Skip to content

Dringend advies tot dragen van mondkapjes

Redactie
2 oktober 2020 | 18:33

Advertentie

tatianazaets.gmail.com – depositphotos.com

Sinds het Kamerdebat van woensdag 30 september, is breed draagvlak om te besluiten tot een eenduidig landelijk advies, voor het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Vanaf dat moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:

  • winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
  • restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
  • bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Mondkapjes

Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies. In een aantal gevallen is het dragen van een mondkapje niet goed mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die door een medische reden of andere beperkingen het mondkapje niet kunnen dragen. Maar ook tijdens het beoefenen van een sport is het dragen van een mondkapje meestal niet mogelijk.

Het gaat hierbij om niet-medische mondkapjes. Medische mondmaskers zijn uitsluitend bedoeld voor het gebruik in de zorg. Bezoekers van een publiek toegankelijke binnenruimte moeten zelf zorgen voor een mondkapje. Van beheerders van publiek toegankelijke binnenruimtes wordt niet verwacht, dat hij of zij zijn bezoekers van mondkapjes voorziet. In overleg met gemeenten wordt gekeken hoe minima kunnen worden voorzien van mondkapjes. De uitwerking hiervan ligt bij gemeenten en aangesloten partners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedselbanken.

Waar wel, waar niet
Voor alle publieke en openbare binnenruimtes waarbij men staand (op een niet aangewezen plek) of lopend verblijft, geldt het advies om het mondkapje continu te dragen. Voor locaties waarbij men een vaste plek heeft, zoals in restaurants of theaters, kan het mondkapje worden afgezet op de aangewezen plek. Dit altijd mits aan de 1,5 meter norm kan worden voldaan. Zodra iemand de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld voor toiletbezoek, wordt geadviseerd het mondkapje weer op te zetten.

Voor locaties die deels overdekt zijn en zich deels in de openlucht bevinden, geldt het advies om mondkapjes te dragen, voor de gedeelten waar sprake is van een overkapping. Ten aanzien van locaties die over zowel binnen- als buitenlocaties beschikken (zoals bijvoorbeeld stations, maar ook dierentuinen en pretparken) geldt dat wordt geadviseerd om het mondkapje zo min mogelijk op en af te zetten, ook als bezoekers zich in de buitenlucht bevinden. Ditzelfde geldt voor winkelend publiek dat van de ene naar de andere winkel gaat. Het veelvuldig op- en afdoen van een mondkapje verhoogt immers het risico op besmetting.

Naleving
Het is aan de beheerder van een publiek toegankelijke binnenruimte om te bepalen of dit advies wordt overgenomen en of dit advies onderdeel wordt van de eigen huisregels. Het is vervolgens ook aan de beheerder om te bepalen of bezoekers van de binnenruimte gehouden worden aan dit advies. Indien de beheerder op basis van het advies besluit tot het voorschrijven van het dragen van een mondkapje bij betreding van de locatie, is het tevens aan de beheerder om toe te zien op naleving van dit voorschrift.

Verplichting
In een aantal gevallen geldt er al een mondkapjesplicht. Op Schiphol zijn een aantal plaatsen aangewezen waar het gebruik van mondkapjes verplicht is. Dit blijft zo en verandert niet in een dringend advies. Ook voor het openbaar vervoer en overig vervoer van A naar B (taxi’s, busjes) geldt nog altijd een mondkapjesplicht. Dit blijft zo. Voor de volledigheid geldt in de auto (en ander privévervoer) dat: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één autoreizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren, tenzij het een vaste chauffeur betreft.

Advertentie

11 Reacties

  1. De titel zegt het al , meer is het niet

    • Wel vreemd dat winkelpersoneel bij een aantal winkels dit wel VERPLICHT is !!
      Zouden die winkels een bonus krijgen van de overheid? Het personeel mag er NIET over praten!
      Mensen kijk verder…. doe je eigen onderzoek !

    • Iedereen die roept ” doe je eigen onderzoek” weerlegd wetenschappelijke feiten. In plaats van te roepen “doe je eigen onderzoek” zou je kunnen komen met officiële, betrouwbare bronnen of zeg niks. En kom dan niet met een Facebook of ander “Social media” bron, daar kan iedere gek posten wat hij wil.

      Nu is het zo dat nog lang alles bekend is van Covid 19 maar dat het wel verstandig is om de officiële richtlijnen op te volgen, hoe tegenstrijdig deze af en toe ook zijn.

    • Hoe kom jij aan die wijsheid dat dat verstandig zou zijn?

    • Je gaat met buikpijn naar de fietsenmaker?
      Voor vragen over belastingen ga je naar de melkboer?
      Vreemde voorbeelden?
      Je gaat uit van het oordeel van specialisten op het vakgebied waarin ze specialist in zijn.
      In de digitale wereld moet je net zo handelen. Neemt niet weg dat een specialist er wel een naast kan zitten maar het oordeel van een specialist is veel beter onderbouwd dan van een niet-specialst.

    • Mee eens en dat is in dit geval het RIVM/OMT en virologen en die zeggen allemaal dat mondmaskers in het openbaar geen zin hebben. Als ze al effect hebben wordt dat te niet gedaan door verkeerd gebruik. Je mag ze niet aanraken, niet onder de kin laten hangen, om de paar uur vervangen etc. anders doen ze meer kwaad dan goed en is al helemaal geen excuus om de andere maatregelen niet na te leven zoals afstand houden (wat veel mensen denken).

      Dat we nu toch een advies hebben voor die dingen is puur door politieke druk van de linkse oppositie onder leiding van Klaver en Asscher en heeft de regering maar toe gegeven om af te zijn van het gedram. Die zelfde fout hebben ze ook al gemaakt met de schoolsluiting in het voorjaar. Was ook tegen het advies van RIVM/OMT. Ondertussen is er grote onvrede bij het OMT omdat de regering de adviezen niet serieus neemt en dreigde vandaag zelfs iemand met opstappen (Andreas Voss)

      Ik volg alle corona maatregelen en adviezen op maar deze negeer ik. Als ik ziek ben ga ik ook naar de huisarts voor behandeling en niet naar Jesse Klaver voor advies.

  2. Zoek eens op youtube naar; Neuroloog vertelt hoe schadelijk mondmaskers zijn (NL vertaald) !!

    • Zal zeker waar zijn geweest want het is al verwijdert op you tube.

  3. Zoek op Neurologin Margareta Griesz-Brisson


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22

Advertentie