Skip to content

Het corona-virus raakt ons allemaal | Micheline (53 jaar)

11 april 2020 | 12:00

Het maakt niet uit of je jong of oud bent.
Het maakt niet uit waar je in je dagelijkse leven mee bezig ben.
Iedereen van ons heeft met de gevolgen van het virus te maken.

Wij willen mensen uit Nederweert de mogelijkheid geven om hun verhaal te vertellen. Vandaag de eigenaresse van een kledingzaak;

Micheline (53 jaar)

Sinds het begin van de corona-crisis zit ik in een rollercoaster van emoties. Het ene moment voel ik me super gelukkig omdat iedereen om me heen gezond is, dat ik pap en mam iedere dag onder aan de trap kan spreken en dat mijn zoon die in Zuid-Amerika zat, veilig terug is. En op het andere moment ben ik zorgelijk en diep ongelukkig. Dan loop ik in de winkel rond; een winkel met prachtige kleren maar zonder klanten. Dit zou voor ons het top-seizoen moeten zijn en nu is het dood en dood stil.

Natuurlijk hebben we ook binnen de kledingbranche met maatregelen te maken maar wij hoeven niet te sluiten. Deze keuze is bij de ondernemers zelf neergelegd. Ik had het gemakkelijker gevonden wanneer de overheid deze keuze voor mij had gemaakt. Vanzelfsprekend kon ik overleggen met de mensen die dicht om mee heen staan maar de laatste beslissing lag bij mij. Dat voelde wel alleen en is denk ik een van de moeilijkste keuzes geweest waar ik voor heb gestaan.

Vanaf 25 maart heb ik de winkel gesloten en waren we alleen op afspraak open waarin we één op één met een klant werkten. Ik voelde daarin een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik wilde er aan bijdragen dat we binnen ons land niet tot een totale lockdown moesten overgaan. En daarmee wilde ik het besmettingsgevaar binnen mijn zaak zo beperkt mogelijk houden. Vanaf 8 april zijn we ’s middags weer open met die beperking dat er maximaal vijf klanten tegelijk binnen mogen. Ik heb deze beslissing samen met mijn team genomen; wat vinden wij als team veilig en waar voelen wij ons goed bij. Het feit dat de ziekenhuisopnames minder werden, heeft aan deze beslissing bij gedragen. Voor mijn gevoel zijn we het virus beetje bij beetje aan het overwinnen en daarnaast geloof ik in de immuniteitstheorie die door Rutte is uitgelegd. Binnen onze zaak kunnen we met de beperking van vijf klanten gecontroleerd werken.

Op het moment dat er een beslissing is genomen, voel ik in aanvang een rust. Maar meteen daarna is de onrust weer aanwezig. Ik ben iedere dag in de zaak aanwezig. Ik wil geen telefoontje missen en ben op zoek naar andere kanalen. Ik ben bezig om alle ballen hoog te houden en ’s avonds kom ik uitgeput thuis. Normaal gesproken kan ik een modeshow draaien van 9.00 uur ’s ochtends tot 10.00 uur ’s avonds en dan zit ik nog boordevol energie. Dat geeft wel het verschil in gemoedstoestand aan.

In het begin heb ik ’s nachts nog redelijk goed geslapen maar nu word ik vaker wakker en dan ga ik piekeren en malen. Ik maal over van alles. Ik maal over de mensen die zich in deze periode eenzaam voelen, over de mensen die zich depressief voelen. Ik maal over hoe het verder moet. Het feit dat we een grote hoeveelheid kleding hebben die nog verkocht moet worden, voelt misschien wel het zwaarste. Dat is heftig. Aan kleren zit een beperkte houdbaarheid. Kleding is mode onderhevig. En op dit moment zijn mensen minder met kleding bezig omdat het geen noodzaak is en daarnaast zijn er geen feesten als bruiloften, communiefeesten en verjaardagen waarvoor mensen vaker iets nieuws willen kopen. De vraag is of, wanneer we ons pas in juni of juli weer vrij mogen bewegen, de mensen nog een interesse hebben in de voorjaars- en zomercollectie.

