Skip to content

Kippenvelmomenten | Studenten eren gesneuvelde Britse militair (Foto’s)

Redactie
20 februari 2020 | 13:18

Advertentie

25 studenten en 4 begeleiders van Gilde Instituut voor Veiligheid in Roermond vertrokken op Valentijnsdag naar Engeland om de zoon van soldaat Richard Sydney Huitt te bezoeken. De Britse soldaat is op 12 kilometer van Roermond gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog op 24 januari 1945, met de bevrijding dus in het vizier. Richard jr., de zoon van de gevallene, is inmiddels 76 en zijn laatste wens was het bezoeken van het graf van zijn vader op de militaire begraafplaats in Nederweert. Met de inzameling van het sponsorgeld via het project Bike2Honour is deze droom donderdagmorgen werkelijkheid geworden.

Ceremonie in Nederweert

In Hull ontmoette de groep Richard jr. Als dank hebben de studenten een oorlogsmonument schoongemaakt met in het achterhoofd de oorlogshelden van toen en hun strijd om onze vrijheid. De Nederlandse eerbrengers zakten vervolgens af richting Normandië, waar Richard sr. voet aan wal zette in 1944. In de tussentijd deden ze allerlei plaatsen aan die belangrijk waren in de geschiedenis van de gesneuvelde Brit en zijn Britse tankbemanning: het Royal Tank Regiment en de trainingsgebieden.

Estafette van 620 kilometer naar Nederweert
In de plaats Caen sprongen de studenten op mountainbikes voor een estafette naar het graf van de militair in Nederweert. 620 kilometer fietsen in 24 uur zonder te stoppen. Het is exact de route die Richard en vele andere oorlogshelden zo’n 75 jaar geleden te voet hebben afgelegd.

Donderdagmorgen kwamen ze in Nederweert aan. Hier vond een ceremonie plaats op de oorlogsbegraafplaats aan de Mgr. Kreijelmansstraat. Richard jr. bezocht daar samen met zijn echtgenoot het graf van zijn omgekomen vader. Deze bijzondere ceremonie werd onder andere ondersteund door de Wapenbroeders afdeling Ospel. Burgemeester Birgit Op de Laak en Niek Hendrix spraken alle aanwezige toe. Doedelzakspeler Gareth Fraser zorgde voor de muzikale omlijsting. De burgemeester legde samen met Richard jr., en zijn echtgenoot, een bloemenkrans op het graf van de omgekomen soldaat. Ook vertegenwoordigers van het gilde instituut in roermond legde tijdens de ceremonie een bloemenkrans. Tot slot werd de ‘Last Post’ geblazen door Peter van Melick.

Na de ceremonie vervolgde de groep hun weg op de mountainbike richting het eindpunt: hun school in Roermond. Alhoewel er meer kippenvelmomenten zijn deze trip, zorgden de kilometers richting Roermond bij de deelnemers maar zeker ook bij de toeschouwers voor kippenvel. De studenten werden namelijk vergezeld door motoren en voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Bij Gilde Opleidingen wordt donderdagmiddag rond 14.00 uur een monument onthuld ter ere van Richard Sidney Huitt en alle andere gevallenen. Het zijn bankjes met een natuurstenen plaquette met opschrift.

Over Bike2Honour
Raimondo Bogaars, militair instructeur en een van de initiatiefnemers, vertelt: “We willen ervoor zorgen dat de zoon van Richard Huitt en zijn echtgenote het graf van hun (schoon)vader kunnen bezoeken. Het is een heel grote wens van hen. Met het project Bike2Honour willen we dat voor elkaar krijgen. We zijn daarom een sponsoractie begonnen. Het geld dat we ophalen wordt gebruikt voor de reis van de studenten, de bekostiging van het monument en de overtocht van de Richard jr. en zijn echtgenote naar Nederland. We hebben al best wat geld bij elkaar, maar we kunnen nog veel meer gebruiken. Zou mooi zijn als het lukt! Het resterende geld is bestemd voor het veteraneninstituut.”

Voor meer informatie of doneren zie: Bike2Honour op Facebook.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie