Skip to content

Boeren en beregenen, hoe zit dat eigenlijk?

23 juli 2019 | 17:00

Het blijft voor velen een herkenbaar beeld. De zon aan een strakblauwe lucht en sproeiers die dagelijks hectaren landbouwgrond vochtig houden. Maar er was toch een onttrekkingsverbod? Geldt dat dan niet voor boeren? “Jawel, maar dat onttrekkingsverbod geldt voor oppervlaktewater”, vertelt Léon Faassen, voorzitter van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond. “En dan nog niet eens al het oppervlaktewater”, nuanceert hij. “Er zijn beken die altijd voldoende afvoer hebben, daarvoor geldt het verbod niet. Het waterschap geeft op haar website aan, welke beken en situaties zijn uitgezonderd. 

Beregening uit oppervlaktewater in Noord- en Midden-Limburg gebeurt nu vooral met water dat via een distributiesysteem uit de Maas wordt aangevoerd. Dit systeem is mede door boeren betaald. Dit aanvoersysteem is nu ingericht om vernatting van natuurgebieden te realiseren, waarbij er toch voldoende water is voor natuur en landbouw. In het zomerhalfjaar wordt zo’n 20 miljoen kubieke meter Maaswater aangevoerd. Door gebruik te maken van het aangevoerde water voor beregening, wordt op natuurlijke wijze het grondwaterpeil verhoogd en wordt er minder beslag gelegd op het regionale grondwatersysteem. 

Om hun gewassen te voeden, kunnen boeren naast oppervlaktewater ook uit grondwater onttrekken, mits ze een geregistreerde put en pomp hebben. In Limburg is dat goed geregeld. Al in 2008 zijn afspraken gemaakt met provincie en waterschap over het aantal putten en pompen en zijn extra beperkende regels vastgesteld over onttrekkingen nabij natuurgebieden. Limburg was een voorloper in het beperken van beregening. Sinds 2008 is bijvoorbeeld het aantal putten gelijk gebleven. Daarbij is afgesproken om zoveel mogelijk water in het watersysteem te houden. De boeren hebben hiervoor geïnvesteerd in aanleg van regelbare drainage en boerenstuwen, waarmee ze meer water onder de akkers kunnen bufferen. Afgelopen winter hebben de boeren hun stuwen in drainage in de zomerstand laten staan om zoveel mogelijk water dat is gevallen vast te houden. 

Daarbij moet je niet vergeten dat grondwater hoofdzakelijk afkomstig is van neerslag. Zo’n 1,1 miljard kubieke meter daarvan valt jaarlijks op Limburgse landbouwgrond (130.000 ha landbouwgrond waarop per vierkante meter gemiddeld 825mm neerslag valt). Daarvan gebruiken de boeren in een regulier jaar zo’n 2 procent om onder meer voedselgewassen te beregenen en dieren te verzorgen. 

Helaas moeten ze in tijden van droogte constateren, dat bij de recente herinrichtingen van beken bestaande stuwen uit het systeem zijn gehaald. Hiermee is regelbaarheid van het watersysteem verloren gegaan. Dit heeft onder meer tot gevolg gehad dat de peilen in de zomer gedaald zijn, met als resultaat de huidige verdroging van zowel natuur als landbouw. “Overigens onttrekt de agrosector jaarlijks een fractie van wat bijvoorbeeld de industrie onttrekt, maar dat is niet zo zichtbaar als de beregeningsinstallaties op de akkers”, aldus Faassen. “Overigens komt het grootste deel van wat we onttrekken weer terug in het grondwater.

Ze blijven als agrarische sector in gesprek met het waterschap en terreinbeherende organisaties (Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Limburgs Landschap) om gezamenlijk zo goed mogelijk om te gaan met de effecten van de huidige droogte en afspraken te maken over hoe we in de toekomst met een veranderend klimaat om kunnen gaan. 

Advertentie

17 Reacties

  1. Is het dan ook de bedoeling dat de straten beregend worden, waardoor ik tijdens een fietstochtje soms meer dan éens de volle laag krijg met stinkend roestwater?

    • En jij hebt geen oogjes en rem op je fiets?
      Beetje voor je uit kijken en je hebt nergens last van.
      Je kunt ook zeuren om het zeuren.

    • Ik heb ook geen oogjes op m’n fiets 😉

    • Ze moesten die boeren die de weg beregenen meteen een goed procesverbaal geven.

    • Ze zouden mensen die altijd maar zeuren over de boeren maar verplicht zelfvoorzienend laten worden.

