Je verkleden en verstoppen, wie deed dat niet toen die klein was? Vanaf 25 mei kunnen jonge kinderen in het Natuur- en Milieucentrum Weert spelenderwijs kennismaken met de verschillende aspecten van camouflage in de natuur. Zie jij welk dier er onder de bladeren is verstopt? Valt het bruine konijn goed op onder de bomen of juist in de witte sneeuw? Waar zet je het roze konijn? Kijk ook eens in de verkleedkoffer en verander in een lieveheersbeestje of eend. Voor welk landschapsgordijn ben jij het meeste zichtbaar?
Camouflage is de kunst om je in het volle zicht van iedereen te verbergen zonder in een holletje of schuilplaats weg te kruipen. Veel dieren in de natuur kunnen dat en doen dat op verschillende manieren. De bekendste zijn de kleur of vorm aannemen van de omgeving. Een egel is bruin en grijs, zodat hij zich kan verstoppen tussen de dorre bladeren.
In plaats van zich te verstoppen, kunnen dieren zich ook anders voordoen. Dat doet bijvoorbeeld de rups van de in Nederland algemeen voorkomende Gehakkelde Aurelia. Die rups lijkt op een vogelpoepje en zegt hiermee dat ze geen aantrekkelijk hapje is. Sommige dieren willen graag opvallen. Ze laten zien ‘pas op ik ben gevaarlijk, ik kan steken of ben giftig’. Dat doen bijvoorbeeld wespen met hun duidelijk zichtbare gele en zwarte strepen. Anderen maken daar dan ook weer gebruik van, zoals de Hoornaarvlinder. Dat is een vlinder die sprekend op een Hoornaar lijkt, onze grootste wesp, maar die vlinder is zo ongevaarlijk als een pasgeboren lammetje.
Ontdek samen met je jonge kind hoe camouflage in de natuur werkt. Bezoek gratis de doe-tentoonstelling tussen 25 mei en 1 september in de grote zaal van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Bij de verschillende activiteiten staat een korte uitleg en je kunt het boekje met achtergrondinformatie over de camouflage in de natuur gratis meenemen. Kijk voor de openingstijden op www.nmcweert.nl.
Er zijn nog geen reacties geplaatst