In een wereld van vrede en on(te)vrede staat Nederland op 5 mei stil bij de bevrijding van de Duitse bezetting uit de tweede wereldoorlog. Deze dag heeft zich gemanifesteerd als een moment waarbij we stilstaan bij waarden, die mijn generatie misschien vanzelfsprekend vindt, zoals vrijheid, mensenrechten en democratie. Gelukkig ken ik niet die momenten dat er een luchtalarm afgaat en we met ons gezin moeten schuilen. Ook ken ik niet de momenten van een avondklok die mijn bewegingsvrijheid zou kunnen beperken. De enige klok die ik me als tiener herinner is het tijdstip waarop ik weer thuis moest zijn als ik in het weekend op stap ging. In die tijd was er volop bedrijvigheid in de Nederweerter café’s zoals de Kleine Winst, Santa en het Babbeltje. Tot een bepaalde leeftijd moest ik een half uur eerder thuiszijn dan mijn vriendinnen en fietste daardoor meestal alleen naar huis. Het enige wat me dan bezighield was me niet te laten intimideren door een man die op zijn brommertje achter me aanreed op weg naar D’Indj en die ook nogeens af en toe naast je kwam rijden. Eenmaal thuis hoorde mijn moeder de fiets nog door het grind rijden terwijl ze me naar de poort hoorde lopen en die snel opende om vervolgens de achterdeur binnen te glippen. Zie je het voor je? Mijn generatie is opgegroeid in een veilige omgeving met oorlogsverhalen verteld door onze ouders en grootouders. Verhalen over verscheurdheid maar ook over onderlinge verbondenheid.
Wat het begrip ‘vrij zijn’ voor de jongere generatie betekent werd duidelijk toen we afgelopen maandagavond Mindfulness beoefenden bij IKC basisschool de Bongerd. Het was een thema-avond die ging over thuiskomen bij jezelf voor mensen die eerder een training hadden gevolgd. Een van de oefeningen speelde zich buiten af waar zintuigen worden geprikkeld door alles wat er te zien, te horen, te voelen en te ruiken is. De wind, spelende kinderen, de dieren in de dierenweide, passanten en de inrichting van de speelplek.
Een van de deelnemers vertelde nadien dat ze een aantal stemmen van kinderen had herkend die in de verte, buiten het schoolterrein, aan het voetballen waren. Op dat moment werd ze overspoeld door een blij en dankbaar gevoel omdat ze wist dat deze kinderen in een oorlogsgebied hadden gewoond en zich nu, hier in Nederweert, weer vrijelijk durven te bewegen in hun spel en plezier maken.
Iemand die de kinderen niet kent zou alleen maar spelende kinderen hebben opgemerkt. Zou je op zoek zijn naar absolute rust dan zou je het geluid van hun spel misschien als storend kunnen ervaren. Een situatie die ieder vanuit zijn eigen perspectief bejegend. Als ik dit verhaal hoor dan ben ik dankbaar dat mijn wieg in dit land stond en niet in een of ander oorlogsgebied waar ik continue alert moet zijn om elke dag te overleven. Dankbaar dat ik mijn ogen met een gerust hart kan sluiten en er elke dag eten is en schoon water uit de kraan stroomt. Waar ben jij vandaag dankbaar voor?
Wat heb je aan al die vrijheid als je jezelf gevangenhoudt?
Een van de eerste dingen die je met Mindfulness leert is het moment opmerken waarin er sprake is van een vrij keuzemoment. Het is dat je in dát ogenblik de menselijke vrijheid hebt om te kiezen hoe je gaat reageren. Dat vrije keuzemoment wordt helaas niet altijd opgemerkt. Hierdoor wordt er nogal eens automatisch gereageerd en zeg en doe je daardoor dingen waarvan je achteraf misschien spijt hebt.
Om vanuit vrijheid te kunnen kiezen is het allereerst nodig dat je bewust aanwezig bent met een kwaliteit van aandacht die je met Mindfulness cultiveert. Vrijheid, innerlijke vrijheid van waaruit je kracht zich verder ontwikkelt.
In mei is er gelegenheid om in een ca. 2 uur durende workshop kennis te maken met Mindfulness. Wil je meedoen neem dan een kijkje op de website en maak je keus, vanuit vrijheid ….
-Lisette-
Agenda
- 21-05-2019 Workshop Mindfulness voor belangstellenden
- 22-05-2019 Workshop Intuïtief schrijven
- 26-05-2019 Workshop Mindfulness voor belangstellenden
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.
1 Reactie
Lisette wat is dit een prachtige boodschap.
Mooi verwoord zeg!