De bouw van Windpark Weert is gestart. Langs de snelweg A2, ten zuiden van het wegrestaurant bij Weert, worden het komende jaar drie windturbines gebouwd, die samen ruim 30.000MWh per jaar aan groene stroom gaan opwekken. Hiermee zet de gemeente Weert een belangrijke stap in de ambitie om energieneutraal te worden.
Windpark Weert
WeertEnergie en Eneco hebben gekozen voor een coöperatieve aanpak bij de ontwikkeling van Windpark Weert. Niet alleen is de directe omgeving nauw betrokken bij de ontwikkeling van de plannen. Ook is zoveel mogelijk ingezet op betrokkenheid van lokale en regionale bedrijven bij de bouw. Zo zijn WATT Infra uit Geldrop en Kiggen uit Weert verantwoordelijk voor de civiele en elektrotechnische werken.
Bouwplanning
De financiering van Windpark Weert BV werd eind april bereikt door een lening van Rabobank Weerterland en Cranendonck, waardoor de bouw nu kan beginnen. Er is gebruikgemaakt van de expertise van de Rabobank als financierder van de energietransitie.
De werkzaamheden starten in mei met het aanleggen en verstevigen van de wegen en het realiseren van kraanopstelplaatsen. Vervolgens worden de funderingen gerealiseerd voor de turbines. In het najaar worden de turbine-onderdelen aangevoerd en start de opbouw van de windturbines. De Enercon turbines kennen een tiphoogte van 200 meter. Wanneer alles volgens planning verloopt, wekken de windturbines in het eerste kwartaal van 2022 groene stroom op.
Omgevingsfonds
Om de coöperatieve aanpak van het windpark verder in te vullen, is er een Omgevingsfonds opgericht door WeertEnergie en Eneco. Van iedere opgewekte MWh gaat één euro naar het Omgevingsfonds. In totaal gaat het om ca. 30.000 euro per jaar. Met dat geld kunnen duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten van omwonenden in de omgeving worden gefinancierd.
4 Reacties
“Hiermee zet de gemeente Weert een belangrijke stap in de ambitie om energieneutraal te worden.”
Hoeveel windmolens heeft Weert nodig om energieneutraal te worden?
Zijn de inwoners van Weert bereid om op korte afstand van windmolens te wonen of denken ze dat ze het gaan redden met windmolens op de grens met Nederweert te plaatsen?
Nee, bij lange na niet. In “De Weerter route kaart Energietransitie” staat dat men tot 2030 de rest gaat invullen met zonnepanelen op daken maar aanvullend nog 150 hectares aan zonneweides. Maar dat is natuurlijk alleen maar rekenkundig want dan zit Weert in de winter zonder stroom. De rekening wordt gewoon over de schutting gegooid en de rijksoverheid gaat hier natuurlijk niet in trappen want geen enkele gemeente wil windmolens, hooguit zonnepanelen. Dus het wordt gewoon kernenergie OF we blijven aan het gas.
https://gemeenteraad.weert.nl/Vergaderingen/Gemeenteraad/2020/08-juli/19:31/23-Weerter-Routekaart-Energietransitie.pdf
Een ieder die aangeeft last te hebben van lawaai van de wieken en/of vindt dat door horizonvervuiling zijn/haar woonplezier wordt geschaad, mag stroom afnemen tegen kostprijs wat er dus op neer komt dat je stroom afneemt tegen een sterk gereduceerd tarief ongeacht je verbruik.
Fijne plek voor de roofvogels die shoppen tussen de natuurgebieden…er zullen wat wat familieleden van de buizerd, boomvalk, slechtvalk, torenvalk, bosuil etc sneuvelen maar ja, dan hebben die anderen weer wat te smikkelen…
Ga zo door met het bouwen van die horizonvervuiling, het lijkt inmiddels wel een windmolenpark het zijn volgens mij nummer 16-17 en Nummer 18 in een beperkte straal, ik zou ze als er dan toch moeten komen op de grens met Duitsland zetten dat doen die Pruisen ook…