Skip to content

VVD Nederweert: Extra belasting betalen voor afval(inzameling) door slapend college van B&W

6 december 2019 | 13:00

Al jaren is bekend dat het huidige contract voor afvalinzameling per 31 december 2019 zou aflopen. Het was dan ook logisch geweest om dit moment te gebruiken om per januari 2020 over te gaan tot een nieuw afvalinzamelingssysteem en daarbij 2019 als overgangsjaar te gebruiken. In plaats daarvan is het huidige contract door het college voor minimaal een jaar verlengd en worden de inwoners geconfronteerd met een belastingverhoging. Zo stijgt afvalstoffenheffing voor 2020, ten opzichte van 2019, met 22,56 euro per huishouden. De oorzaak? Het bestaande (oude) afvalinzamelingssysteem wordt fors duurder. Met 7.255 huishoudens in onze gemeente betekent dat in totaal meer dan 160.000 euro belastingverhoging.

Ingezonden brief

Waarom moeten we overstappen op een nieuw systeem?
De landelijke overheid is in 2014 het VANG (van afval naar grondstof) programma gestart. In het VANG zijn concrete ambities opgesteld voor afval voor iedere gemeente om aan te voldoen. Zo dient de hoeveelheid huishoudelijk (grof) restafval te worden teruggebracht naar gemiddeld 100 kilo per inwoner per jaar in 2020 en 30 kilo per inwoner per jaar in 2025. Met het huidige systeem van afvalinzameling met duobakken is het onmogelijk om aan deze ambities te voldoen. Dat zien ook andere gemeenten, daarom stapten zij (al eerder) massaal over op andere systemen en zijn er momenteel nog maar vijf gemeenten in Nederland die de duobak gebruiken.

Hoe staan we er in Nederweert voor?
In Nederweert zitten we sinds 2016 op een gemiddelde van 136 kilo huishoudelijk (grof) restafval per inwoner per jaar. In 2016 was ook al bekend dat dit het maximaal haalbare is met het huidige systeem van afvalinzameling (duobakken). 

Wat is er vervolgens gebeurd om de doelstelling voor 2020 te behalen?
In oktober 2018 is een beleidskader vastgesteld. Met dit document heeft de gemeente besloten te willen voldoen aan de ambities die de landelijke overheid heeft gesteld. In dit document staan geen concrete plannen met hoe we aan deze ambities gaan voldoen. 

Vijftien maanden later staat 2020 voor de deur. We waren tijdens de informatieavond van afgelopen dinsdag (3 december) dan ook zeer benieuwd naar wat er het afgelopen jaar op het gemeentehuis is bedacht aan acties om aan de ambities voor 2020 te voldoen. Tijdens deze informatieavond werd pijnlijk duidelijk dat het college ruim een jaar later niets is opgeschoten en dat er pas in kwartaal 1 van 2020 zal worden gestart met het proces om tot concrete plannen te komen.

Belastingverhoging
Doordat er het afgelopen jaar niets is gebeurd en er nog steeds geen concrete plannen zijn voor een nieuw systeem voor afvalinzameling is het huidige contract voor minimaal een jaar verlengd (‘en daarna voor zoveel langer als nodig’). Dit betekent dat we nu al weten dat de doelstelling voor 2020 sowieso niet wordt behaald. Omdat andere gemeenten wél al massaal zijn overgestapt op andere systemen, is het huidige systeem fors duurder geworden. Het college heeft daarom voorgesteld om de belastingen extra te verhogen voor 2020. De afvalstoffenheffing stijgt voor 2020, ten opzichte van 2019, met 22,56 euro per huishouden. Voor alle 7.255 huishoudens betekent dat in totaal meer dan 160.000 euro belastingverhoging. Wij vinden dit erg kwalijk aangezien de inwoners van onze gemeente hiermee opdraaien voor de inactiviteit van het college van B&W. Daarom zullen wij in de komende raadsvergadering uitgebreid stilstaan bij dit falen.

Wat hebben wij gedaan om deze situatie te voorkomen?
Voordat je wijst naar een ander, kijk je eerst naar jezelf. Daarom staan we ook kort stil bij wat 
De Nederweerter VVD de afgelopen tijd heeft gedaan om deze situatie te voorkomen. Zo hebben wij sinds oktober 2018:

Onze visie gedeeld

We hebben meerdere malen aandacht gevraagd voor de ergernissen van onze inwoners over afval in het straatbeeld. Steeds vanuit de visie dat een juiste afvalinzameling bijdraagt aan onze leefbaarheid en ons economisch kansen biedt.
Vooruitgekeken
Daarnaast hebben we vaak vooruitgekeken en benadrukt dat 2019 een natuurlijk moment is om samen de overstap te maken naar een nieuw afvalsysteem.
Actief gecommuniceerd

We hebben actief gecommuniceerd: in november 2018, april 2019 en ook nu weer is door ons aandacht gevraagd voor de inzameling van ons afval.
De juiste dingen gedaan
In juni 2019 hebben we ons eigen Aanvalsplan Afval gepresenteerd. Daarin hebben we ingezet op innovatievere manieren om afval op te halen met grote voordelen waaronder een aantrekkelijker straatbeeld en winkelbeleving voor bezoekers, minder overlast door zware voertuigbewegingen voor omwonenden, minder Co2-uitstoot, een verfijndere scheiding van afvalstromen en verhoogd recyclepercentage. Helaas geen steun van de coalitie of het college.

