Skip to content

College Nederweert kiest niet voor Randweg maar voor alternatief

Redactie
14 juni 2019 | 13:19

Advertentie

Het college van de gemeente Nederweert adviseert de gemeenteraad om niet te kiezen voor een randweg om Nederweert maar om te kiezen voor aanpassingen aan het bestaande traject.

Kanttekening burgemeester
In het licht van de structuurversterking en ontwikkelingsmogelijkheden van onze gemeente op de lange termijn gaat mijn voorkeur inhoudelijk uit naar het randwegalternatief“, zo laat de burgemeester opschrijven in een persoonlijke aantekening in het raadsvoorstel. Hij is van mening dat het Nieuwe Alternatief ontegenzeggelijk vele positieve effecten voor Nederweert heeft. Hij heeft kennisgenomen van het advies van de PCOL. “De inzet moet naar mijn mening zijn om de door de pro randweg lobby binnengehaalde externe financiering van 15 miljoen euro voor de verbetering van de infrastructuur rondom onze gemeente te behouden“, vervolgt hij. Burgemeester Evers heeft daarom besloten om in te stemmen met het onderhavige collegevoorstel aan de raad, het Nieuwe Alternatief wat goedkoper is en betekent dat op het huidige traject de verkeersknelpunten worden aangepakt.

Randweg
De eerste variant is een randweg met een aansluiting op de N266 ten zuiden van Brug 14 en een aansluiting op de N275 ter hoogte van de bestaande Randweg West. In de Kanaalzone die dan beter ontwikkeld kan worden komt een fiets-voetgangersbrug over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Schoolstraat en er wordt een rotonde aangelegd ter hoogte van de Schoolstraat om de brug mogelijk te maken. Ook de aanleg van een parkgebied aan de zijde van Budschop, welke inmiddels gerealiseerd is, is onderdeel van dit plan. Hierdoor ontstaat een verbinding tussen Budschop en Nederweert, met o.a. een wandelpad en terrasmogelijkheid aan de oever van de Zuid-Willemsvaart aan de zijde van Nederweert.

Alternatief
In het nieuwe alternatief wordt een samenhangend pakket maatregelen getroffen aan het huidige tracé. Het gaat onder meer om het aanpassen van de aansluitingen A2-N275 en N275-Randweg West, de aanleg van ongelijkvloerse fiets- en voetgangersoversteken over de N275 ter hoogte van Rijksweg Zuid en de Nikkelstraat en het opheffen van het gelijkvloerse kruispunt voor fietsers en voetgangers oversteken bij de Lindenstraat en Randweg West. Andere maatregelen zijn een rotonde met parallelwegen in de Randweg West ten westen van De Bengele, de aanpassing van de VRI-afstelling bij de aansluiting N275 en N266 en het verruimen van de rotonde bij Nederweert-Eind. Ook wordt in dit alternatief een fiets-voetgangersbrug over de Zuid-Willemsvaart ter hoogte van de Schoolstraat gerealiseerd.

Kosten
De kosten van de beide varianten verschillen enorm. Met een Randweg kost het 31,4 miljoen euro en zonder 16,5 miljoen euro. De kosten van de variant met Randweg zijn fors hoger door de herontwikkeling van de kanaalzone.

Snelfietsroute Weert – Nederweert
Ter bevordering van het fietsverkeer moeten volgens het landelijke en provinciale beleid belangrijke steden/regio’s verbonden worden door middel van snelfietsroutes. Deze routes krijgen een hoog voorzieningenniveau (brede, gladde en een autovrije of autoluwe rijbaan) en zo veel mogelijk voorrang op het gemotoriseerd verkeer. Bij het opstellen van het Nieuwe alternatief hebben de stakeholders en shareholders de wens uitgesproken om ook al een gedeelte van de snelfietsroute Weert – Venlo te realiseren, namelijk het deel Weert – Nederweert. De quickscan van de fietsroute is opgesteld in opdracht van de gemeenten Weert en Nederweert. Er moet nog een bestuurlijke afstemming met Weert plaatsvinden, zowel qua planontwikkeling als met betrekking tot de financiering. De kosten zijn nog niet meegenomen in de huidige berekeningen.

