FNV houdt komende zaterdag een campagne in Nederweert. ”Tijdens de verkiezingen ‘beloofden’ bijna alle politici een hoger minimumloon. De mensen die ons land draaiend houden, de schoonmaker, de postbode, de medewerker in de thuiszorg en de callcenter medewerker, hebben dat nú nodig. Dus: kom over de brug. Er is een nieuwe regering nodig, die het minimumloon verhoogt naar 14 euro bruto per uur.”
Nederweert voor 14
Op één juli stijgt het minimumloon met 0,96% van 10,24 naar 10,34 euro bruto per uur (werkweek van 38 uur). Dit is een halfjaarlijkse stijging, afgelopen januari steeg het minimumloon van 10,21 naar 10,24 euro per uur. John Janssen van Nederweert voor 14: “Honderdduizenden mensen zijn iedere dag bezig met overleven omdat het minimumloon veel te laag is om rond te kunnen komen. Daar verandert een verhoging van 0,96 % helemaal niets aan. Het minimumloon moet verhoogd worden naar een leefbaar niveau, naar 60% van het mediane inkomen, zoals de Europese Commissie dat adviseert”
Naar wie luistert de landelijke politiek?
Met de analyse ‘Naar wie luistert de politiek’? brengt de FNV wetenschappelijk onderzoek naar de manier waarop besluiten tot stand komen. De analyse laat zien dat de politiek vooral luistert naar multinationals en de rijkste 10% van Nederland, in plaats van naar de onderbetaalde werknemers die niet rond kunnen komen en naar de 70% van de Nederlandse kiezers die willen dat het minimumloon verhoogd wordt naar 14 euro per uur.
Campagne in Nederweert
Op zaterdag 26 juni vanaf 11:00 uur staat ‘Nederweert voor 14’ symbolisch bij brug 15 over het kanaal bij de Brugstraat- St. Rochusstraat om de landelijke politiek op te roepen om over de brug te komen. Aan de aanwezige Nederweertse raadsleden wordt een exemplaar van de analyse ‘Naar wie luistert de politiek’ overhandigd. En er wordt hen gevraagd of ze zich achter de oproep van ‘Nederweert voor 14’ willen scharen door zich, net als al 12 andere Limburgse gemeenten, via een motie, uit willen spreken voor dit belangrijke thema.
6 Reacties
Laten we het er op houden dat we iedereen genoeg geld gunnen om goed rond te komen.
Het vreemde aan dit is dat we nergens kunnen lezen wat de reactie is van de werkgevers. hoor/wederhoor
Als je iemand vraagt of hij meer geld wil zal hij altijd ja zeggen dus de uitkomst zal altijd hoog uitvallen.
Raeliseren ze zich ook dat de werkgevers zometeen minder mensen aan kunnen nemen omdat de loonkosten te hoog worden? Dit betekend dat er toch weer mensen thuis komen te zitten en door het hooge minimumloon hogere ww krijgen en ben je weer terug bij af.
Doe het gefaseert zodat iedereen er aan kan wennen en er uiteindelijk een hoger monimumloon uit voortvloeit.
Nobel van deze mensen om op te komen voor meer geld maar ik ben bang dat ze zich niet realiseren dat het uiteindelijk averechts werkt als je ineens een te grote stap neemt.
Succes met de actie
Volgens mij staat er nergens dat die verhoging ineens gedaan moet worden. De gefaseerde verhoging die je voorstelt is prima. Waar het om gaat is dat men zich uitspreekt over het einddoel van €14/uur.
Ga dan bij brug 14 staan
Beetje kortzichtig om hierom te vragen in een tijd waarin werkgevers het al hartstikke moeilijk hebben. De coronasteun was heel mooi, maar zeker niet toereikend. Werkgevers hebben veel uit eigen middelen bij moeten leggen. De komende jaren moeten achterstallige belastingschulden worden in gehaald. Dus voor extra verhogingen van het minimum loon zal voorlopige echt geen ruimte zijn.
14 euro bruto per uur. Daar komt een groot deel van ondernemend Nederland niet voor uit zijn nest. Waarom dat dan wel van anderen verlangen. Als je niet meer kunt betalen voor arbeid moet je je afvragen of je business nog wel bestaansrecht heeft.
Misschien denkt de FNV dat iedere ondernemer ergens een kluisje of geldboom heeft.