      Dus in de herfst je water op slaan waar je jaar rond je eigen aardappeltjes en boontjes van kunt beregenen.
      Want drinkwater daarvoor gebruiken kan natuurlijk echt niet.

      En naar de supermarkt of groenteboer gaan ook niet, dat word namelijk geteeld door de mensen die je het hele jaar door zo afzeikt.

      Oh sh.t tuintje te klein, geen water genoeg, jammer pech, dan maar geen eten.

      Eens zien hoe snel die flauwekul over is van dat zeiken op de boeren.

    • Geer kerel grappig dat je daar over begint.
      Beetje water poe poe wat een schade. Weet je wat leuk is in het buitengebied.
      De rommel van de dorps en stadsmensen. Ja kijk maar in de beken en bermen. De boeren die de kanten maaien zodat jullie veilig kunnen fietsen en rijden. Maar laten we het daar niet over hebben. want Water is het probleem. Niet de rotzooi makende Nederlandse gaper van het mooie groen van het frisse windje die klaagt over de dierengeur. maar wel de auto geur verheerlijkt van de kern. Ik zou zeggen neem een abbo op een sportschool voor de fiets fanatisten die niet tegen water kunnen. En voor de rommelmakers een verplichte dag per maand om eens alles op te ruimen buiten. Ik ruim de beek en berm voor mijn huis op om het netjes te houden per maand vind ik hier voor ong 1 afvalzak aan rommel in. Hoe denk je dat dat afval er komt. Drink pakjes zakdoekjes peuken etc etc etc etc. Die boer heb ik 10000x liever hier want die doet nog iets nuttigs. En nee ik ben geen boer maar ik weet ten miste dat we ze nodig hebben.

    • En wat doen we met de mensen die er altijd over lopen te zeuren.

  2. Anders de boeren eens zelfvoorzienend laten worden… O sh.t geen subsidie. O sh.it geen compensatieregeling. Eens kijken hoe snel dat beregenen over is

    • Ik denk dat ze daar helemaal geen moeite mee hebben flupke.
      Maar dan ook de 101 regeltjes die ze in Nederland opgelegd krijgen en elders in de EU niet ook overboord.
      Dan zou het voor de boeren heel wat beter zijn.

      Maar als ik jou was zou ik gewoon niet meer in het buitengebied komen maar lekker in de stad gaan zitten.
      Is voor ons buitengebied bewoners ook veel fijner 😀

  3. Burger in het buitengebied,
    Zeuren is voor u ook geen onbekende gave….

    • Klopt, mee eens hoor, geef ik meteen toe.
      Op van die veganisten die niet snappen dat hun aardappel ook op mest groeit.
      Dat die aardappel ook beregend word,
      Van die veganisten die wel in het mooie buitengebied komen wandelen en fietsen maar dan te zeuren hebben.

      Maar jij was ook al zelfvoorzienend had ik begrepen??

  4. Nee, hoor,
    Ben geen veganist ofzo iets,
    Maar je moet goed weten, boeren zorgen NIET alléén voor eten.

  5. idd de boeren zorgen niet alleen voor eten maar ook voor het volgens elsevier 1 na mooiste landschap, ze zorgen voor gemeente inkomsten. en voeren enorm veel onderhoud uit in het buitengebied.

    • Dat lijkt me stug. Post indien mogelijk eens een link naar dat artikel in Elsevier.
      Door schaalvergroting, overbemesting en bestrijdingsmiddelen zijn er juist veel meer monoculturen (=saai landschap) ontstaan en is de biodiversiteit achteruit gegaan.

  6. Slim pietje,
    Was sarcastisch bedoeld, totaal niet wat je commentaar is.

  7. in Elsevier 2017 stond Nederweert na Gulpen Wittem. helaas zijn deze artikelen alleen te lezen voor abonnementen. maar zoals zo vaak is het zo dat men de kwaliteit van de eigen omgeving als vanzelfsprekend beschouwd terwijl mensen van buitenaf het als bijzonder bestempelen. ruimte door schaalvergroting wordt vaak gewaardeerd het is namelijk ook in Friesland het visitekaartje.

  8. Slim pietje
    Mijn antwoord was sarcastisch bedoeld..
    Totaal niet in de zin als uw reactie.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Wout-en-Noor-13e-prinsenpaar-van-de-Jong-Vlikkestaekers-1
De Jong Vlikkestaekers Doospel
22 november 2024 | 21:00
depositphotos.com | Thidada6242@gmail.com
Toon Hermans Huis Weert
22 november 2024 | 17:00
Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16

Advertentie