Skip to content

Schriftelijke vragen JAN inzake aanpak stikstofproblematiek

5 oktober 2019 | 21:41

De raadsfractie van JAN heeft zaterdagavond aan het College van B&W van gemeente Nederweert enkele schriftelijke vragen gesteld over de gevolgen van de aanpak stikstofproblematiek voor de plattelandsgemeente Nederweert.

Schriftelijke vragen JAN

Vanwege een uitspraak van de Raad van State inzake stikstofbeleid lopen veel projecten in Nederland vertraging op in de uitvoering en moeten deze projecten opnieuw worden beoordeeld. De lucht die we inademen is ongezonder bij een overschot aan stikstofoxiden. Overschot aan stikstof is daarnaast ook een groot probleem in natuurgebieden.

Het Adviescollege stikstofproblematiek (onder leiding van de heer Remkes) heeft na aanleiding van deze uitspraak een eerste advies uitgebracht aan het kabinet. Op 4 oktober is bekend gemaakt dat het kabinet versneld aan de slag gaat om projecten en activiteiten weer in gang te zetten.

Het is de vraag wat de gevolgen gaan zijn voor onze plattelandsgemeente ?

Aanpak stikstofproblematiek
Het kabinet kiest ervoor om gebiedsgericht te gaan werken en direct te investeren in natuurherstel.

Bij deze gebiedsgerichte aanpak moet een weging gemaakt worden tussen alle belangen. Maatregelen zijn onder andere dat intern en extern salderen weer mogelijk wordt gemaakt en vrijwillig de veestapel in Nederland wordt gesaneerd. Te beginnen in de omgeving van Natura 2000 gebieden. Nederweert is een plattelandsgemeente met veel agrarische bedrijven en maar liefst drie beschermde natura 2000 gebieden. De stikstofproblematiek brengt grote onzekerheid met zich mee voor inwoners, agrariërs en het bedrijfsleven. JAN wil daarom dat  bedrijven, inwoners, en de gemeenteraad op korte termijn breed worden geïnformeerd over  de gevolgen van de stikstofproblematiek voor Nederweert en het plan van aanpak voor korte en lange termijn.

Schriftelijke vragen JAN
Omdat de gemeente op dit moment volop bezig is met de omgevingsvisie van het buitengebied vraagt JAN zich af  wat de gevolgen zijn van de landelijke aanpak van stikstofproblematiek voor Nederweert. Wat betekend dit voor de ondernemers en voor de ambities die zijn vastgelegd in het voorontwerp van de gebiedsvisie? JAN is ook benieuwd naar de eventuele gebiedsgerichte keuzes die worden genomen en op welke wijze luchtkwaliteit, geurproblematiek en de gevolgen voor leefbaarheid worden meegenomen in de afwegingen.

Naast landbouwmaatregelen kunnen ook andere mogelijkheden worden bedacht om de stikstofproblematiek lokaal aan te pakken (zoals verlagen snelheid op lokale wegen). JAN heeft gevraagd welke maatregelen Nederweert naast de landbouw nog meer gaat inzetten binnen onze gemeente.

Omdat de gevolgen van de aanpak stikstof groot kunnen uitpakken voor onze plattelandsgemeente heeft de fractie JAN schriftelijke vragen hierover gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Advertentie

16 Reacties

  1. Goed dat hier nu veel aandacht is voor een gezondere luchtkwaliteit .
    Nederweert is de gemeente in Nederland waar de stikstof uitstoot het grootste is.
    Dus het meest vervuilend….. pak het nu goed aan ,
    zodat de jeugd gezonder kan opgroeien.

    • Daar klopt nu werkelijk helemaal niks van. Eerst even inlezen voor je onwaarheden deelt.

  2. “” inademen is ongezonder bij een overschot aan stikstofoxiden. Overschot aan stikstof is daarnaast ook een groot probleem””

    Wat is het nou? Stikstofoxide (NO2) is minder goed) of stikstof (N2), iets waar de aardatmosfeer voor 78% uit bestaat en volstrekt normaal is.. Tevens is die 78% stikstof heel belangrijk in het tegenhouden van UV-straling. Dus eerst even inlezen in de scheikunde boeken voordat iedereen elkaar weer begint na te praten en bangmaken over iets wat volstrekt normaal is.

    btw als je een klein flesje pokon in een natura 2000 gebied gooit zit je al meer dan 30 x boven de NO2 norm , dit om het e.e.a. in perspectief te zetten

    • De stikstof die normaal in de atmosfeer voorkomt is inderdaad N2.

