Skip to content

Sint Lambertustoren komt weer in het zicht

19 oktober 2019 | 10:00

De restauratie van de Sint Lambertustoren loopt ten einde. De firma Laudy in inmiddels begonnen met de afbraak van het steiger, dat de toren lange tijd aan het zicht onttrokken heeft. Het verweerde voegwerk is weer minutieus en met veel vakmanschap hersteld. Exact 70 jaar geleden, in 1949, werd ook een langdurige restauratie afgesloten. De aanleiding werd toen gevormd door de schade als gevolg van de zware beschietingen tijdens de bevrijding in de herfst van 1944. Bij die na-oorlogse restauratie was heel wat meer nodig dan alleen maar het herstel van het voegwerk.

Voltreffers
In de Tweede Wereldoorlog hing het voortbestaan van de toren aan een dun draadje. Twee maanden lang, van september tot november 1944, lag Nederweert tussen de frontlinies van de geallieerden en de Duitsers. Vanuit Ospel en Nederweert-Eind werd door de bezetters aanhoudend met granaatvuur op de toren geschoten. In totaal kreeg de toren naar schatting 2000 voltreffers te verduren. De beschietingen waren er op gericht om de toren onder zijn eigen gewicht te doen bezwijken. De granaten waren op de halve hoogte van de toren gericht, bij de noordwestelijke hoektoren. Die hoektoren werd geheel verwoest en als de beschietingen eind november 1944 niet een halt waren toegeroepen, zou de toren zeker zijn gekanteld of ingestort onder zijn eigen gewicht.

[image-comparator title=”Lambertustoren Nederweert 1″ left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/kerk1-oud.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/kerk1-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

43 Kruiwagens
Het diepste gat, op een van de foto’s goed te zien, was vier meter diep, zeven meter breed en zes meter hoog. Voor het herstel van alleen al dié gapende wond waren 3200 bakstenen en 43 kruiwagens cement nodig. Bij de restauratie vond men tussen de galmgaten een lange brede scheur in het metselwerk, een teken dat het instorten van de toren nog maar nét voorkomen was. Dankzij het vakwerk van aannemersfirma Jos Scheijven werd de toren tussen 1947 en 1949 weer helemaal in de oude staat teruggebracht. Wel veranderde het aanzicht een beetje. Zo verdwenen bijvoorbeeld de oude wijzerplaten uit de balustrade. Met een ‘deksel’ van gewapend beton vlak onder de torenspits werden de gescheurde torenhelften weer aan elkaar vast gemaakt.

[image-comparator title=”Lambertustoren Nederweert 2″ left=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/kerk2-oud.jpg” right=”http://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2017/03/kerk2-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

2 Reacties

  1. Toevoeging: de toren werd ook gebruikt om de artillerie in te schieten. Hierdoor kon het geschut precies worden afgesteld.
    Mooie bewerking van de foto’s.

    Geïnteresseerd in de oorlog: bezoek dan tot en met 17 november het tijdelijke museum in Heythuysen. Hier is ook veel fotomateriaal uit Nederweert te zien.
    Museum is alleen op zaterdag en zondag van 10:00 tot 16:00 geopend.
    Stichtingbevrijders1944.nl

    Op 17 november is er ook een bevrijdingsrit door diverse kernen, helaas niet door Nederweert. Programma zie ook website.

  2. Excuus, museum is tot een met 15 december open.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto | Weertdegekste
Stadscafé De SooS
20 december 2024 | 16:16
2024_11_25-Opening-tentoonstelling-OPEN-10
Jongeren in gesprek
20 december 2024 | 15:02
Foto | Wendy van Bree
“Wat een grote verrassing!”
20 december 2024 | 13:32
Foto | Zonnebloem Nederweert
Zoals Harry Rulkens vertelde…
20 december 2024 | 13:02

Advertentie