Op 15 april 2019 is de Nôtre Dame in Parijs voor een groot deel uitgebrand. Ook in Nederland werden de laatste jaren meerdere kerken getroffen door een verwoestende brand. In de gemeente Nederweert kennen wij meerdere kerken. Deze kerken zijn belangrijke monumenten en maken deel uit van de identiteit van onze dorpskernen.
Een van de kerktorens, de toren van de Lambertuskerk, maakt zelfs deel uit van het gemeentelijk logo. Op dit moment vindt er een grote restauratie plaats aan deze Lambertuskerk. Bij restauratiewerkzaamheden is het risico op brand vele malen groter. Fractie JAN is benieuwd hoe het cultureel erfgoed wordt beschermd tegen brand en hebben om deze reden vragen hierover gesteld aan het gemeentebestuur.
Maatregelen en risico’s
JAN is benieuwd hoe het blusplan bij de gemeente en de veiligheidsdiensten eruit ziet wanneer er brand zou ontstaan in een van onze kerken. Daarbij vragen zij zich af in hoeverre hierbij rekening wordt gehouden met de hoogte van het gebouw. Nederweert heeft al vele jaren een uitstekend brandweerkorps. Jan vraagt zich af of dit korps en andere hulpdiensten ook in voldoende mate toegerust (qua materieel), opgeleid en beoefend is in bestrijding van een eventuele brand in een van de kerken?
Impact op de gemeenschap
Uit de recente gebeurtenissen blijkt wel dat de kans op brand in kerkgebouwen realistisch is. Mede vanwege het risico en de grote impact die een dergelijke brand zou hebben op de gemeenschap heeft JAN schriftelijke vragen gesteld aan ons gemeentebestuur. Binnen 30 dagen zal het College van Burgemeester en Wethouders antwoord geven op de gestelde vragen.
1 Reactie
Ik heb goed nieuws! Het komt uit spreuken 16, geschreven in de handleiding welke de kerk hanteert; “Een mens kan van alles van plan zijn, maar de Here bepaalt de loop van de gebeurtenissen.” Dus al is de brandweer nog zo goed, als het niet in zijn plan past brandt het roch wel of. Zo, reli mode uit…