Oos boeëtegebied verangertj en dur gieët gebouwdj waere in de kerne! Vae kalle uch gaer bi-j over de raodsvergadering van 20 juli
Intrekkingsbeleid buitengebied
Afgelopen dinsdag 20 juli werd er in de raadsvergadering unaniem een klap gegeven op de omgevingsvisie buitengebied. Nederweert Anders is ‘grueëts’ op de manier waarop deze visie via een knap staaltje burgerparticipatie als een van de eerste in Limburg tot stand is gekomen.
Door het grote aantal zienswijzen vanuit de agrarische sector zou je bijna denken dat het om een landbouwvisie gaat. Daarom hebben wij er nadrukkelijk op gewezen dat Nederweert een plattelandsgemeente is en dat het in het buitengebied natuurlijk ook gaat over wonen, energie, recreatie en toerisme, klimaatadaptatie, het landschap en last but not least onze mooie natuur.
Een van de zaken die wij hierbij hebben weten te realiseren is een intrekkingsbeleid voor verleende bouw- en milieuvergunningen.
De intrekkingstermijn is, na goed overleg tussen onze wethouder en vertegenwoordigers van de agrarische sector, vastgesteld op drie jaar. Wij vinden dit een mooi voorbeeld van een dialoog, waar verschillende belangen op basis van argumenten zijn gewogen. Wel hebben we erop aangedrongen dat de gemeente goed monitort en handhaaft: het plaatsen van een container of hoop stenen is natuurlijk niet voldoende om aan de voorwaarden te voldoen.
Bouwen, bouwen, bouwen
Zoals bekend is de woningnood in Nederland groot. Zo ook in Nederweert. Daarom zijn er inmiddels vele plannen in ontwikkeling, waaronder het ‘100 woningenplan’, een uitbreidingslocatie aan de rand van Nederweert of Budschop.Om ook op kortere termijn extra te kunnen bouwen is tijdens de raadsvergadering het voorstel ‘Bouwen in tuinen’ aangenomen. Het gaat hierbij om zo’n 35 levensloopbestendige woningen in de kernen, op percelen waar in het verleden vrijstellings- of wijzigingsbevoegdheden golden, die later zijn vervallen. De eigenaren krijgen nu alsnog de gelegenheid om onder voorwaarden op hun perceel een woning te bouwen.
Wij steunen dit voorstel van harte, maar hebben extra aandacht gevraagd voor het onvermijdelijke effect van verstening. Extra voorlichting over klimaatadaptatief bouwen met verwijzing naar de subsidiemogelijkheden is hierbij naar onze mening een belangrijke taak van de gemeente.
(Geen) Aandacht voor collectieve zonnedaken in het armoedebeleid en pilot afval Budschop
Ook het beleidsplan ‘Samen uit de armoede 2021-2025’, inclusief de aanpassing van de verordening ‘Meedoen in Nederweert 2021’, is unaniem door de raad aangenomen. We vinden het jammer dat onze vraag naar de mogelijkheid voor een collectief zonnedak voor de minima niet onder het thema armoede bleek te vallen. Wij komen hier heel zeker nog op terug!
Tot slot werd de ‘pilot afval Budschop’ besproken. Ook hier is Nederweert Anders blij met de gekozen aanpak: afval raakt iedereen en een nieuw afvalbeleid kan alleen slagen bij voldoende draagvlak bij de burgers.
Wij hopen dat de pilot voldoende oplevert voor een duurzaam, betaalbaar en gebruiksvriendelijk afvalsysteem, waarmee Nederweert weer vele jaren vooruit kan.
Er zijn nog geen reacties geplaatst