Het maakt niet uit of je jong of oud bent,
Het maakt niet uit waar je in je dagelijkse leven mee bezig ben.
Iedereen van ons heeft met de gevolgen van het virus te maken.
Wij willen mensen uit Nederweert de mogelijkheid geven om hun verhaal te vertellen. Vandaag de directrice kinderopvang;
Marlous (39 jaar);
Normaal gesproken komen kinderen vaste dagdelen, binnen een vaste groep naar onze kinderopvang. Maar nu is alles anders. We zijn in deze periode alleen beschikbaar voor kinderen waarvan de ouders in cruciale beroepen werken. We bieden noodopvang en volgen daarin de richtlijnen van de overheid.
Naast de ouders die in cruciale beroepen werken, hebben we ook te maken met ouders waarvoor het erg moeilijk is om thuis te werken terwijl daar kleine kinderen rond lopen. Deze ouders hebben echt geprobeerd om het werkbaar te maken, maar inmiddels merken we dat uit deze groep vragen komen of er ruimte is om hun kind op te vangen binnen de noodopvang. Hoe lastig het ook is, we moeten heel correct en streng zijn.
We voelen ten aanzien van de ouders een emotionele betrokkenheid en in andere omstandigheden zou je willen helpen maar nu moeten we kiezen voor de richtlijnen van de overheid.Ik ervaar dat er nu meer druk op mijn schouders ligt. Enerzijds omdat ik meer vanuit het rationele moet werken. Maar ook vanwege mijn zorg en verantwoording naar de pedagogisch medewerkers. Ik wil ook hen beschermen. Straks, wanneer we weer open zijn voor iedereen, wil ik er graag kunnen staan met het volledige team. Op de werkvloer werken we met voorzorgsmaatregelen. Ouders komen bijvoorbeeld niet meer in de groep en we vangen ze in de hal of buiten op. Maar in de groepen, in het werken met de kinderen, kunnen we de afstand van 1.5 meter niet handhaven. De kinderen hebben ons hard nodig voor een knuffel of tijdens een verzorgmoment. We merken dat de noodopvang groeit. Ouders hebben eerst geprobeerd om de opvang via een eigen netwerk op te pakken, maar nu het langer gaat duren merken we dat meer ouders gebruik gaan maken van de noodopvang. Dat willen we ouders ook bieden en tegelijkertijd voelt het zorgwekkend omdat we de groep zo klein mogelijk willen houden om besmetting binnen het team te voorkomen.
Terwijl we anders in vaste groepen werken, wisselt de samenstelling van de groep nu steeds. We hebben de vaste dagdelen losgelaten zodat kinderen, wanneer het nodig is, vaker kunnen komen. En ook de vaste breng- en ophaalmomenten hebben we los gelaten. We bieden noodopvang en daarmee zijn de kinderen alleen hier tijdens de werktijden van de ouders. We zien dat kinderen erg flexibel zijn. Op dit moment kunnen we niet voldoen aan het uitgangspunt van vaste gezichten in de groep en de kinderen doen het eigenlijk heel goed.
Naast de noodopvang onderhouden we natuurlijk het contact met de kinderen en hun ouders waar we nu voor zijn gesloten. We werken vanuit het ouderportaal en daarin schrijven we regelmatig een berichtje naar de ouders met informatie rondom de ontwikkelingen op het vlak van corona. We geven tips over activiteiten, spelletjes en dergelijke die de ouders thuis met de kinderen kunnen ondernemen. Daarnaast hebben we de kinderen allemaal een persoonlijk berichtje geschreven. We willen zelf steeds goed nadenken over de informatie die we naar de ouder sturen. We willen niet dat ouders overspoeld worden. En daarnaast is het vooral belangrijk dat het gezellig blijft en je samen ook kunt genieten. Ik hoop dat de ouders, naast misschien de druk van het thuis moeten werken, samen met hun gezin ook de mooie momenten kunnen creëren en pakken. Hoe moeilijk dat dat soms ook zal zijn.
Er komt veel informatie binnen, maar we hebben bepaalde informatiebronnen die er voor ons toe doen. De maatregelen van de RIVM zijn natuurlijk belangrijk en daarnaast volgen we steeds wat de richtlijnen van de VNG, GGD en de belastingdienst zijn. Iedere week is er bij de gemeente een mogelijkheid om met de basisscholen en de kinderopvang in overleg te gaan. Er zijn korte lijntjes met Centrum voor Jeugd en Gezin en met het consultatiebureau. We doen het met z’n allen en willen er oog voor hebben wanneer de nood ergens te hoog wordt. Samen met het onderwijs komen we tot mooie en creatieve vormen van noodopvang, waardoor de kinderen zoveel mogelijk op één locatie zijn. Ook de betrokkenheid binnen het team is erg groot. We hebben elkaar als collega’s nodig en je voelt dat iedereen er voor wil gaan en samen aan wil pakken. En het is heel fijn om te ervaren hoe meelevend en begripvol de ouders zijn.
Ik vraag me af wat de toekomst brengen zal. Deze hele situatie zal een klap voor de economie zijn en de vraag is of iedereen zijn baan kan blijven houden. Wanneer mensen hun baan zullen verliezen, zullen we daar binnen de kinderopvang op een gegeven moment ook last van gaan krijgen. Maar ik wil me daar nu niet druk over gaan maken. Ik wil iedereen heel veel wijsheid en gezondheid in deze bijzondere periode wensen. En wat de toekomst gaat brengen weten we niet. Laten we het vertrouwen maar houden.
Ria
‘Het corona-virus raakt ons allemaal’ is een serie van Ria voor Nederweert24. Persoonlijke verhalen over de onwerkelijke situatie waar we met z’n allen zitten. Verhalen van en door mensen uit Nederweert. Van jong tot oud en uit alle beroepsgroepen.
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Kevin (17 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Chantal (47 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Jan (57 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Tina (73) en Jo (74)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Pastoor André Koumans (77)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Lilian (54)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Kristy (24)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Imke (11)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Paul (46)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Ton (59 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Jente (16 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | José (61 jaar)
Er zijn nog geen reacties geplaatst