Skip to content

Fladderende geesten

Redactie
18 oktober 2018 | 11:00

Advertentie

In deze tijd van Halloween leek me dit wel een gepaste titel voor dit column. Met een fladderende geest bedoel ik gedachten in ons hoofd die alle kanten op kunnen vliegen. Van de meest hilarische gedachten tot de meest verschrikkelijke of beschamende gedachten. Vroeger zongen we met het jeugdkoor, onder leiding van Jan van Dooren in Nederweert-Eind, een liedje getiteld; ‘de gedachten zijn vrij’. Die tekst intrigeerde me al op zeer jonge leeftijd. 

Dat gefladder in mijn hoofd werd ook door mijn lichaam opgemerkt. Is er onrust in mijn hoofd dan voel ik ook onrust in mijn lichaam. Heb ik het idee dat ik iets saai vind dan wil mijn lichaam actie ondernemen om daar iets aan te doen. Komt er een idee in mijn hoofd op, dan wil mijn lichaam daar uiting aan geven. Ik herinner me tijden waar ik het gevoel had dat er een woeste kolkende rivier door mijn lichaam trok en het onmogelijk leek om niet te bewegen.

Op dat moment stil zitten?! ‘Je bent niet goed wijs’, dacht ik toen ik pas was begonnen met mediteren. Op enig moment heb ik het toch maar gedaan. En ja… het was niet fijn. Het was zelfs verschrikkelijk om daar te zitten. Totdat ik door kreeg dat juist in dat ogenblik zich een leermoment aanbood. Dus in plaats van de meditatie af te breken werd ik nieuwsgierig en dat bracht me een stapje verder. Kleine stapjes, niet met zevenmijlslaarzen. 

Wat zie jij jezelf doen op momenten dat je onrustig bent? Wees de komende week eens alert op de reactie van je lichaam naar aanleiding van wat er zich in het hoofd afspeelt. Tijdens een training opperde een man dat hij na zijn werk thuis vermoeid op de bank plofte en de tv aanzette. Hij wist van tevoren niet wat er op zou zijn en begon te zappen. Op een paar zenders bleef hij iets langer hangen maar niets kon hem echt bekoren. Een paar uur later zette hij de tv uit die hem alleen maar nog meer onrust had gebracht, zo vertelde hij.

Mindful moment: televisie kijken
Kijk, voordat je de tv aanzet welk programma je wilt zien. Zet hem pas aan op het tijdstip dat dit begint. Zodra het programma is afgelopen wil ik je vragen de tv bewust uit te zetten en voordat je naar bed gaat of iets anders gaat doen, even een moment oplettend te zijn; Welke gedachten zijn er? Welke emoties voel je? Hoe voelt je lichaam? Op die manier word je bewust hoe je lichaam en geest reageert op wat je zojuist gezien en gehoord hebt. En misschien merk je op dat je door de vele reclames tussendoor over eten en drinken een zak chips uit de kast hebt getrokken en er een fles bier op tafel staat, terwijl je jezelf had voorgenomen dit op een doordeweekse dag niet te doen. Bewust worden van de reactiviteit van je lichaam en geest en handelingsimpulsen die daaruit voortkomen. 

– Lisette –

AGENDA

  • 22-10-2018 Module 3 training Mindfulness (aanmelding gesloten)
  • 12-11-2018 tot en met 15-11-2018 week van werkstress i.s.m. andere professionals waaronder Kim Besselink. In deze week is er ook een workshop waarin je kennis kunt maken met Mindfulness.
  • 23-01-2019 start nieuwe groepstraining Mindfulness

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie