Van 12 januari tot 8 februari 2021 voert Energie Beheer Nederland (EBN) en TNO bodemonderzoek uit in de gemeente Nederweert. Dit onderzoek voeren zij in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uit om een beter beeld van de ondergrond te krijgen.
Via seismisch onderzoek wordt meer bekend over de aardlagen waaruit aardwarmte gewonnen kan worden. Aardwarmte is een duurzame en circulaire manier om woningen en kantoren mee te verwarmen.
Geluidsgolven
Het onderzoek bestaat uit verschillende werkzaamheden. Vanaf 12 januari gaan landmeters het veld in om de onderzoekslijn uit te zetten. Daarna gaat een boorploeg met trekkers het veld in om gaten te boren en op een diepte van 20 meter een seismische lading te plaatsen. Het gat wordt direct afgedicht met zwelklei en water. Op een later moment worden de ladingen tot ontploffing gebracht. De geluidsgolven die worden veroorzaakt, worden opgepikt door geofoons (soort grond microfoons). Daarna wordt alles weggehaald en opgeruimd en is er niets meer van het onderzoek in het veld te zien.
Meer weten
Medewerkers van de aannemer die het onderzoek uitvoert (Rossing Geophysics) inventariseren welke grondeigenaren/gebruikers in de gemeente mee willen werken aan het onderzoek. EBN informeert direct omwonden met een brief. Wilt u meer weten over het onderzoek? Kijk op www.scanaardwarmte.nl.
Foto: Gemeente Nederweert
10 Reacties
Ik denk dat het goed is als de gemeente zich in een vroeg stadium door onafhakelijke deskundigen (dus geen financiele belangen) laat informeren over de risico’s van geothermie en wie er opdraait voor de kosten als het mis gaat.
Klopt helemaal. Het is zeker geen hallelujah verhaal. In Hulsberg is het bijvoorbeeld misgegaan waar de bronnen niet goed zijn aangelegd. Hierdoor koelt de bron te hard op dagen dat het koud is, waardoor, niet lachen, via CV ketels de bronnen moeten worden opgewarmd.
Geothermische warmte kan goed werken maar is niet overal toepasbaar. Ook het gebruik van glycol in de bodem is niet wenselijk in geval van lekkage.
Ja, straks krijg je het net als in groningen aardbevingen.
Of verzakkingen van de huizen.
Nee dat is onmogelijk. Dat hoef je niet bang voor te zijn.
Bij aardgas winning zoals in Groningen wordt er gas gewonnen en afgevoerd. Heel eenvoudig uitgelegd zit er diep onder de grond een ballon van gas. In de ballon wordt een rietje gestoken en het gas stroomt eruit en de ballon loopt leeg. Het is wat complexer maar het gaat even om het idee.
Bij bodemwarmte wordt in de winter alleen warmte onttrokken. In de zomer wordt (vaak) warmte ingebracht.
Waat zeéjje toch unne slumme mins Driek, Gea wetj alles volges mich
Nou Driek dat is niet helemaal waar.
Als je gaat boren in de buurt van breuklijnen is wel degelijk een risico op aardbevingen.
Ook zijn nog aan aantal andere risico’s.
Kijk hier maar eens naar
https://www.deingenieur.nl/artikel/aardwarmte-heeft-veiligheidsrisico-s
https://www.trouw.nl/nieuws/schadelijke-lekkage-dreigt-bij-alle-duurzame-aardwarmteprojecten-in-nederland~be4e45e9/
John bedankt voor de super interessante filmpjes, komt dus heel wat bij kijken…
Groetjes Franske
Na kernenergie (en het liefst kernfusie als ze dat in Frankrijk de komende jaren onder controle krijgen) is aardwarmte de schoonste en beste manier om huizen en bedrijfspanden te verwarmen en te koelen in combinatie met een lucht/water dan wel met brine/water of water/water warmtepomp.. Wat duurder in aanschaf maar veel en veel beter en duurzamer dan de afschuwelijk lelijke windmolens en zonneparken, de duurzaamheid van de grote wieken van de windmolens wordt geschat op ongeveer 15 jaar en daarna resteert een groot probleem, ze zijn niet of nauwelijks te recyclen evenals de zonnepanelen…dus ga door met het bodemonderzoek. Zelf heb ik alle 3 de soorten warmtepompen al jaren in gebruik tot grote tevredenheid!
Ik ben erg benieuwd welke route ze gaan rijden voor die boringen.
Iemand die weet waar dat eventueel te vinden is?
Beste mensen,
Fijn dat er mensen zijn die zich in aardwarmte hebben verdiept en dat deze informatie hier gedeeld wordt. Het verschil tussen aardwarmtewinning en gaswinning is inderdaad niet vergelijkbaar, zoals Driek aangeeft. Hoe het proces er precies uitziet kunt u terugvinden op http://www.allesoveraardwarmte.nl.
Dat er risico’s zijn in bepaalde gebieden, zoals John aangeeft, dat klopt ook. Maar het is juist de bedoeling dat bij toekomstige aardwarmteprojecten we uit de buurt blijven van breuken, om deze risico’s te minimaliseren.
En als u meer wilt weten hoe de onderzoekslijnen verlopen, dan kunt u deze terugvinden op het kaartje op http://www.scanaardwarmte.nl bij waar doen wij onderzoek.
Mocht u nog andere vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via info@scanaardwarmte.nl.
Met vriendelijke groet,
Elly Klut