Samen doen
Ook meebouwen aan een Nederweert waar we behouden wat goed gaat en aanpakken en oplossen wat beter kan of wilt u reageren op dit bericht? We komen graag vrijblijvend met u in contact! Stuur ons een bericht op Facebook of stuur een mail naar J.franssen@raad.nederweert.nl

Fractie De Nederweerter VVD
www.nederweert.vvd.nl 

Advertentie

15 Reacties

  1. Dat is nog al een pittige uitspraak.
    Als ik het stuk lees moet ik wel zeggen dat het VVD gelijk heeft.
    Het college heeft echt zitten slapen. En wij maar betalen.

    • Krijg ook de indruk dat huidige college kans heeft laten liggen en meer haast had moeten maken. Maar vind dat VVD ook boter op het hoofd heeft. VANG is gestart in 2014. Dus ook in de jaren dat VVD zelf nog in college zat hadden ze al het nodige kunnen doen.

    • Beste Jan, dank voor uw reactie. In ons bericht staat duidelijk: “De landelijke overheid is in 2014 het VANG programma gestart”. Met de nadruk op gestart. De uitvoering van dat programma in heel Nederland heeft plaatsgevonden tussen 2014 en 2016.
      Daarnaast is lokaal natuurlijk leidend het aflopen van het contract op 31-12-2019. Op tijd beginnen is het halve werk. Uitgaande van die einddatum is in 2017 gestart met het in kaart brengen van de mogelijkheden. Toen is door het college uitgebreid met verschillende afvalverwerkers en andere gemeenten gesproken over kansen en uitdagingen van afvalinzameling. Begin 2018 is de gemeenteraad erbij betrokken. Na de verkiezingen zou een beleidskader worden voorgelegd aan de gemeenteraad zodat eind 2018 het aanbestedingsproces in gang zou kunnen worden gezet. Allemaal ruim op tijd voor de einddatum van 31-12-2019. Want als betrouwbare overheid respecteer je bestaande contracten. Na de verkiezingen heeft de huidige coalitie gezegd, wij willen dit onderwerp door ons college laten behandelen. Dat is toen gerespecteerd. Wat de Nederweerter VVD heeft gedaan sinds oktober 2018 vindt u uitgebreid terug in het kader hierboven.

      Met ondernemende groet,

      Jorik Franssen
      Fractievoorzitter de Nederweerter VVD

  2. Kinderachtig gedoe van de VVD. Redden wat er te redden valt. Maar je moet wat als je in de oppositie zit.

    • Beste meneer, mevrouw,
      Dank voor uw reactie. Spijtig dat u het zo ziet. Waar het ons nog steeds om gaat en altijd ook om te doen is geweest zijn 2 zaken.
      1. Dat steeds zuinig wordt omgegaan met het zuurverdiende geld van onze inwoners waarbij voor ons de kernvraag is: is de uitgave zinvol en noodzakelijk? Vooral wanneer de belastingen extra verhoogd worden.
      2. Dat de doelstellingen waarmee gemeenteraad en het college unaniem hebben ingestemd ook waar worden gemaakt. We spreken iets af voor 2020 en dan werken we er ook hard aan om dat te realiseren – dat zou de insteek moeten zijn. Niet roepen, maar zelf doen. Daarom onze concrete acties zoals u dat ook uitgebreid terugvindt hierboven. Het gaat niet om oppositie of coalitie, maar om onze inwoners, ondernemers en gemeente. Wij hebben er hard aan gewerkt en dat blijven we doen.

  3. Nogal een uitspraak van de VVD, in de jaren dat de VVD in het college zat, hadden ze de fundamenten kunnen leggen voor een nieuw afvalsysteem, maar dat hebben ze niet gedaan.
    En nu liggen ze vanaf de zijkant te roepen, dat het huidige college heeft liggen te slapen, terwijl de VVD zelf helemaal niks gedaan heeft!

    • Hallo Ton,

      Precies dat hebben we gedaan: de fundamenten gelegd voor de toekomst.
      In ons bericht staat : “De landelijke overheid is in 2014 het VANG programma gestart”. Met de nadruk op gestart. De uitvoering van dat programma in heel Nederland heeft plaatsgevonden tussen 2014 en 2016.

