Skip to content

Full catastrophe living

4 oktober 2020 | 11:03

MindfulnessEr zijn weer nieuwe regels bijgekomen waarvan sommige dringende adviezen zijn. Meer hierover lees je hier en hier.

Full catastrophe living

Gisteren woonde ik via Zoom een lezing bij van Edel Maex. Voor wie hem nog niet kent. Edel is van beroep psychiater en werkt in de Antwerpse stresskliniek. Hij is een autoriteit op het gebied van Mindfulness. Schrijft er boeken over, geeft lezingen en onderricht. Bij hem heb ik de professionele vorming gevolgd, een aantal jaren nádat ik het diploma had behaald.

Hij had het over onze kwetsbaarheid. Deze pandemie legt onze kwetsbaarheid bloot. Niet alleen van onszelf maar ook van de politiek en de wetenschap. Virologen wisten allang dat zoiets als waar we nu mee te maken hebben zou kunnen gebeuren. En hoeveel films zijn er gemaakt waarin de mensheid bedreigd werd door allerlei epidemieën. Ergens wisten we het al?

Eigenlijk is er niks nieuws, vertelt Edel. Het enige dat anders is, is de omvang van deze pandemie. Er liggen altijd al mensen op de IC aan de beademing in de ziekenhuizen. Er zijn altijd al mensen die in isolatie moeten. Als voorbeeld noemde hij mensen met een bepaalde chemokuur. En zo zijn er ook al altijd mensen die iets krijgen waarvan nog niemand weet wát het is en wat de oplossing ervoor is.

Je kunt heel lang doen alsof er niks aan de hand is totdat het zo voelbaar wordt zodat je er niet meer omheen kunt. En dat is wat heel veel mensen nu merken.  Als de werkgever je bijvoorbeeld vraagt om niet meer naar kantoor te komen en (weer) thuis te werken. Zodra je zelf of iemand in je directe omgeving ziek wordt. Zodra je gevraagd wordt een mondkapje te dragen omdat een onderneming of instantie dit in haar huisregels heeft opgenomen. Zodra je business eraan ten onder gaat of dreigt te gaan. Kortom, zodra het je zelf raakt, kun je niet langer doen alsof.

Er kan gediscussieerd worden over de aanpak van de regering, maar daar gaat dit column niet over. Uiteindelijk komt het erop neer hoe jij met deze situatie omgaat. Een reactie van: ‘Ach mij kan niks gebeuren’, is overigens heel menselijk en vaak een eerste reflex. Die komt voort uit ons oeroude systeem, de drang tot overleven.  Ergens heb je dat misschien ook nodig omdat je misschien anders ‘bevriest’ in angst? Maar wat je ook nodig hebt is je gezonde verstand. 

Mindfulness
Jon Kabat Zinn, die een van de grondleggers van wat Mindfulness in het westen wordt genoemd schreef hierover een boek ‘ Full catastrophe living’. Dit was een van de studieboeken tijdens de opleiding Mindfulness.  De catastrofe waarover hij schrijft is ons dagelijks bestaan. Over wat er allemaal op je afkomt in het dagelijks leven.
Mindfulness gaat over hoe je omgaat met dat wat er op je afkomt. Terwijl je probeert zekerheden in te bouwen en controle te hebben, kom je er op enig moment achter dat dit niet altijd mogelijk is. Dan kom je oog in oog te staan met je eigen kwetsbaarheid. Dan zie ik dat mensen kunnen vastlopen in hun eigen verhalen.  Mindfulness is een vorm die je kan helpen,in het proces van je eigen kwetsbaarheid aankijken, en daarmee om leren gaan. Het programma ‘naar het hart van Mindfulness’ heb ik geschreven nadat ik de professionele vorming bij Edel heb gevolgd. Ik werk er al een aantal jaren mee en mensen zijn er erg enthousiast over.  Dit programma kan overigens ook online worden gevolgd. Het zijn geen filmpjes die vooraf zijn opgenomen maar real time sessies met interactie. Toch liever face-to-face? Ook dat is nog steeds mogelijk.

Leestip: ‘Mindfulness, in de maalstroom van het leven’ van Edel Maex. 

Heb je interesse in de nieuwsbrief van Praktijk Jij bent Oké klik dan hier. 

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Foto| Sanne Schreuers
19 zelfstandige woningen in het centrum van Weert
23 november 2024 | 18:15
Hema-Volksloop-nu-met-Permanente-Routes
Permanente routes
23 november 2024 | 16:00
Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26
2024_11_23-E-Gevatj-menke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
23 november 2024 | 12:00

Advertentie