Advies
De stuurgeroep en de ‘Provinciale Commissie Omgevingsvraagstukken Limburg’ (PCOL) adviseren om niet voor een nieuwe randweg te gaan. Het aanpakken van de verkeersknelpunten levert volgens de kosten-batenanalyse (MKBA) die is opgesteld ruim 5 keer de investering op. Het aanleggen van een Randweg is een stuk duurder en levert daarentegen 2,2 keer de investering op. Hierbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat in deze berekening geen politieke afweging gemaakt wordt over aspecten als de leefbaarheid rondom de Kanaalzone en ook niet de nadelige effecten van het aanleggen van een randweg in het buitengebied.

Besluitvorming
In de raadsvergadering van 9 juli wordt de raad gevraagd een advies aan Provinciale Staten (PS) uit te spreken voor één van de alternatieven en een besluit te nemen ten aanzien van de uitgangspunten en de financiële middelen voor het realiseren van de gebiedsontwikkeling in de Kanaalzone voor beide alternatieven. Als alles volgens planning loopt kan de Provinciale Staten tegen het einde van het jaar de knoop definitief doorhakken. De uitvoering zou dan kunnen starten in 2023.

Vind jij de randweg een goed idee?

[total-poll id=247671]

Advertentie

23 Reacties

  1. Zo veel gemeenten in de regio hebben laten zien hoe het wel moet en kan, namelijk een randweg ver om de bebouwde kom heen. Dit kom t ten goede aan de leefbaarheid van zowel de bebouwde kom als het buitengebied. Dankzij de huidige samenstelling van een visieloos college krijgen wij op de lange termijn deze hele discussie opnieuw en is een visionair als de burgemeester met handen en voeten gebonden. Dank je wel JAN, Niets Anders en Dom66 en dat jullie op het einde van deze termijn tot niets gedecimeerd mogen worden.

    • Ben het deels met je eens. Het punt om een randweg aan te leggen OM Nederweert heen was zeker een oplossing. Echter, op een of andere magische wijze zijn alle varianten die echt om Nederweert heen zouden gaan afgevallen. Er was een variant waar veel meer draagvlak voor was, namelijk eentje die nog iets verder om Nederweert zou komen te lopen. Hierdoor hoefde bijv. ook alleen akkers te worden opgekocht en geen woningen zoals in dit geval.

      Als je de huidige randweg zou aanleggen heb je deze binnen de kortste keren weer in de kern lopen door de snelle uitbreidingen bij o.a. Hoebenakker. Deze weg verplaatst momenteel velen problemen juist i.p.v. dat ze worden opgelost. De problemen die door woningbezitters langs de huidige N266 wordt ervaren, geef je dan aan andere bewoners. Denk daarbij vooral ook aan het feit dat bewoners aan de huidige N266 er zijn gaan wonen toen de weg er al lag (o.a. de huizenprijzen zijn ernaar)!

      Deze variant van de randweg is gewoon ondoordacht, verplaatst problemen en kost de gemeente projecten als de Bengele Beweegt op het moment dat je deze aanlegt. De heerlijkheid waar steeds mee gepronkt wordt is een grote grap. Men klaagt nu al steen aan been en ik vraag mij af of dat ooit gaat leven..

    • Goedgelovige,

      Je kan natuurlijk niet meer van ze verwachten als ze de helft van de tijd op vakantie zijn.
      Daarbij komt nog dat de Portefeuillehouder altijd geroepen heeft tegen de randweg te zijn.
      Hoe kan hij objectief zijn en daarbij ook de belangen van de voorstanders behartigen?

      Klopt wat je zegt dat de burgemeester de enige is met een (lange) termijn visie. Hij heeft er met de vorige colleges voor gezorgd dat deze tegoeden naar Nederweert kwamen ten behoeven van de randweg.
      Ben benieuwd hoe de provincie hier mee omgaat.

    • In het nieuwe alternatief (bestaand tracé) wordt helemaal voorbij gegaan aan de doelstellingen projectplan N266, zoals afgelopen dinsdag nog in de themaraad van de gemeente is gepresenteerd.

      *het verbeteren van de regionale bereikbaarheid door het creëren van een robuuste, toekomstgerichte regionale verbinding (N266 en 275) door de gemeente Nederweert heen.

      *het verbeteren van de leefbaarheid: verbeteren van de verkeersafwikkeling en het terugdringen van directe en indirecte negatieve leefbaarheidseffecten regionale verbinding (doorstroming, veiligheid, geluid, stof, trillingen, oversteekbaarheid, barrièrewerking).

