je interactie hebt met dieren of mensen. Zo zijn er nog heel veel dingen die je zelf kunt doen. Praat er in ieder geval met iemand over. Een vriend, je ouders en misschien je huisarts. Iemand waar jij je bij op je gemak voelt in een veilige omgeving.
Agenda
- 08-10-2018 start groepstraining Mindfulness – nog 1 plek beschikbaar
- 23-01-2019 start nieuwe groepstraining
- Individuele trajecten op aanvraag
– Lisette –
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst