Was het je al opgevallen? Dat de week van 23 – 27 september 2019 in het teken staat van het werkgeluk. In Nederland wil iedereen graag gelukkig zijn, schijnbaar ook op het werk. Dat is de ondertoon van de WEEK VAN HET WERKGELUK. Ik zou denken dat het een vanzelfsprekendheid zou zijn; ’je gelukkig willen voelen in alles wat je doet’. Dat mag natuurlijk op het werk, maar om dat nou zo specifiek te moeten benoemen?
Ik lees de artikelen die hier over gaan en de boodschap is, volgens mij, een eenzijdige. Mensen worden opgeroepen om ’het Manifest’ te ondertekenen om zo organisaties te bewegen om ruimte voor werkgeluk te creëren. Klaarblijkelijk doen organisaties te weinig om werkende mensen gelukkig te laten zijn.
Maar wat is nou geluk? Ik heb daar de Chinese of Japanse definitie niet zo snel voor kunnen vinden. Wat ik wel direct kan bedenken is dat je in balans wilt zijn. Je werk, wat dat ook moge zijn, in balans brengen met de rest van je leven. Het lijkt me dan ook logisch dat je daar zelf een duit voor in het zakje doet. Zelf werken aan je balans en daarnaast de organisatie waar je voor werkt.
Als werkgever zou ik absoluut de beste omstandigheden voor mijn werknemers willen creëren. Ik zou de ruimte bieden om mijn werknemers zelf te laten bepalen wat hun werkgeluk zou kunnen optimaliseren. Als Shiatsu therapeut beveel ik dan natuurlijk een heerlijk ontspannende massage aan. Niet een keertje, maar op regelmatige basis. Lees hiervoor mijn column ’Massage in Bedrijf’ van 19 juni nog maar eens terug.
Nu dan maar op zoek gaan naar wat er eigenlijk met werkgeluk wordt bedoeld. Is het nou dat je je geluk in het werk mag vinden? Of dat werken je gelukkiger dient te maken? Of dat je ongelukkig bent als je moet gaan werken? Het klinkt in mijn oren heel dubbel. Zeker als ik me dan, in het kader van ons 75e bevrijdingsjaar, bedenk dat onze oosterburen ooit de leuze ’Arbeit macht Frei’ bedachten, maar of dat ook daadwerkelijk zo was bedoeld?
Geluk is in mijn ogen een uiterst persoonlijke beleving. Ik ben van mening dat je dat vooral zo moet laten. Ik wens iedereen zijn of haar eigen geluk. Waar dat ook moge zijn!
-Ruud van der Vegt-
In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.
Er zijn nog geen reacties geplaatst