Skip to content

Het golfslagbad | Werner Bloemers

Redactie
8 december 2020 | 10:41

Advertentie

werner bloemers

Door Werner Bloemers

Het is 6 december 2020, weliswaar een normale 6 december … maar het is alweer 51 jaar geleden dat het beruchte Altamont-festival plaatsvond. Altamont wat??? Hoe zat het ook alweer? Maar daar kom ik dadelijk op terug, eerst nog even verderop in de geschiedenis. Nu is het mij wel bekend dat er genoeg mensen zijn die totaal geen behoefte hebben aan al die oude koeien uit de sloot halen. Lees dan toch gerust verder, want ik probeer het in de huidige melancholie des levens te verplaatsen. Of geniet gewoon van het gezwets, net als dat vroeger gebeurde toen Rik de Saedeleer voetbalwedstrijden van een passend commentaar moest voorzien.

Laten we even 100 jaar teruggaan in de tijd … van 1918 tot 1920 heerste de Spaanse Griep die tussen de 20 miljoen en 100 miljoen slachtoffers had gemaakt. Volgens het CBS waren er in Nederland 38.000 mensen aan deze griep en de bijbehorende complicaties gestorven. Toen deze periode voorbij was, braken de jaren ’20 aan, de roaring twenties, om gevolgd te worden door de jaren ’30, de crisisjaren. Hierna kwam die afschuwelijke Tweede Wereldoorlog in de jaren ’40 waarin wereldwijd echt het zeer slechte gesternte van de mensheid zichzelf liet blijken.

Toen de vrede in 1945 was getekend tijdens verschillende bijeenkomsten, kon de wederopbouw worden gestart. Het was immers vrede en men kon weer (bijna) alles. Met bijna bedoel ik dat je natuurlijk geen olifant op zijn achterste poten laat lopen om anders vermorzeld te worden. De ietwat saaie, maar zeer ontluikende jaren ’50 dienden zich aan en hierna was het de tijd voor het belangrijkste decennium aller tijden, de sixties.

En in die periode ging men zich o zo vredelievend gedragen. Er kwamen hippies en festivals waar vrouwen met hun blote borsten rondliepen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. En om te laten zien dat Amerika zo’n geweldig vredelievend land was, werd er van 15 tot en met 17 augustus 1969 het fabulouze festival Woodstock gehouden in de plaats Bethel, gelegen in de staat New York. Hier kwamen meer dan 400.000 mensen op af, waarvan er velen niet hadden betaald.Er vonden optredens plaats van Joe Cocker, Santana en Janis Joplin, voor immer vereeuwigd tijdens dat festival.

Maar Altamont, hoe zat dat dan? Na het succes van Woodstock wilde men een gratis festival gaan houden in het westen van het land. En wel op 6 december 1969 in het plaatsje Tracy in de staat Californië, met als locatie de Altamont Speedway. Hier zouden bands als Jefferson Airplane, Grateful Dead en Santana optreden. Men verwachtte toch wel 20.000 bezoekers te krijgen, maar toen de Rolling Stones aankondigden om te komen spelen, konden er rustig 300.000 mensen worden verwacht.

U kent het waarschijnlijk wel: toen de Stones ‘Under my Thumb’ inzetten, drong een Afro-Amerikaanse student onder invloed van drugs naar voren en trok zijn lege pistool. Hierop werd hij neergestoken door een van de Hell’s Angels, die toen als security fungeerden. Op deze manier eindigden de sixties zeer wreed, en was het afgelopen met love, peace and understanding.

Hierna kwamen er decennia waarbij de wereldgebeurtenissen desgewenst zo fluctueerden dat er eigenlijk sprake is van een golfslagbad. Dan gaat het weer goed, dan weer minder … denk aan al die oorlogen, de WK-finales, de Banksy-schilderijen … om ons in de periode te doen geraken, waarin we nu leven.

Het doet me trouwens denken aan een dagje uit met school naar zwembad de Tongelreep te Eindhoven in 1989. Ik zwom naar het diepe gedeelte van het zwembad, toen het begon te golfen. De situatie werd voor mij zo penibel dat een leraar me een kwartier lang moest helpen, om te voorkomen dat ik zou verzuipen.

Ik ben bang dat wij in 2021 eerder ons best doen om niet te verzuipen dan dat we terugkeren naar het oude (ab)normaal.

Ik wens jullie fijne feestdagen toe!
Werner Bloemers, december 2020

Advertentie

1 Reactie

  1. Hoi Werner. Dit zijn allemaal Headlines. Gebeurtenissen van toen.
    Time flies. Headlines zijn dik gedrukte kranten koppen.
    We zitten nu in een tijd van de lockdown, dit zal altijd een
    grote healines blijven.En dat golfslag bad is er nu ook weer.
    De ene keer dalen de besmettingen en de andere keer stijgen ze weer.
    Het is pompen of verzuipen.Dit zal altijd op de harde schijf
    in ons brein blijven staan.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00

Advertentie