Wanneer je kennis krijgt over de manier waarop je brein op prikkels reageert en hoe deze kunnen worden geïnterpreteerd door je brein, dan begrijp je misschien ook hoe belangrijk het is om bewust aanwezig te zijn, in plaats van altijd maar mee te gaan in al je automatische neigingen en impulsen.
Dankzij neurowetenschappelijke onderzoeken weten we dat onze hersenen plastisch zijn en dat we het innerlijk landschap daarvan kunnen veranderen. De Amerikaanse psychiater/spreker/auteur dr. Dan Siegel vertelt je middels het door hem geïntroduceerde ‘hand model of the brain’ over de functies van de verschillende lagen in ons brein.
Een valkuil, met name voor diegenen die veel in het hoofd leven, is dat ze zichzelf sussen met de woorden als: ‘ik weet wat er gebeurt’. Vervolgens blijven ze gewoon doen wat ze altijd al deden. Dit speelt vaak bij hoger opgeleiden. Onder het mom van ‘straks, want nu heb ik er geen tijd voor’ en ‘ik weet hoe het in elkaar zit’, gaat men gewoon door met wat ze doen, ook al weet men dat het ongezond is. Kennis wordt echter pas échte kennis wanneer je hem in praktijk brengt. Pas dan kan hij voor je gaan werken en kan er een transformatie plaatsvinden.
Je kunt het innerlijk landschap van je hersenen veranderen door je brein te trainen. Dat weten we dankzij wetenschappelijke onderzoeken.
Kunnen we hierdoor bijvoorbeeld stress voorkomen?
Nee. Stress is een normale reactie vanuit je brein en heeft een functie. Een leven zonder stress bestaat dan ook niet. Echter een leven waarin je niet langer omvergeblazen wordt door stress is wel mogelijk. Misschien sta je er niet zo bij stil, maar ons lichaam zit vol systemen die ons waarschuwen wanneer er gevaar dreigt. Ons stressresponssysteem is er daar eentje van. Met Mindfulness kun je leren de alarmbellen van jouw systemen op te merken en niet langer mee te gaan in automatische reacties. Wanneer je begint met Mindfulness zul je merken dat het niet blijft bij een enkel inzicht. We spreken eerder van voortschrijdende inzichten.
Kijk eens naar deze 3 minuten durende Nederlandstalige video van psycholoog Thijs Launspach van de universiteit van Amsterdam waarin hij vertelt dat we eigenlijk een soort van holbewoners zijn, maar dan op kantoor. Hij eindigt met: stress is onvermijdelijk maar druk zijn is een keus.
Meer weten over Mindfulness? Maak een afspraak of schrijf je in voor de introductieles op donderdagavond 10 oktober, hier zijn nog 2 plaatsen beschikbaar. In november starten we met een nieuwe groepstraining.
-Lisette –
- 7-10-2019 Mindfulness onderhouden
- 8-10-2019 Praktijk gesloten i.v.m. bijscholing
- 10-10-2019 Introductieles Mindfulness
- November start nieuwe groepstraining
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In het verleden werden nogal eens paarden ingezet maar tegenwoordig trekt ze steeds vaker, al wandelend met cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst