Skip to content

Tijdreis: Sint Antoniusplein

7 oktober 2018 | 10:00

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze vaste fotograaf Ton Frenken weer voor u op pad. Deze keer naar het Sint Antoniusplein. Alfons Bruekers nam een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Modieus
Hoewel het in sommige kringen in Nederweert tegenwoordig modieus is om het voorvoegsel ‘sint’ weg te laten, noemen we het beestje in deze rubriek bij zijn volledige naam: Sint Antoniusplein. Genoemd naar….. sint Antonius natuurlijk. Maar niet de bekende sint Antonius van Padua, de spirituele prediker uit de middeleeuwen, die vooral aanbeden werd bij verloren voorwerpen. Nee, het plein is genoemd naar onze eigen Nederweerter heilige, sint Antonius van Nederweert.

[image-comparator left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2018/10/antoniusplein-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2018/10/antoniusplein-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Misdaad
Antonius (zijn achternaam is niet overgeleverd) was één van de negentien martelaren van Gorcum. In 1572 werden daar zeventien priesters en twee leken gemarteld en vervolgens opgehangen in een turfschuur. Dat was een door de Hollandse watergeuzen onder supervisie van Willem van Oranje gepleegde oorlogsmisdaad. Weert en Nederweert waren in die tijd Spaans, dus in oorlog met Holland. In de moderne geschiedschrijving worden de geuzen geëerd als vrijheidsstrijders en grondleggers van de Nederlandse staat, maar daar zullen de Nederweertenaren in die tijd heel anders tegenaan hebben gekeken. Schrijvers van geschiedenisboeken staan altijd aan de goede kant…

Afgevoerd
Antonius was pater minderbroeder en geboortig van Rosveld. ‘Maar wel aan ónze kant van de gemeentegrens!’, zeggen de Nederweertenaren daar dan meteen altijd heel beslist bij. Als ware het een eigentijds hoteldebat tussen twee burgemeesters. In 1867 werd hij door de Paus heilig verklaard en nam zijn verering een grote vlucht. Niet veel later verscheen in Rosveld een St. Antoniuskapel, die bij de realisatie van industrieterrein Kampershoek in Boeket opnieuw werd opgebouwd. In onze tijd is Antonius van Nederweert, samen met vele andere kleine en fake-heiligen weer van de heiligenkalender afgevoerd. Maar het voorvoegsel sint mocht hij behouden.

Fanatiek
Toen het plein omstreeks 1955 werd gerealiseerd als onderdeel van het eerste grote na-oorlogse dorpsuitbreidingsplan, ging het Sint Antoniusplein heten. Ook de aanliggende nieuwe straten kregen heiligennamen met betekenis voor de regio, zoals de vernoemingen naar sint Lambertus en sint. Willibrordus (die de sanering van de heiligenkalender wel overleefden). Of genoemd naar fanatieke en ook niet al te malse katholieke priesters zoals bisschop Lindanus van Roermond, of pastoor Antonius van der Steen van Nederweert. Het waren in 1955 natuurlijk nog de dagen van het Rijke Roomse Leven.

Muziekkiosk
En dan die prachtige oude foto, uit de zeventiger jaren. De winkel van Frans Bekx, kantoorboekhandel Knapen-Jetten, de woning van koster Michel van Deursen en vele andere winkels en woningen aan weerszijden van het plein. Elk huis nog voorzien van een televisie-antennemast met keuze uit twee Nederlandse zenders. Midden op het plein stond ooit de gemeentelijke muziekkiosk, vervaardigd door de plaatselijke firma GBN. Die kiosk is al lang verdwenen maar in de loop van de jaren is er heel wat straatmeubilair en beplanting voor in de plaats gekomen en lijkt het plein wel bijna een park te zijn geworden. Met de naam Sint Antoniusplein als constante factor, inclusief het voorvoegsel ‘sint’.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

1 Reactie

  1. Op het St. Antoniusplein werd toen ook de jaarlijkse (1955/1956) kermis gehouden en tevens op de hoek van het plein werd het éérste “hotel” van Nederweert gebouwd n.l. Hotel Mereveld en uitgebaat door een familie afkomstig uit Eindhoven met een zoon genaamd Coen. (rossig krulhaar).
    Op de andere hoek was gevestigd de winkel van Jetten , waar zoon Toon Jetten (had een bepaalde bewegings ziekte) vooral een bij goed weer altijd openstaand raam, in zijn rolstoel, met zijn Nederweerter vrienden sprak (was zo’n beetje een samenhang plaats (volgens mij de éérste toen in Nederweert) met o.a. de beide zonen van de hooftmeester toen Van den Heuvel (zoon Peter), de 2 zonen van winkel Brinkmans Harry en Jan, ’n zekere Piet Coolen, Theo Bijens, en zoon van Korsten (Vivo winkel bijgenaamd “Jeroentje”) Met zijn oudere broer ben ik enkele x meegeweest naar de veiling in Venlo voor groente inkoop met zijn Ford licht vrachtwagentje aan +/- 60km p/h (!!). Ook ene Wim Houtappels, zoon van Wethouder Houtappels, waar ik nog in Weert op school heb gezeten.
    Trouwens iedereen maakte wel eens een praatje met Toon Jetten die later geloof ik ook door dat raam ijsjes verkocht.
    Dit schiet mij allemaal te binnen als ik over het St. Antonius pleintje hoor!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00

Advertentie