Skip to content

Ingezonden brief Wim Ruyten: Bezieling van 60 jaar scouting

Redactie
13 april 2013 | 21:11

Advertentie

Scouting Nederweert 60 jaar jubileum Nederweert24 1871Wij kregen in de aanloop naar het 60 jarig jubileum van de Scouting Nederweert een ingezonden brief van Wim Ruyten, Loodsschipper Franciscusgroep te Roermond.

Scouting meer, veel meer is dan een watersportclub

Bij een 60-jarig jubileum is het goed even te blijven stilstaan bij wat het wezen, de bezieling, de innerlijke levenskracht van scouting in feite is.

Toen Baden Powell na zijn pensionering in Engeland terugkwam, trof hij een futloze, energieloze jeugd aan. Hij trok daarop met een groep jongens per boot naar Brownsey eiland, hij dwong daardoor spelenderwijs de jongens bij zichzelf vaardigheden, mogelijkheden te ontdekken om zichzelf en tegelijk de anderen in deze primitieve omstandigheden te doen overleven. Daaruit is scouting ontstaan.

Hij gaf deze beweging het motto mee: “Be prepared”, “Weest Bereid”. Dit is tweevoudig. Sta goed voorbereid klaar om met jouw vaardigheden anderen bij te staan, voort te helpen. Hulpvaardigheid is daarme geworden de ziel van scouting, de innerlijke kracht, waarmee scouting vanuit welk dieptepunt ook zichzelf wer tot bloei kan brengen. Veranderingen binnen scouting, zaken afschaffen, nieuwe dingen toevoegen zou dan ook maar alleen mogen indien met de ziel van scouting, de hulpvaardigheidseis, rekening wordt gehouden.

Ik wens jullie, alle leden, de leiding en allen, die zich in widere kring betrokken voelen, meeleven met jullie groep nog vele jaren, waarin jullie de jeugd zullen begeesteren met hulpvaardigheid en daarmee voortgaan om blije mensen te scheppen.

Wim Ruyten,
Voorheen voor de Katholieke Verkenners Diocesaan Commaris Bisdom Roermond en voorheen Hoofd Kwartier Commissaris Zeeverkennen.
Loodsschipper Franciscusgroep te Roermond.

Foto: archief Nederweert24.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie