Skip to content

Saviër Atya uit Nederweert bouwt aan eerste Nederlandse maanrover

Redactie
17 juli 2019 | 13:00

Advertentie

Zaterdag 20 juli is het exact 50 jaar geleden dat Neil Armstrong zijn eerste stap op de maan zette. Nu bouwt Saviër Atya uit Nederweert aan de eerste Nederlandse maanrover. Aan het project werken zowel studenten als hoogleraren in samenwerking met andere partners aan de kleinste en de lichtste maanrover ooit. Saviër studeert Lucht & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Deze studie was zijn droom.

C-vormige pootjes
De rover is uniek door zijn loopbeweging. Saviër legt uit: “De rover bevat geen wielen, maar 6 handige, individueel zelfstandige, C-vormige pootjes. Deze pootjes moeten ervoor zorgen dat de rover over elk soort oppervlak zo efficient mogelijk kan bewandelen. Naast de handige pootjes maken wij ook gebruik van 2 geavanceerde camera’s welke aan de TU Delft zijn ontworpen, deze camera’s moeten obstakels detecteren zodat de rover zich hier om heen kan leiden”.

Kleinste maanrobot
De Zebro is een zeer compacte robot die 2kg weegt, kleiner is dan een A-4tje en volledig op zonne-energie werkt. Om een dag op de maan te overleven, moet het opgewassen zijn tegen de zeer buitengewone condities op de maan, zoals extreme temperatuurverschillen, gevaarlijke straling van de zon, woeste landschappen en zeer fijne en hardnekkige ’moon dust’. Het lichaam van de Rover wordt hiervoor speciaal gemaakt van een nieuw ontwikkeld ruimtebestendig materiaal, Ceramix Matric Composite (CMC) genoemd, met er bovenop nog vele lagen isolerend materiaal.

Zwerm robots op de maan
De mini rover brengt een aantal voordelen ten opzichte van de gangbare grote Rovers. Saviër legt uit: “Het idee achter de Lunar Zebro is geïnspireerd uit de natuur, denk bijvoorbeeld aan een zwerm mieren of vliegen. In plaats van èèn grote en zware rover naar de maan te sturen, willen wij een zwerm van kleinere rovers sturen die kunnen samenwerken. Dit is niet alleen sneller en goedkoper maar het verlaagt ook de risicos’s van een missie, als je 1 van de 50 rovers kwijtraakt kun je nogsteeds je missie volbrengen.

Geplande lancering 2022
De Lunar Zebro probeert de maanrover in 2022 te lanceren naar de maan. Daarvoor is het team nog op zoek naar een geschikte lanceringspartner. Ook moet er nog veel onderzoek gedaan en testen uitgevoerd worden om de missie in 2022 een succes te maken. Saviër: “We gaan er van uit dat het gaat lukken en hopen dat kort na de 50 jaar eerste maanlanding jubileum, ook de landing van de eerste Nederlandse maanrover, gevierd kan worden”.

Na 1 jaar bij het Lunar Zebro project werkzaam te zijn ben ik me er eigenlijk nog steeds niet van bewust hoe geweldig en ambitieus dit project wel is! We vergaderen bijna dagelijks over de Lunar Zebro en het lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Wanneer er toch wat tijd is om er bij stil te staan voel ik me erg vereerd om deze kans te krijgen om tijdens mijn studie om aan een maanproject te werken,” aldus Saviër.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie