Hans de Kinderen
Beste mensen,
Elke crisis is eindig, zo leert de geschiedenis. Laat me, optimistisch als ik van nature ben, met deze woorden aftrappen. Zelfs na de diepste recessie volgen weer tijden van hoogconjunctuur. Hoe ernstig deze coronacrisis ook is, we komen er sterker uit.
De voorbije maanden waren heftig en bij vlagen onwerkelijk. Covid-19 heeft ons allemaal overrompeld en onze zekerheden overboord gegooid. Ook onze eigen Midden-Limburgse en Brabantse regio werd in het hart geraakt. Veel bedrijven deden een beroep op financiële steun om te overleven. Daarnaast hebben sinds maart bijna 40 verenigingen uit het Weerterland en Cranendonck gebruik gemaakt van het Noodfonds van onze lokale Rabobank. Een deel van onze winst wenden we aan om noodlijdende clubs door de crisis te helpen. Voor onze coöperatieve bank voelt dat als een vanzelfsprekendheid; verenigingen zijn immers de smeerolie van de lokale samenleving waar wij sinds jaar en dag onderdeel van zijn. In september investeren we via de jaarlijkse Rabo Clubkascampagne nog eens 150.000 euro in het lokale verenigingsleven en daarmee in de leefbaarheid van deze regio.
Drie maanden na de corona-uitbraak lijkt de rust enigszins wedergekeerd. Maar dat is slechts schijn. We zitten nu in het oog van de storm. Nooit eerder waren de prognoses zo somber. De economie zal dit jaar met minimaal 6 procent krimpen en de werkloosheid stijgt naar 8 procent of meer. Met name de horeca, de non-food retail en de transportsector hebben het zwaar te verduren. De maakindustrie en de bouw zullen later volgen. Het is onduidelijk of er nog een derde pakket aan steunmaatregelen komt en hoe dat eruit komt te zien. Hoelang de crisis zal aanhouden, weet nog niemand. Maar het gaat flink schuren, zoveel is zeker.
Toch is er ook hoopgevend nieuws. Roerige perioden als deze brengen het beste in mensen naar boven. Ik zie het om me heen gebeuren. Crisistijden leiden tot een nieuw bewustzijn. Ze dwingen ons om kritisch naar onszelf te kijken en naar hoe we de wereld hebben ingericht. Uit de inspirerende ondernemersverhalen die we de afgelopen weken in de lokale media presenteerden, bleek hoeveel creativiteit er op dit moment loskomt. Ondernemers denken na over nieuwe verdienmodellen en producten en gaan talenten anders inzetten. Anderen komen na lang wikken en wegen tot het besluit om geen extra schulden meer op te bouwen en hun bedrijfsactiviteiten te beëindigen. Moedige en moeilijke beslissingen waarbij onze bank hen met raad en daad terzijde staat. Onze financiële adviseurs sparren mee over de toekomst en helpen waar het kan. Bijvoorbeeld met het Crisis Canvas Business Model, een hulpmiddel met de keuzemogelijkheid voor een online masterclass die ondernemers inspireert tot het bouwen van een nieuw businessmodel waarmee ze sterker uit de coronacrisis kunnen komen.
Het oog van de storm biedt ruimte voor reflectie. Meer en meer dringt het besef door dat we onze wereld en economie anders moeten inrichten. Een bekend voorbeeld zijn de verse aardappels uit Israël die in de schappen liggen, terwijl de koeling van de boer uit Flevoland tot de nok toe gevuld is. De vraag is of dit de wereld moet zijn die we willen. Een heroriëntatie op een nieuw evenwicht tussen internationalisering en regionalisering geeft voldoende aanknopingspunten voor een herinrichting..
Er ligt nu een ultieme kans om onze planeet écht te veranderen en toekomstbestendig te maken. Om bedrijfsmodellen te verduurzamen en verspilling tegen te gaan. De lockdown heeft laten zien dat korte ketens veerkrachtig zijn en zich snel kunnen aanpassen: vraag en aanbod kunnen snel op elkaar worden afgestemd. Belangrijk is om een beter doordacht evenwicht tussen internationale en regionale voedselketens te bewerkstelligen. En om te bouwen aan een samenleving waarin niemand wordt uitgesloten en iedereen volwaardig mee kan doen. Natuurlijk is deze nieuwe werkelijkheid niet van vandaag op morgen bereikt. Dat vraagt om geduld en vasthoudendheid. En om een onbevangen blik. Zet elke dag een stap en verwelkom wat je tegenkomt, is mijn devies. Denk in kansen en omarm ze. Onze generatie wordt nu geconfronteerd met de wereld die ze het afgelopen decennium zelf heeft gecreëerd. Daarmee zijn we ook de eerste generatie die de wereld weer kan veranderen. De tijd is er rijp voor, dus laten we dit momentum pakken.
Er zijn nog geen reacties geplaatst