Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en ‘s nachts. Wat als ‘maagpijn’ wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken.
Klachten en symptomen
Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig. Dit wordt door het maagslijmvlies in de maag aangemaakt. De wand van de maag wordt beschermd door het maagslijmvlies. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden. De beschermende werking neemt hierdoor af. Als de beschermende werking van het maagslijmvlies afneemt, kan de maagwand plaatselijk geïrriteerd of ontstoken raken door inwerking van het maagzuur. Bij oprispingen, veelvuldig opboeren en overgeven komt er maagzuur in de slokdarm. Ook dit kan klachten veroorzaken.
Gevoelige maag
De maag raakt gewend aan bepaalde voeding- en leefgewoonten. Soms kan een geringe afwijking van de dagelijkse gewoonten al leiden tot maagklachten. We spreken dan van een gevoelige maag.
Opgeblazen gevoel
Een andere klacht die vaak voorkomt, is een zogenaamd ‘opgeblazen gevoel’. Na de maaltijd ontstaat er dan een gespannen gevoel in de maagstreek. Dit kan gepaard gaan met winderigheid. Het is het gevolg van een gasophoping in het maag-darmkanaal.
Oorzaken
De oorzaak van maagklachten is vaak onbekend. Er zijn wel verschillende factoren die het ontstaan van maagklachten kunnen beïnvloeden:
- verkeerde eetgewoonten zoals niet goed kauwen etc.
- roken, alcohol, koffie, thee, te vet of te gekruid eten
- spanningen
- vertraagde maaglediging
- reisziekte
- zwangerschap
- voedselvergiftiging
Sommige geneesmiddelen, onder andere bepaalde pijnstillers, kunnen maagklachten veroorzaken of verergeren. Alphega apotheek Nederweert kan u hier meer over vertellen.
Wanneer moet u een arts raadplegen?
- Bij kinderen met maagklachten
- Bij maagklachten die na gebruik van een zelfzorgmiddel niet binnen twee weken verbeteren
- Als de klachten verergeren of bij erge maagpijn
- Bij maagpijn met uitstraling naar kaak, arm en/of rug
- Als voedsel in de slokdarm blijft hangen
- Bij het braken van bloed of zwarte ontlasting
Wat kunt u er zelf aan doen?
Maagklachten verminderen wanneer de mogelijkheid dat er maagzuur in de slokdarm komt, afneemt. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om niet te bukken, maar langzaam door de knieën te zakken. Ook kan het hoofdeinde van het bed omhoog geplaatst worden (15 tot 25 centimeter). Een extra kussen onder het hoofd alleen is niet voldoende.
Geneesmiddelen bij maagklachten
Bent u op zoek naar een middel om uw maagklachten te verminderen? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom.
Het team van Alphega apotheek Nederweert wenst u prettige feestdagen en een voorspoedig 2021!
Tot de volgende keer,
Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Op werkdagen van 08.30-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur!
Bezoek ons ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst