Het maakt niet uit of je jong of oud bent,
Het maakt niet uit waar je in je dagelijkse leven mee bezig bent.
Iedereen van ons heeft met de gevolgen van het virus te maken.
Wij willen mensen uit Nederweert de mogelijkheid geven om hun verhaal te vertellen. Vandaag de agrariër en bestuurslid LLTB;
Simon (57 jaar)
Zowel binnen onze sector als ook binnen onze gezinssituatie hebben we te maken met de gevolgen van de corona-crisis. Onze drie kinderen en mijn vrouw werken en studeren nu vanuit huis. Dat was even wennen maar inmiddels heeft iedereen daar zijn draai in gevonden en is het ook gezellig om met z’n allen thuis te zijn. Het geeft bijna een vakantiegevoel, ook al is iedereen overdag bezig met zijn werk of studie.
Binnen de sector hebben een aantal boeren en tuinders grote zorgen over de impact van de crisis op de land- en tuinbouw. Crisissen zijn voor ons niet nieuw. We hebben vaker met crisissen te maken gehad. Wij hebben drie kinderen; de oudste is geboren tijdens de varkenspest, de middelste tijdens dioxinecrisis en de derde tijdens de vogelpest. Een crisis als bijvoorbeeld de vogelpest gaf natuurlijk ook zorgen maar je kon ontruimen, poetsen, ontsmetten en weer opstarten. Je wist dat je over een paar maanden weer nieuwe dieren had. Dat is een wezenlijk verschil met deze crisis waarvan we niet weten hoe dit ’n verloop zal hebben en wanneer deze crisis is afgelopen. Hierbij gaat het om mensenlevens. Op dit moment zijn er veel onzekerheden naast dat er een impact op het economische vlak is. Er zijn bedrijven waar de gevolgen zo verstrekkend zijn dat er zorgen zijn over het voortbestaan van het bedrijf. We zien nu al een financieel verlies door de prijsval van producten zoals de bloemen, de aardappelen en de zuivel. De export van de bloemen is vrijwel stil gevallen. De horeca is gesloten waarmee de afzetmarkt is veranderd. Er wordt geen frites meer geserveerd. Vlees en zuivelproducten zijn moeilijk af te zetten. Een aardappelteelt is een teelt van een jaar. Als je een jaar niets verdiend en er moet geld bij, dan is het de vraag of je dat als ondernemer kunt overleven. Op dit moment zijn er bedrijven die de aardappelen nog in de opslagloods hebben liggen en deze raken ze niet meer kwijt. Hier en daar zie je dat telers hun producten doneren aan de voedselbank en in het uiterste geval worden ze als veevoer geleverd. Maar dat brengt nagenoeg niets op.
Als bestuurslid van de LLTB ervaar ik dat we in deze crisistijd van onze leden andere vragen krijgen. Voorheen lagen de vragen meer op het vlak van bijvoorbeeld bedrijfsvoering en administratief advies. Maar nu krijgen we vragen als ‘hoe kan ik mijn product nog afzetten’ of ‘komt mijn afnemer het contract nog na en wat kan of moet ik met het product wanneer het contract niet wordt nageleefd’? De vragen ontstaan vanuit een onzekerheid die we op dit moment ook binnen onze sector ervaren. En los van deze corona-crisis merken we dat de vragen de laatste jaren toenemen. We hebben voortdurend te maken met veranderende regelgeving. Regels worden steeds aangescherpt. Het is bijna niet bij te benen. Als bestuur van de LLTB nemen we de vragen die ontstaan op de werkvloer mee in de overlegmomenten met de gemeentes en de provincie. We proberen zo dicht mogelijk bij een regeling te komen die past. Dat is de meerwaarde van belangenbehartiging.
Boer zijn is een manier van leven. Het zijn vaak bedrijven die van vader op zoon zijn overgegaan. Daar zit een stuk emotie en een stukje romantiek achter. Men is begaan met het bedrijf en dat wil men kost wat kost overeind houden. En boer zijn is een prachtig beroep. Je zit in het buitengebied, bent eigen baas en komt voortdurend met de natuur in aanraking.
Er zijn zorgen, dat is duidelijk. En daarnaast ziet men ook kansen. Johan Cruijff zei ooit ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’. En zo is dat ook in deze situatie. De luchtkwaliteit is beter. Mensen worden meer vindingrijk en daar blijft zeker iets van hangen. Men verwacht dat meer mensen het werken in de land- en tuinbouw aantrekkelijker gaan vinden. We denken dat de samenleving het belang in gaat zien van een eigen voedselproductie. Er is meer binding van boeren met hun omgeving en er is meer afzet van streekproducten. Op het LLTB-hoofdkantoor in Roermond werken specialisten die dagelijks bezig zijn met de belangen van de leden. Zo heeft de LLTB een lijst opgesteld van boerderijwinkels en verkooppunten. Consumenten kunnen online zien waar ze in hun omgeving terecht kunnen voor verse producten, waarbij deze vaak goedkoper zijn dan in de supermarkt omdat er bij een directe verkoop aan de consument geen schakels tussen zitten. Hierdoor krijgen boeren een eerlijke prijs voor hun versproducten en hebben ze een grotere omzet.
We zullen naar een breder businessmodel moeten, waarbij ik bijvoorbeeld denk aan nog duurzamer produceren, kringlooplandbouw, recreatie en gebruik maken van meerdere afzetkanalen. Dit leidt wel tot een hogere kostprijs en dat lukt alleen met een hogere verkoopprijs van onze producten.Misschien is de weg zoals we het jaren hebben gedaan aan verandering toe. Het is goed om daar over na te denken. En ondertussen zijn de voorjaarswerkzaamheden binnen onze bedrijven in volle gang. De natuur trekt zich immers niets aan van de corona-crisis.
Ria
‘Het corona-virus raakt ons allemaal’ is een serie van Ria voor Nederweert24. Persoonlijke verhalen over de onwerkelijke situatie waar we met z’n allen zitten. Verhalen van en door mensen uit Nederweert. Van jong tot oud en uit alle beroepsgroepen.
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Gerard (73 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Ralf (40 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Robbert (35 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Marlies (47 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Marijke (58 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Marianne (49 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Janneke (39 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Alfons (58 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Mirjam (44 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Micheline (53 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Marlous (39 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Kevin (17 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Chantal (47 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Jan (57 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Tina (73) en Jo (74)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Pastoor André Koumans (77)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Lilian (54)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Kristy (24)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Imke (11)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Paul (46)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Ton (59 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | Jente (16 jaar)
- Het corona-virus raakt ons allemaal | José (61 jaar)
Er zijn nog geen reacties geplaatst