De gemeente Weert en scholenkoepel LVO zij positief over een Vrije School voor basis- én voortgezet onderwijs. Zo’n tachtig mensen in de regio Weert hebben belangstelling voor een Vrije school.
Gisteren hebben de initiatiefnemers het verzoek ingediend voor opname in het plan van scholen bij de gemeente, omdat die de Vrije Basisschool in Weert moet goedkeuren. Het enige nadeel is, dat als alle procedures vlekkeloos verlopen, de basisschool pas kan beginnen in augustus 2021. ”Dat is jammer omdat het enthousiasme van de mensen nú zo groot is”, vertelt Lizet Cobben, directeur van Vrijeschool Christophorus in Roermond, die samen met Maddy Hermans en Claudia van Roij de plannen ontwikkelt.
”Op de informatiebijeenkomst waren ouders die het liefst morgen al hun kind wilden brengen”, aldus Hermans. De basisschool gaat deel uit maken van de stichting Pallas, die alle Vrije basisscholen in Limburg onder haar hoede heeft. LVO-Weert heeft ook interesse getoond voor middelbaar Vrijeschoolonderwijs. Als dat een afdeling zou worden binnen de Philips van Horne, Het College of Het Kwadrant, zou in theorie de school al in augustus 2020 kunnen beginnen. ”Het moet allemaal wel haalbaar zijn en blijven, ook in de toekomst. Dat moeten we dus eerst goed onderzoeken”, zegt John Hausmans, directeur LVO-Weert. ”Maar als we met één klas zouden beginnen, zou dit de diversiteit aan onderwijsvormen in Weert ten goede komen. Op voorwaarde dat er ook gekwalificeerde Vrijeschooldocenten voor de klas staan.”
LVO heeft al twee Vrijescholen, één in Heerlen en één in Maastricht. Na de zomervakantie besluiten de partijen of ze daadwerkelijk samen verder gaan en starten dan ook een zoektocht naar geschikte huisvesting. Wat wel snel kan starten is een kinderopvang op antroposofische grondslag. ”We huren een ruimte, zorgen dat het aan de eisen van de GGD voldoet en we kunnen over vier, vijf maanden al beginnen”, zegt Constant Boogert, directeur van de stichting die de kinderopvang op Vrijescholen verzorgt. Ook kijkt deze club naar mogelijkheden voor buitenschoolse opvang. ”Als er belangstelling voor is, verzorgen we dat. We zien dat het Vrijeschoolonderwijs sinds 2010 een kwart méér leerlingen heeft gekregen. We gaan er dus vanuit dat er ook in de regio Weert mensen hun kinderen naar dit soort onderwijs laten gaan”, vertelt Boogert.
De initiatiefnemers zijn al druk op zoek naar huisvestingsmogelijkheden. Onderwijswethouder Geert Gabriëls vindt een Vrijeschool een verrijking voor Weert omdat ouders op het gebied van onderwijs dan meer te kiezen hebben.
1 Reactie
Ik ken 2 leraren die gewerkt hebben op de vrije school Maastricht. Beide gaven aan dat het een grote ongeorganiseerde puinhoop was waar het onderwijs ver onder de maat was.