      Lokaal leidend is natuurlijk het aflopen van het contract op 31-12-2019. Op tijd beginnen is het halve werk. Uitgaande van die einddatum is in 2017 gestart met het in kaart brengen van de mogelijkheden. Toen is door het college uitgebreid met verschillende afvalverwerkers en andere gemeenten gesproken over kansen en uitdagingen van afvalinzameling. Begin 2018 is de gemeenteraad erbij betrokken. Na de verkiezingen zou een beleidskader worden voorgelegd aan de gemeenteraad zodat eind 2018 het aanbestedingsproces in gang zou kunnen worden gezet.

      Allemaal ruim op tijd voor de einddatum van 31-12-2019. Want als betrouwbare overheid respecteer je bestaande contracten. Na de verkiezingen heeft de huidige coalitie gezegd, wij willen dit onderwerp door ons college laten behandelen. Dat is toen gerespecteerd. Wat de Nederweerter VVD heeft gedaan sinds oktober 2018 vindt u uitgebreid terug in het kader hierboven. We roepen niet, we ondernemen concrete actie. Dat hebben we in 2017, 2018 en 2019 gedaan. Met recent zelfs ons eigen Aanvalsplan Afval, vlak voor de zomer.

  4. klopt helemaal wat de VVD daar stelt, de toenmalige wethouder was behoorlijk actief om het afval op te lossen hij liet bovengrondse containers plaatsen om de rotzooi bij de supermarkten te verminderen. extra ophaalbeurten maar dit was allemaal te weinig en verkeerd volgens hem. maar bij een vernieuwd afvalophaalsysteem moest dit opgehaald worden. er zijn toen themaraden geweest om aan te geven waar de kosten zaten en waar je opbrengst kon genereren met de verkoop van afval. waarom is die koers toen niet doorgezet door dit college, de ambtenaren zijn toch niet veranderd die weten toch waar het vorige college mee bezig was. volgens mij is het echt stilgezet door de huidige wethouder

  5. Kijkend naar bijvoorbeeld Peel en Maas waar nog maar 1x in de maand afval wordt opgehaald (plastic) en 1x per 2 weken GFT dan wordt daar ook veel over geklaagd. Stank en bijbehorende (gezondheids) risico’s.
    Daarbij is het hele afvalprobleem dat afval in de huidige vorm gewoon afval blijft of hooguit gedonwncycled wordt. Het overgrote deel wordt gewoon verbrand.
    Als consument kan je beter zorgen dat je kwaliteit spullen koopt die langer mee gaan en repareerbaar zijn in plaats van de wegwerptroep van de Action en andere prijsknallers. Koop glaswerk ipv plastic verpakkingen/karton plastics (drinkpakken).

    Wat mij betreft: die paar euro waar hier over gesproken wordt valt mee wanneer de praktijk betekent minder frequent afvalophalen met alle gevolgen.

  6. Wat mij betreft wat feiten op een rij:
    Periode 2010 tm 2018: in 2014 rijk komt met VANG. April 2018 beleids beoordeling ter zake met als trefwoorden: eenzijdig van focus, geen toekomstvisie, lage kosten en te klein budget voor vernieuwing, kans is dan samenwerking en een nieuwe strategie is noodzakelijk.
    Conclusie denk ik: kosten laag, burger blij, deskundigen vermanend…aan de start van het nieuwe college.
    Enige terughoudendheid in het politieke spel met een meer inhoudelijke bijdrage naar de oplossing richting VANG doelstelling zou een verhoging van maatschappelijk verantwoord besturen kunnen zijn.

  7. Jammer dat het nu nog niet is gelukt.
    Twee aparte kliko s ,is ook niet alles, vooral omdat ze dan te lang staan .
    Vooral in de zomer !!! In Someren hebben ze dit systeem en van familie
    hoor ik dat het afval dan gewoon bij elkaar in de kliko word gegooid, bij veel gezinnen.
    Als er dan aparte afval containers komen in de buurt van scholen en verzorgings huizen
    voor de pampers dan scheelt dat honderden kilo’s aan afval.
    Deze worden door een bedrijf opgehaald, dit is in Someren groot succes.
    Doe hier je voordeel mee.

  8. Het probleem is dat het hier om geld gaat

  9. Na zoveel jaren te hebben geslapen in het college en in de coalitie, zijn ze zelf eindelijk wakker geworden.
    Dit college heeft tijd nodig, om allereerst puin te ruimen.

    • Laat ze dan bij zichzelf beginnen. Weer een flater van jeweste!

  10. Het systeem zoals het afval nu wordt opgehaald in Nederweert is perfect. 1 kliko die elke week wordt geleegd. Ik moet er niet aan denken dat we straks meerdere kliko’s hebben die niet elke week geleegd worden. Daar betaal ik graag jaarlijks € 23 extra voor.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Hond-vast-in-hekwerk-geeuthanaseerd-door-dierenarts-1
Een spijl doorboorde zijn achterlijf
23 december 2024 | 3:21
2024_12_22-auto-schuift-talud-af-bij-ongeval-op-Rijksweg-Noord-in-Nederweert-1
Beide auto’s liepen forse schade op
23 december 2024 | 1:24
2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00

Advertentie