Afgelopen maandag ontving de Nederweerter Energie Cooperatie Newecoop de nieuwe burgemeester, mevrouw Birgit Op de Laak, voor een eerste kennismaking. En wat is er beter dan een concreet bezoek in het terrein waar Newecoop diverse energieprojecten ontwikkelt.
Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert
Eerst werd de waterkrachtcentrale “Roeven” bezocht bij Sluis 15, waar Rijkswaterstaat waterbouwkundige aanpassingen voorbereidt, zoals voldoende gegarandeerde voeding vanuit de Zuidwillemsvaart naar de Noordervaart. Ter hoogte van Sluis 15 stort het water ruim 4,5 meter omlaag waarbij veel energie vrijkomt. Met een moderne turbine kan voldoende stroom worden opgewerkt voor 600 woningen. De historische waterkrachtcentrale moet daarbij uiteraard behouden blijven.
Newecoop-Zonnedaken
Vervolgens gaven leden van Newecoop-Zonnedaken uitleg bij de inmiddels gerealiseerde Postcoderoos op een dak aan de Riet. Hier gaan 25 leden vanaf november zonnestroom realiseren op een collectief dak.
Zonnepark Landgoed Kruis
De derde stop werd gemaakt bij Landgoed Het Kruis, waar aan de zuidzijde van de Noordervaart een zonnepark wordt voorbereid van 13,5 hectare, goed voor 12.000 MWh per jaar, ofwel goed voor 5000 woningen. De burgemeester kon zich ter plekke een beeld vormen over hoe dit park wordt ingepast in zijn omgeving. Er komt ruimte voor biodiversiteit in de vorm van insect-, en vogelvriendelijke beplanting. Ook wordt er een recreatief pad langs geleid.
Windmolens
Tijdens de theepauze werd ook uitgelegd hoe de energiecoach van Newecoop adviezen aan burgers geeft om energiebesparing in de woning te bevorderen, wat ook een belangrijke doelstelling van Newecoop is. Staande op de zuidelijke dijk van de Noordervaart wees de voorzitter op de overkant van het kanaal, waar alles binnenkort in gereedheid wordt gebracht om over te gaan tot de bouw van vier grote windmolens, met een jaarproductie van 25 tot 40 miljoen megawatt.
Het was voor de burgemeester duidelijk dat Newecoop bestaat uit een groep enthousiaste, deskundige en goed samenwerkende, deelnemers die samen met de burgers van Nederweert hun steentje bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie.
4 Reacties
Niks mis mee als mensen zonnepanelen op het dak van hun woning of bedrijf leggen om in de eigen energiebehoefte te voorzien. Maar om in klein land als Nederland met beperkte ruimte landbouwgrond of natuur op te offeren om er zonnepanelen te plaatsen is volledig van gekke.
Een zin als “Er komt ruimte voor biodiversiteit in de vorm van insect-, en vogelvriendelijke beplanting” toont hoe krom er tegenwoordig geredeneerd wordt als het om klimaat en energie gaat.
Als je er geen zonnepanelen zet en de natuur zijn gang laat gaan is dat veel beter voor de biodiversiteit, de insecten en de vogels.
Net zoals windmolens is dit een non-oplossing voor een niet bestaand klimaatprobleem.
Het klinkt misschien leuk om te zeggen dat er stroom wordt opgewekt voor 5000 woningen maar alle huishoudens in Nederlands samen verbruiken slechts een fractie van wat er door bedrijven gebruikt wordt. Alle windmolens op land en zee en alle zonnepanelen samen leveren slecht een paar procent van wat we in de Nederland aan stroom verbruiken.
Denk ook eens na over waar die stroom vandaan moet komen als de zon niet schijnt of het niet waait. Het antwoord is van conventionele kolen- en gascentrales.
Stroom van zonnepanelen en windmolens is per definitie onbetrouwbaar en vraag een miljarden kostende aanpassing van het elektriciteitsnet. Kosten die uiteindelijk door de burger betaald zullen worden.
Als je dan alle nadelen van windmolens en zonnepanelen optelt (en dat zijn er veel) dan zijn het eigenlijk onverantwoorde landschap verpestende investeringen. Het enige dat het oplevert is een goed gevoel dat je iets aan het klimaatprobleem doet.
Ik zou iedereen aanraden ook eens de artikelen op climategate.nl en klimaatgek.nl over windmolens en zonnepanelen te lezen en niet alles te geloven wat de overheid en de media ons vertellen.
Reactie van Newecoop:
Beste John, fijn dat de meedenkt over de energietransitie. Je kunt ook eens het boekje van energiedeskundige Maarten van Andel lezen “De groene illusie”. Uitgeverij Zaltbommel. Natuurlijk lossen molens en panelen niet alles op. Maar niks doen is nog altijd de slechtste oplossing. Want dat we een probleem hebben is overduidelijk. Succes !
Beste Newecoop,
Dat ben ik niet met jullie eens.
In het geval van zonneweides en windmolens is de oplossing erger dan het vermeende probleem.
Je moet dan wel durven kijken naar alle nadelen en de totale kosten (inclusief CO2) van productie, plaatsen, in bedrijf houden, slopen en afval verwerken.
U bent ervan overtuigd dat er een probleem is maar er zijn genoeg wetenschappers die dat niet met u eens zijn. Je moet dan wel verder kijken dan alleen de door de politiek geredigeerde IPCC-rapporten.
Ik ben het met John eens, het klimaatprobleem bestaat niet, is een hype net zoals de zure regen en het gat in de ozonlaag! Eerst heeft de klimaat mafia geprobeerd via Al Gore met zijn film Inconvenient Truth ons een klimaatprobleem aan te praten, dat is mislukt want van al zijn voorspellingen is niks uitgekomen! En nu probeert de klimaat mafia het via een geïndoctrineerd kind wat autisme heeft, en die in de hysterische MSM-media als een soort van Jeanne d’Arc wordt opgevoerd! Gelukkig kijken steeds meer mensen door de klimaathysterie heen, en trekken daar hun eigen conclusie eruit! Maar zonnepanelen op je dak leggen, daar is niks mis mee!