Skip to content

Sein brand meester gegeven bij brand Dutch Green Carbon

Redactie
6 februari 2019 | 14:04

Advertentie

Woensdagmiddag heeft de brandweer het sein brand meester gegeven voor de brand bij bandenverwerkingsbedrijf Dutch Green Carbon in Nederweert.

In de nacht van dinsdag op woensdag braak omstreeks 3.00 uur een zeer grote brand uit bij het bedrijf Black Bear Carbon BV op industrieterrein Aan Veertien in Nederweert.​ Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De brandweer heeft tijdens de bluswerkzaamheden metingen verricht op aanwezigheid van gevaarlijke stoffen die eventueel in de rook zouden kunnen zitten.

Zeer grote brand
Toen vannacht het eerste blusvoertuig van de brandweer arriveerde bij de brand in een hal van ongeveer 50 x100 meter bleek al snel dat de brand te groot zou zijn om deze met één voertuig aan te kunnen. Meteen is om assistentie gevraagd van omliggende korpsen. Zelfs voordat deze hulp was gearriveerd werd om nog meer hulp gevraagd vanwege de snel groter wordende omvang van de brand.

Opstarten productieproces 
De brand is waarschijnlijk ontstaan in de omgeving van een oven op het moment dat het productieproces werd opgestart. Een medewerker van het bedrijf waarschuwde zelf de brandweer. Metingen hebben uitgewezen dat er geen stoffen met verhoogde gevaarlijke concentraties in de rook aanwezig waren. Wel was er een onaangename geur waar te nemen totdat de rook minder van omvang werd.

Inzet brandweer
In totaal zijn er acht blusvoertuigen, twee redvoertuigen (voor het blussen van bovenaf), één watervoertuig (met 10.000 liter water)  en één watertransportvoertuig (voor transport van grote hoeveelheden water via een slangleiding) ingezet. De grote hoeveelheid water heeft de brandweer uit het naastgelegen kanaal gehaald. Het blussen was in de eindfase lastig omdat het dak gedeeltelijk was ingestort en diverse brandhaarden heel slecht bereikbaar waren. De brandweer kon niet naar binnen om de haarden te blussen omdat er instortgevaar was van constructiedelen die onstabiel waren geworden. Het sein brand meester is mede daarom om half twaalf gegeven.

Schade
De hal kan als verloren worden beschouwd en stichting Salvage is opgeroepen om te ondersteunen bij het verder beperken van schade en andere praktische zaken naar aanleiding van de brand. Om half twee is de brandweer huiswaarts gekeerd na uren nablussen.

Lees ook

Advertentie

4 Reacties

  1. De brandweer zou eens moeten gaan meten in PPM in plaats van de door hun gebruikte MAC waarde. In de openlucht zul je nooit de maximale aanvaardbare concentratie meten. In PPM hadden ze wel schadelijke concentraties gemeten. Maar schijnbaar is het leven van de gewone burger niet van belang

    • MAC waarde meet je in parts per million professor 😉 Alleen geeft het aan waar de grens ligt in PPM
      Daarnaast wordt de MAC waarde helemaal niet meer gebruikt.

  2. Hulde aan de brandweer die deze klus weer heeft weten te klaren. Mensen die hun leven telkens in de waag leggen om anderen te helpen en te beschermen, gevaarlijk werk verrichten en de rotzooi opruimen waarbij ze met grote regelmaat geconfronteerd worden met veel leed.. We mogen trots zijn op deze helden.

    • De brandweer verdient zeker complimenten , zo als zij altijd paraat
      staan bij alles : brand, ongevallen ,enz.
      Hoop dat ze zelf bij zo’n brand goed beschermd zijn.
      En dat de volgende generatie geen gevolgen ,wat betreft
      gezondheid van dit bedrijf krijgen ??


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie