Het voormalige grafelijk kasteel Nijenborgh op de Biest in Weert geeft zijn historische geheimen langzaam prijs. Archeologisch onderzoek van het voorterrein (voormalige houthandel Scheijmans) is in volle gang. Teruggevonden restanten van oude verdedigingsmuren, grachten en bijgebouwen dragen bij aan een begrip en reconstructie van dit 15e eeuwse kasteelterrein.
Kasteel op de Biest in Weert geeft geheimen prijs
Onder het motto ‘graven naar de graven’ (van Horne), maken een kleine 1000 schoolkinderen uit de regio komende week kennis met de opgravingen van de voorburcht van het kasteel en wat ons die leren over de geschiedenis van Weert.
100 jaar
Voor het algemeen publiek, jong en oud, worden er door de Weerter Stadsgidsen rondleidingen rond kasteel en voorburcht georganiseerd. Voor meer informatie en aanmelding voor deze gratis excursies zie www.stadsgidsenweert.nl. Mis het niet want de afgelopen 100 jaar was collectief bezoek aan het burchtterrein niet mogelijk en binnenkort wordt alles voor nog eens zeker 100 jaar bedekt onder een fraai wandelpark.
Strootje trekken
Het excursieprogramma startte op zaterdag 10 juli en was al meteen een groot succes. Uw verslaggever was erbij. Getooid met gele hesjes en draadloze headsets lagen de gasten aan de lippen van stadsgids Harrie Mennen en publieksleider Bouke Kouters. De bevlogen gastheren en de andere stadsgidsen vertellen niet alleen over de opgravingen maar ook over de Weerter stadswording en het belang van het gravenhuis Van Horne. Natuurlijk ontbreekt de in 1568 in Brussel onthoofde Philips de Montmorency, graaf van Horne en Heer van Weert en Nederweert, niet in het verhaal. De gidsen laten de deelnemers aan de excursie zelfs strootje trekken. Maar het prachtige historische verhaal daarachter vertellen ze liever zelf.
Tekst en foto’s: Alfons Bruekers
Er zijn nog geen reacties geplaatst