Op 4 juni is door wethouder Geert Gabriëls en wethouder Wendy van Eijk van de gemeente Weert het startsein gegeven voor het slaan van de eerste paal voor windpark Weert. Hiermee is de bouw van de drie windturbines begonnen. Naar verwachting is de bouw begin 2022 afgerond en leveren de turbines lokale groene energie.
Windpark Weert
De drie windturbines komen langs de snelweg A2 ten zuiden van het wegrestaurant bij Weert. Er is gekozen voor turbines van leverancier Enercon met een tiphooge van 200 meter. De turbines hebben elk een vermogen van 4,2 MW. Daarmee kan het windpark straks jaarlijks 30.000 MWh opgewekte groene stroom opwekken.
Duurzamer Limburg
De bouw van de windturbines past goed bij de ambities van de gemeente Weert en provincie Limburg. “Met deze drie windmolens in Weert zetten we weer een belangrijke stap om in 2040 energieneutraal te zijn: de windmolens leveren een belangrijke bijdrage aan de energiebehoefte van huishoudens en bedrijven in onze regio”, aldus de wethouders Wendy van Eijk en Geert Gabriëls.
Voordelen voor de omgeving
Om de coöperatieve aanpak van het windpark verder in te vullen, is er een Omgevingsfonds opgericht door energiecoöperatie WeertEnergie en Eneco. Van iedere opgewekte MWh gaat één euro naar het Omgevingsfonds. In totaal gaat het om ca. 30.000 euro per jaar. Met dat geld kunnen duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten van omwonenden in de omgeving worden gefinancierd. Omwonenden die interesse hebben om plaats te nemen in de omgevingscommissie kunnen zich aanmelden via info@windparkweert.nl.
Windpark Weert
WeertEnergie en Eneco trekken gezamenlijk op om Windpark Weert te realiseren vanuit een gedeelde overtuiging dat we duurzame energie willen realiseren in samenspraak en met betrokkenheid van de lokale omgeving. Meer informatie is te vinden op www.windparkweert.nl
10 Reacties
Zet die ziekmakers in je eigen achtertuin
We moeten oppassen dat niet de hele omgeving wordt vol geplaatst met die dingen.
Mooi zijn ze niet en zijn vandaag een tiental kilometers al zichtbaar, slagschaduw wil je echt niet bij je woning, maken lawaai wanneer ze draaien maar helft van de tijd staan ze stil. De omgeving”interessant” omdat hier relatief weinig bebouwing is in het buitengebied.
Het zou logisch zijn wanneer we gebruik maken van wat we in de omgeving veel hebben, mest (vergassen). Hoewel ook dit geen halleluja verhaal is (stank en duur) zitten hier wel voordelen aan zoals altijd beschikbaar, verminderen van uitstoot.
Eerst eens alle daken vol.
Geef mensen die dak over hebben er voordeel aan daar zonnepanelen voor een ander op te leggen.
Maar nee voordeel mag alleen voor de grote energie bedrijven.
Dan zag ik in het buitenland mooie constructies van afdakjes maken op parkeerplaatsen vol met zonnepanelen.
Auto mooi in de schaduw en dat beton oppervlakte ook goed benut.
Google maar eens op: “parking lot solar”
Tuinbouw bedrijven die licht doorlatende platen willen dat toestaan.
Maar nee lelijke windmolens en zonneweides, die alleen maar voor de grote maatschappijen winst hebben.
Niet voor de dieren, niet voor ons burgers.
Klopt, ook dat werkt erg mooi. Wind energie is niet per definitie slecht maar de land molens behalen al een stuk minder rendement dan op zee. Zonneweiden moeten per direct verboden worden. Dit is het meest onbenullige wat je met een stuk grond kan doen. Vooral omdat de grond voor niks anders gebruikt kan worden. Bedrijfspanden vol leggen heeft wel zin. Constructie technisch is dit (vaak) geen belemmering, het kan wel zijn dat de afwatering aangepast moet worden en er een sneeuwplan moet worden opgesteld.
Daarnaast zou de gemeente industriegrond alleen nog maar moeten verpachten. Een industriepand wordt in Nederland ontworpen voor een levensduur van 15 tot 25 jaar terwijl de praktijk heel anders is. De panden zijn inefficiënt, kijk maar eens op de oudere industrie terreinen.. Beter is om de panden na de ontwerp periode af te breken. Klinkt misschien raar maar is het niet. Wanneer een pand wordt opgetrokken met in het ontwerp opgenomen dat het pand gesloopt wordt (ontmanteld is beter woord) dan is bekend welk materiaal waar zit. Daarna bouw je een nieuw pand met de eisen van dan. Let wel, de materialen panden zijn 80% circulair.
Dit zet ecologisch veel meer zoden aan de dijk dan een paar van die molens.
Er zit nog veel meer aan vast zoals de strategische grondstoffen voorraad maar het gaat te ver om hier dieper op in te gaan. Ik heb bijgedragen aan de eerste bedrijfspanden die in Nederland maar ook buiten Nederland op deze manier zijn ontworpen en gerealiseerd.
totdat je erachter komt dat alle daken bedekken met zonnepanelen in de dorpen en steden niet gaat lukken. onder andere omdat het elektriciteitsnet in de dorpen en steden dat niet aankan
Waarom plaatst de redactie van deze site eigenlijk kritiekloos dit soort reclame verhalen?
Krijgen ze hiervoor betaalt?
Als inwoners een ingezonden brief sturen met verzoek tot plaatsing wordt die dan ook geplaatst?
Graag reactie van de redactie.
Ja klopt maar dit is gewoon een particulier initiatief en iedereen kan stukken inzenden ook u. Eén soort mededelingen bord Maar gevaar is dat mensen alles wat hier geschreven is als journalistieke content gaan zien. Gemeente en politieke partijen vinden dit natuurlijk geweldig. Zonder tegenspraak kunnen ze alles uit dragen
Waar deze vogel hakselaars en ziek makers komen staan wonen geen ambtenaren.
Raar he.
Het wordt steeds duidelijker waar de klimaatactivisten ons mee opzadelen.
Groep artsen trekt RIVM-rapporten over windmolens in twijfel.
https://nos.nl/artikel/2388009-groep-artsen-trekt-rivm-rapporten-over-windmolens-in-twijfel.
In Nederweert blijft het gelukkig voorlopig bij deze vier, zie eerder bericht op Nederweert24
https://www.nederweert24.nl/2021/06/30/nederweert-stelt-lokale-energie-strategie-vast/