Tijdens een Mindfulness sessie vertelt een van de deelnemers hoe Mindfulness haar heeft geholpen een grens te trekken en hulp te vragen aan haar collega’s. Ze heeft een adviserende verkoopfunctie en beleeft plezier aan het werk dat ze doet, ook is ze content met haar werkplek. Het bedrijf waar ze werkt floreert waardoor er steeds meer werk bijkomt. Aanvankelijk zet ze een tandje bij, maar doordat er telkens weer opnieuw net zoveel bijkomt schiet ze daar uiteindelijk niets mee op en blijft de werkdruk hetzelfde. Zo’n situatie hou je natuurlijk niet eindeloos vol. Op een gegeven moment heeft dit dan ook een negatief effect op haar werkplezier en haar totale welbevinden.
Eerdere pogingen om iets te veranderen bleven zonder resultaat. Er verandert pas daadwerkelijk iets wanneer ze tijdens een werkbespreking uitspreekt wat haar bezighoudt en wat die werkdruk op dit moment met haar doet. Aan de andere kant van de tafel ontmoet ze alleen maar begrip en de bereidheid om met het gehele team haar werkdruk te verlichten. Om niet weer opnieuw in herhaling te vervallen kijkt men ook naar het werkproces en worden aanpassingen gemaakt. Hierdoor valt voor haar de druk van de ketel weg en kan ze zich weer met plezier op haar werk richten in plaats van zich alsmaar zorgen te maken over de hoeveelheid werk.
Wat is de rol van Mindfulness hierin
In een training starten we met het cultiveren van bewustzijn van adem en lichaam en al snel wordt er stil gestaan bij de vraag hoe je met persoonlijke grenzen omgaat. Dan blijkt hoe lastig het kan zijn om grenzen te voelen en dat deze soms pas worden opgemerkt als men er al langere tijd overheen is gegaan. In de training wijden we daar een gehele module aan. Het gaat er in de Mindfulness niet om of je wel of niet over grenzen mag gaan. Ook is er geen streven om grenzen te verleggen. Het gaat erom dat je bewust wordt van een grens die je lichaam aangeeft en beseft hoe je met die gegeven grens omgaat en wat dit met je doet. In de oefening worden deelnemers uitgenodigd niet langer buiten zichzelf te kijken of zichzelf en anderen allerlei verwijten te maken, maar verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen grenzen. Hiervoor is mildheid en zelfrespect nodig. De actiestap die daarop volgt is; ‘Tot hier en niet verder’. Door deze oefening op haar eigen leven te betrekken en in praktijk te brengen stuitte deze cliënte op begrip van haar collega’s en kreeg hulp van het hele team.
Wil jij ook ervaren wat Mindfulness voor je kan betekenen? In het nieuwe jaar starten we weer met een nieuw traject. Stuur een mail als je interesse hebt. Je bent van harte welkom.
– Lisette –
AGENDA
- 06-12-2018 Bijscholing Mindfulness
- 07-12-2018 Verdiepingsblok Mindfulness (besloten bijeenkomst)
- 10-12-2018 Module 7 training Mindfulness (aanmelding gesloten)
- 17-12-2018 Module 8 training Mindfulness (aanmelding gesloten)
Gesloten van 21-12-2018 tot en met 11-01-2019
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
1 Reactie
Geven de Heer jullie de kracht, in deze moeilijke weg..
RUST ZACHT HUUB
En voor de nabestaande heel veel sterkte en kracht om door te gaan
Christiaan en mijn FAM