      *het verbeteren van de verkeersveiligheid: op en in aansluiting op de route N266 en N275

      *het verbeteren van de mogelijkheden van gebiedsontwikkeling: (rondom de N266 en N275) in de kern van Nederweert.

      De focus komt in het nieuwe alternatief helemaal te liggen op de N275, terwijl de grote knelpunten niet worden aangepakt!

      Nogmaals aandacht voor een derde alternatief:
      Leg een randweg aan die verder van Nederweert af ligt, zoals dat in veel gemeentes is gebeurd.
      Laten deze mogelijkheid gebruiken en geen goed geld aan verkeerde besluiten weggooien!

  2. Het is en blijft jammer dat er zoveel verkeer midden door je dorp raast. Als men dit 30 jaar geleden had opgelost door een randweg dan had je nu een “vrijstaand” dorp vol unieke en toeristische ontwikkelingen gehad.
    Het is nooit te laat. Maar misschien moeten we accepteren dat Nederweert steeds meer een forenzen dorp wordt. Waar oplossingen voor Brabant, snelheid en geld belangrijker is dan eigen identiteit, beleving en warmte..

  3. Een gemiste kans, al ben ik het ermee eens dat de randweg nog ruimer weggelegd had kunnen worden, maar dat station zijn we al gepasseerd, zoals zomeren ook de randweg passé is. En dan is het dadelijk huilen. Mooi om alles weg te schuiven op vorige colleges, maar dat is de makkelijkste weg. Ieder heeft hier zijn rol in.

    Verder valt mij op dat alles waar visie voor nodig is, terug de la in gaat. Roep hard dat je tegen bent en het k8mt er niet alle argumenten ten spijt.

    • Wat teleurstellend dit allemaal, zachte heelmeesters maken stinkende wonden! Met de maatregelen van het alternatief (rotonde Schoolstr.) , zal de doorstroming op de N266 slechter worden en zal de de sluiproute langs Boeket nog populairder worden (de feitelijke Randweg-voorkeursroute) . Bravo, niks bereikt en op 2 trajecten verloren.
      Verder geen oplossing voor de gevaarlijke kruising bij Brug 15 en de huizen en fietspaden waar het (vracht) verkeer rakelijks langs af rijdt.
      Hopelijk toont de provincie wel visie…

      • Mis nu de 50 km borden op de N266 komende vanuit Helmond. Bebouwde kom onduidelijk! Staat nog steeds: “let op nieuw wegdek”” . Nieuw wegdek is inmiddels al weer een jaar oud…. !!

        • Bord bebouwde kom betekend automatisch 50 km zone.
          Alleen als het door borden wordt aangegeven is is het anders.
          Hoelang blijft iets “nieuw”.
          In het verleden, 11 jaar geleden, is mijn heup vervangen. Dit noem ik nog steeds mijn nieuwe heup.

          • De borden “let op nieuw wegdek ” zijn overbodig. De vergelijking met een nieuwe heup kan ik niet plaatsen. Het bord “NEDERWEERT” staat langs het fietspad , half in de struiken. Vlak voor de rotonde van de wijk Hoebenakker. Rij de route maar eens, van uit Someren naar Nederweert. En trek dan een conclusie, wat er dan volgens u moet staan. Succes.

      • De gevaarlijke oversteek bij brug 15 is vaker aangekaart door d66 toen het oude college er zat. Hoor je nu helemaal niets meer van…… vreemd

        Fietsveiligheid kennelijk toch niet zo belangrijk als wat ze zegen. Volgens mij is hun eigen wethouder verantwoordelijk momenteel… dat maakt het nog het ergst. Neem ze niet meer serieus. Bühnepraat

  4. Nederweert …daar kun je mooi niet meer omheen!

  5. Als ik naar de foto van het gemeentehuis kijk, zie ik een heel ander park zònder wilde bloemenweide en onkruid. Er is gekozen voor een mooie plantenbegroeiing die keurig bijgehouden is.
    Blijkbaar wordt er met twee maten gewogen: Nederweert-centrum en Budschop. Is dit de manier waarop de gemeente Nederweert verbinding tussen deze dorpsdelen tot stand wil brengen? Als ik de positieve colum van onze burgemeester lees in het Nederweerts krantje is er niets mis in Nederweert. Blijkbaar schuift men de negatieve zaken aan de kant en wil hier niet naar luisteren. Collegetours houden is een farce; er is géén interesse voor wat er leeft onder de bewoners van Nederweert!