Natuurlijk is er ook het financiële aspect. De kleding die in de winkel hangt, hebben wij vooraf betaald. Nu zouden wij inkomsten moeten genereren voor onze vaste lasten, onze personeelskosten en niet te vergeten de najaarscollectie die al besteld is. Ik denk dat er binnen de kledingbranche landelijk misschien een gezonde selectie komt. We zijn met veel te veel en er is veel te veel kleding op de markt. De kledingzaken die de corona-crisis overleven, zullen daarna ook overeind blijven. Dat vertrouwen heb ik zeker. Ik denk zeker niet dat het online kopen dit allemaal over gaat nemen. Wij als team binnen een kledingzaak zijn de toegevoegde waarde door net dat zoompje korter te maken, dat ene naadje in te nemen en door net die andere combinatie te laten zien.

We hebben binnen onze ondernemersvereniging een goed contact met elkaar. Dat is erg fijn. We kunnen het alleen maar samen blijven doen omdat een centrum alleen kan bestaan wanneer er meerdere zaken zijn die vanuit een gezond stukje concurrentie met elkaar kunnen samen werken. Daarom is het zo belangrijk dat ondernemers boven water blijven en dat mensen bij de ondernemers in ons dorp blijven kopen.

Het verschil in mijn gemoedstoestand heeft vooral te maken met het gemis aan mensencontact. Deze periode maakt het voor mij opnieuw weer duidelijk dat het contact met de mensen datgene is waar ik energie van krijg.
Wanneer de mensen in de winkel komen, komen ze om naar de kleding te kijken maar ze vertellen ook vaak hun verhaal. En wij luisteren naar de verhalen die soms triest en heftig kunnen zijn. Mensen zien ons als een vertrouwenspersoon en daar gaan wij heel integer mee om. Dat is het contact dat je opbouwt met mensen die tot het vaste klantenbestand horen. Soms komen mensen met een downgevoel binnen en nadat ze hun verhaal hebben kunnen vertellen, gaan ze weer opgewekt de deur uit. Het is heel mooi om meer te kunnen geven dan alleen het setje kleren wat de mensen mee kunnen nemen.

Ria
‘Het corona-virus raakt ons allemaal’ is een serie van Ria voor Nederweert24. Persoonlijke verhalen over de onwerkelijke situatie waar we met z’n allen zitten. Verhalen van en door mensen uit Nederweert. Van jong tot oud en uit alle beroepsgroepen.

Advertentie

1 Reactie

  1. Beste mensen van Nederweert en omstreken, Waar vind je ze nog?
    Zo’n speciaalzaak waar de klant nog persoonlijk, deskundig met enthousiasme geholpen wordt?
    Ze zijn er nog…….
    Zo’n zaak als Pleunis damesmode bv, waar de vierde generatie uitzonderlijk zijn best doet, Micheline, haar rechterhand Kristen, Helma, Karin en coupeuse Karin.
    Deze tijd kan voor ieder persoonlijk moeilijk, onzeker en zorgelijk zijn.
    Mijn mening back to basic!
    We zullen met zijn allen een stapje terug moeten doen, in de omgang met de natuur, dieren en medemens.
    Aandacht, respect, kwaliteit, duurzaamheid, recyclen, zijn/worden nog belangrijker!
    Daar hoort dan ook bij GO LOCAL!
    Winkel en leef wat meer in je eigen omgeving, zodat lokale winkels kunnen blijven bestaan, nu we het toevallig niet anders mogen om het virus onder controle te krijgen.
    Nu meer dan ooit: Denk aan ‘wij’ in plaats van ‘mij’
    Carmen
    Voormalig verkoopster witteveen mode.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Vacature-nederweert
Bekijk de laatste vacatures
19 oktober 2024 | 18:00
Grote-rommelmarkt-Leveroy
Elektra, huisraad, speelgoed, kleding, boeken…
19 oktober 2024 | 17:00
Burgernet_gezocht
Tips, bel 112
19 oktober 2024 | 16:52
2024_10_19-Open-dag-bij-Stichting-Gezond-Ontspannen-in-Nederweert
Kom een kijkje nemen!
19 oktober 2024 | 16:00

Advertentie