Onze hersenen zorgen voor een goede samenwerking tussen beide ogen. Met één oog is het mogelijk om de omgeving om je heen te zien, maar je ziet de wereld dan zonder diepte. Voor dieptezien komt het tweede oog in beeld. Met behulp van beide ogen én de linker- en rechterhersenhelft ontstaat er een optimale dieptewaarneming en zie je binoculair (met beide ogen). Bij sommige mensen is binoculair zien niet het geval. Heb je jezelf ooit afgevraagd of jouw ogen wel goed samenwerken?
Een goede samenwerking tussen beide ogen en het uitstekend functioneren van de oogspieren resulteert in een rechte oogstand. Wanneer er sprake is van een afwijkende oogstand, tussen beide ogen, dan kijken deze waarschijnlijk naar verschillende punten die vlak naast elkaar liggen. Het dagelijkse zien wordt hierdoor vermoeiend, wat bijvoorbeeld voor klachten kan zorgen, zoals: hoofdpijn, branderige ogen, wazig zicht en nek- en rugklachten.
Tijdens een oogmeting wordt er regelmatig door de opticien ondervonden dat de ogen dus niet goed coöpereren. Wanneer dit het geval is, wordt de optometrist ingeschakeld. De optometrist is gespecialiseerd binnen de eerstelijnszorg, het onderzoeken van de gezondheid van uw ogen en het opsporen van eventuele oogafwijkingen. Gedurende het onderzoek bekijkt deze de oogstand, oogbewegingen, binoculair zien (het samen zien), gezichtsscherpte en brilsterkte.
Na het onderzoek worden er verschillende oplossingen voor dubbelzien bekeken. Een prismabril is hier een goed voorbeeld van, deze zorgt ervoor dat uw ogen weer tegelijk naar hetzelfde punt kijken. Zo houdt het ongemak op en geeft deze jouw ogen een ‘duwtje’ in de juiste richting. Herken je klachten van slecht samenwerkende ogen bij jezelf of iemand anders in jouw omgeving? Bezoek dan eens een opticien of optometrist, want twee ogen zien meer dan één.
Hans Brinkmans – Jan Brinkmans Opticien
Lindanusstraat 3
6031 EA Nederweert
T. 0495-631383
www.brinksmansoptiek.nl
Er zijn nog geen reacties geplaatst