  6. In de peiling op deze site mag je kiezen voor of tegen een randweg. Dat betekent ja of nee, maar is nog steeds geen keuze tussen een fatsoenlijk alternatief of het gedrocht van de vorige wethouder ( die nu in de Provinciale Staten uiteindelijk zeggenschap heeft). Ik heb begrepen dat alle ontwerpen die ooit aan de raad en het college zijn voorgelegd, door ambtenaren zijn ontworpen. Waar was de visie in het verleden? Had ons nu een hoop ellende kunnen besparen.

    • Goede conclusie!
      Waarom wordt bij de peiling geen derde alternatief aangegeven? Een randweg die een eind van Nederweert afligt.
      Als we dit plan nu gaan ontwikkelen, kunnen we in 2023 starten. Tijd genoeg om een goed plan te ontwikkelen. Een plan dat duurzaam is voor de lange termijn. De financiën mogen niet de hoofdrol spelen. Goedkoop is duurkoop!

      • De nu voorgestelde randweg was eerst geen optie. Maar de toenmalige wethouder Mackus kreeg destijds veel weerstand van zijn eigen CDA-achterban (de boeren) toen bleek dat voor de voorgestelde alternatieven nogal wat landbouwgrond opgekocht moest worden. In de zienswijze hebben zij toen voorgesteld om een alternatief dichter op de kern te onderzoeken. Dit alternatief is er toen later “ingefietst” en verkozen (door CDA en VVD) tot voorkeursalternatief. De wethouder heeft zijn achterban toen beloofd: “Het wordt deze randweg, en anders geen!”. Er is een tweede kans geweest om toch nog een randweg verder weg van het dorp voor te stellen toen de provincie Limburg een alternatief wilde zien. Echter toen Royal Haskoning DHV aangaf dat er geen onoplosbaar probleem op de N266/N275 zich zouden gaan voordoen, heeft de projectgroep als alternatief een oplossing op het bestaande trace voorgesteld.

    • Juist! Als bewoner van het buitengebied, kan ik tóch zeggen dat ik voorstander ben van een randweg, maar níet van het huidige alternatief. Dat is over 20 jaar weer hetzelfde probleem als Nederweert is uitgebreid. Daarom stem ik nu overal tegen. Mocht er nou een fatsoenlijk alternatief komen, ruim OM Nederweert heen in plaats van letterlijk aan de rand van de bebouwde kom, dan ja! Ik zou voor stemmen. Ondanks dat hij dan nóg dichter langs mijn woning zou komen.

      Het huidige alternatief is een doorgedrukt gedrocht.

      • Ben ik met je eens Bér het is echt schandalig wat hier gebeurt. Vraag mij steeds vaker af voor wie de raad er hier zit in Nederweert. Wat een aanfluiting, hoe kun je als hoogste orgaan van een gemeente zo gepiepeld worden met een project. Ze hadden op moeten komen voor de alternatieven die binnen no time waren afgeschreven. Ze hadden een onafhankelijk onderzoeksbureau aan moeten stellen en alles moeten laten onderzoeken.

        Prestiges en handjeklap dat is wat het is. Jammer echt jammer dat het zo moet gaan in ons mooie Nederweert

        • Wordt het niet eens tijd voor een referendum, gemeente Nederweert?
          Of leggen jullie alle kritiek naast je neer en zitten jullie vastgeplakt op het pluche?

  7. Vandaag werd helaas op droevige wijze de noodzaak voor een randweg weer eens duidelijk.

    • Jammer dat je nog geen halve dag na dat gebeuren dit moet inzetten voor een politieke discussie. Bah. Ik zou me diep schamen.

      • Je hebt helemaal gelijk. ik vraag mij dan ook af als deze personen in Nederweert wonen?

  8. N280 een miljoenen tekort, is schijnbaar een standaard verhaal bij dit soort projecten
    Welke en hoeveel van de problemen en tekorten zal de gem. Nederweert opgezadeld worden ?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

VitalikRadko - depositphotos.com
Inbraak Altweerterkapelstraat in Weert
17 september 2024 | 20:30
De neven Peeters helpen Nederweert verduurzamen - 2
Plan een vrijblijvend adviesgesprek
17 september 2024 | 20:04
Greep naar de Hoorn 2024-12
Bekijk hier de foto’s van een te gekke dag
17 september 2024 | 20:00
Lynn-de-Wit
Handballen en dansen
17 september 2024 | 18:30

Advertentie