Skip to content

LLTB: “Lokale veehouderij niet de grootste bron van fijnstof op leefniveau”

29 maart 2021 | 16:57

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) heeft onlangs een notitie gemaakt voor bespreking in het Platform Vitale Veehouderij met betrekking tot fijnstof. Het platform, waarin provincie Limburg, de zes Limburgse Peelgemeenten, de LLTB, Milieufederatie en de Rabobank zitting hebben, wil aan de slag met een ambitiedocument, waarin onder meer fijnstof aan bod komt. ‘We moeten ervoor waken dat niet alle energie en financiële middelen worden gestoken in ambities die op leefniveau relatief weinig opleveren. We moeten uitgaan van de feiten’, stelt LLTB-bestuurslid Theo Coumans. 

Fijnstof

Fijnstof is een verzamelterm voor alle stof kleiner dan 10 micrometer (PM10). Hoe kleiner in doorsnede, hoe groter de gezondheidseffecten. Het aandeel van landbouw heeft vooral betrekking op de grotere deeltjes. De bijdrage op leefniveau aan de kleinere deeltjes (kleiner dan 2,5 micrometer) is met 6 tot 9 procent heel klein. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de bijdrage van stallen aan de fijnstofconcentraties beperkt.

Uit een model dat door de GGD’s, samen met de Universiteiten van Rotterdam en Utrecht (in afstemming met het RIVM) is opgezet, blijkt dat de bijdrage van stallen aan de concentraties PM10 op gemeentelijk niveau in de zes Peelgemeenten varieert van 8 tot 15 procent. De grootste bijdrage komt uit het buitenland en bedraagt in deze Peelgemeenten ongeveer 50 procent. 

De grenswaarde voor fijnstof PM10 wordt blijkens gegevens van RIVM en de rijksoverheid nu al gehaald in de Peelgemeenten. De advieswaarden van de World Health Organisation worden echter nog op meerdere plaatsen overschreden, maar landelijke én internationale maatregelen zorgen ervoor dat in 2030 de WHO-advieswaarde in nagenoeg alle Peelgemeenten worden gehaald. 

Er is dus geen reden om daar lokaal nog een schepje bovenop te doen’, zegt Coumans. Dat neemt volgens hem niet weg dat de sector zijn verantwoordelijkheid neemt. ‘Wij zetten in op een forse reductie van de emissie voor alle stallen. Met name door de pluimveesector is in samenspraak met de rijksoverheid een traject ingezet om te komen tot 50 procent reductie.’ Maar hij wijst erop dat aanpak van fijnstof in de pluimveehouderij een gezamenlijke aanpak vraagt. De pluimveesector heeft gehoor gegeven aan de maatschappelijke opgave diervriendelijker te werken, wat ook door de overheid is verplicht. Het gevolg hiervan was een toename in de uitstoot van fijnstof. De pluimveehouderij staat aan de lat voor een flinke reductie en zal die ook uitdaging ook oppakken. Ook hierin wordt voorzien in de landelijke lijnen en regels. 

Uit recente publicaties van het RIVM blijkt dat de bijdrage van andere bronnen van fijnstof, van met name houtstook en kachels, veel groter is dan tot nu toe gedacht. De totale fijnstofuitstoot is daardoor ook groter. ‘Zeker omdat deze bronnen zich voor het grootste deel midden in bevolkingsconcentraties (kernen) bevinden, heeft de uitstoot waarschijnlijk ook invloed op de gezondheid’, verwacht Coumans.

Advertentie

6 Reacties

  1. Wie op een koude avond buiten loopt ruikt precies waar het fijnstof vandaan komt. Van houtkachels idd. Niet alleen buiten meer trekt ook soms naar binnen. Het is 23% gemiddeld over het jaar maar het stook seizoen is korter. Dan zit je al snel op 50%.
    Maar dat is de ongemakkelijke waarheid. Want je kan natuurlijk beter de boeren de schuld geven dan burgers aan gaan spreken op hun houtskook. En hoe leg je als overheid uit dat de ze de palletkachel die ze een paar jaar geleden nog met subsidie (want goed voor CO2 reductie) hebben gekocht niet meer mogen gebruiken?

    • Jantje de grootse klagers zijn de ex rokers.

    • Franske, Leg mij eens even uit waarom de ex rokers de grootste klagers zijn ?
      Jantje, die procenten waarop gebaseerd ?
      Natuurlijk heeft de sector altijd bij ieder onderzoek een geweldige mening over de mede door de sector veroorzaakte probleem.

  2. Als de notitie bedoeld is om in het Platform Vitale Veehouderij te bespreken is het dan niet verstandiger om daar de discussie te voeren i.p.v. op deze manier partijen (boeren, burgers en buitenlui) tegen elkaar op te zetten met allerlei aannames, onderzoeken en modellen. Ongetwijfeld allemaal waar maar niemand die dit natrekt en iedereen die zich daar een eigen beeld van vormt.

    Ik snap ook niet waarom de LLTB juist de publiciteit zoekt nu ze zelfs in de agrarische vakpers genoemd in de Limburgse CDA soap.
    https://www.stal-en-akker.nl/artikel/394473-grote-scheuren-in-limburgs-cda-landbouwbastion/

    En deze organisatie noemt zich belangenbehartiger van de agrarische sector.

    • Lekker duidelijk dit stuk
      ospelnaar.
      Jammer dat je het eerst 3 keer moet lezen voordat je ziet wat er staat.
      Maar gelukkig help jij de wereld weer de goede kant op.

    • Sorry, ik wist niet dat je boos werd,

      Inderdaad jammer dat je mijn stuk 3 keer hebt moeten lezen. Dan heb je of het bericht van de LLTB niet goed gelezen of je snappert is kapot.

      Heb je ook nog iets inhoudelijks te melden?

      Zonnige groetjes uit Ospel


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

depositphotos.com | Thidada6242@gmail.com
Toon Hermans Huis Weert
22 november 2024 | 17:00
Bjorn-buut
De finale vindt op vrijdag 10 januari 2025 plaats
22 november 2024 | 16:16
2024_11_22-Kakelspektakel-bij-KV-de-Piepkukes-een-avond-vol-muziek-en-gezelligheid
Originele optredens en verrassende acts
22 november 2024 | 16:00
20241121_Veteranencafe-officieel-geopend-_8
Bij De Kleine Winst
22 november 2024 | 15:00

Advertentie