      De “stikstof” waar het de laatste tijd over gaat is eigenlijk geen stikstof, maar stikstofverbindingen. In het geval van uitstoot bij verbranding (cv ketel, auto, vliegtuig, etc.) gaat het dan om NOx verbindingen. Dat zijn zeer schadelijke broeikasgassen die zorgen voor een slechte luchtkwaliteit. In het geval van de landbouw/veeteelt gaat het om NH3, ofwel ammoniak. Dit zorgt ervoor dat er teveel stikstof in de grond komt, waardoor veel planten uitsterven en de natuurlijke balans verstoord wordt.

      Dit is overigens wat anders dan de CO2 en fijnstof problematiek.

  3. “Verlagen van de maximum snelheid op lokale wegen”?? Get serious!!

  4. Ik zou de autoloze zondag weer invoeren.

    Er is maar 1 probleem.
    1.738.047 inwoners in nederland, en oplopend.

    En daar word niets aan gedaan. Word niet eens een klein beetje over gesproken.
    En dan kun je 101 andere maatregelen treffen, die gaan hun doel niet bereiken.

    • ja oeps foutje met overtypen.
      zelfde link als jij gebruikt.

      Maar ik denk wel dat verder mijn berichtje duidelijk was toch 🙂
      Teveel mensen en er komen er maar bij.
      En daar word niets aan gedaan.

    • Veel van deze mensen zorgen later weer voor de pensioen opbouw,
      Uitzonderingen zijn er zeker . Ook voor jullie !!
      Maar als er niets gebeurd NU aan de stikstofverbindingen en de
      Ammoniak zal het aantal ook sneller naar beneden gaan.

    • Dat van die pensioenopbouw is echt zo’n dooddoener. Wie zorgt dan weer voor hun pensioenopbouw en voor de generatie daarna en daarna? Gewoon de bevolking maar onbeperkt laten groeien? Lijkt me echt niet slim. Het is echt nu tijd om daar iets aan te doen.

  5. Precies Marga
    Daarnaast word er steeds meer geautomatiseerd dus we hebben echt niet meer mensen nodig op onze overvolle aarde en al helemaal niet in dit kleine landje.

  6. Wat een gemekker over dat stikstof. Wat Den Haag in hun hoofd heeft, hebben ze nog niet in hun kont.
    Geef een reactie voor iemand met een beperking die haar resultaat heeft bereikt met zwemmen.
    Veeg niet alleen voor je eigen deur maar ook eens voor iemand met een beperking.

    Sanna nogmaals heel goed van je.

  7. https://www.windy.com/nl/-NO2-no2?camsEu,no2,51.038,4.746,7

    Mooi kaartje.
    Dan zie je heel goed dat de vervuiling vanuit de industrie komt.
    Rotterdam, Anterwerpen en het Ruhrgebied .

    Je ziet die kleur nog lang uitstrekken in hoe de wind waait.
    Draait de wind zie je ook de kleur sterk de andere kant in gaan.

    Maar zeker wel de landbouw die de schuld is hoor…… of zijn die gemakkelijker aan te pakken ipv de grote industrie bedrijven?

    Ik weet het antwoord wel.

    • De landbouw zorgt inderdaad niet voor heel veel NO2, maar wel voor NH3. Dit kaartje is dus niet representatief voor de “stikstof” vervuiling door de landbouw.

    • Beste Wieger, NH3 is ammoniak en dat heeft (nagenoeg) niets met de stikstof discussie te maken! Waar jij op doelt zijn de stikstofverbindingen NOx.

    • Ik weet wat ammoniak is, zie een reactie die ik al eerder heb geplaatst op dit onderwerp. Als je je verdiept in het stikstofgebeuren (google “stikstofprobleem Nederland”) dan zou je er achter komen dat ammoniak wel degelijk een groot aandeel heeft in het stikstofprobleem!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

depositphotos.com | Thidada6242@gmail.com
Toon Hermans Huis Weert
22 november 2024 | 17:00
Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16
2024_11_22-Kakelspektakel-bij-KV-de-Piepkukes-een-avond-vol-muziek-en-gezelligheid
Originele optredens en verrassende acts
22 november 2024 | 16:00
20241121_Veteranencafe-officieel-geopend-_8
Bij De Kleine Winst
22 november 2024 | 15:00

Advertentie