Skip to content

Cultuur en historie steeds toegankelijker voor blinde mensen

Glendi
4 augustus 2021 | 10:00

Advertentie

De Weerter stadsgidsen hebben audiosets en dat schept mogelijkheden voor de visueel beperkte mens om gewoon deel te nemen aan een stadswandeling. Want zelfs op afstand is het nu mogelijk het verhaal met gemak te volgen. Dus wat langzamer lopen of in een rolstoel moeten volgen is nu niet zo ‘n groot probleem meer. De presentatie vooraf is ook een fijne manier om al contact te leggen met de groep. Men kan zich dan al inleven in de wandeling en krijgt in grote lijnen de route en de cultuurhistorische context al geschetst. Voor visueel beperkten is het erg handig om al een soort van ruimtelijke oriëntatie vooraf in hun hoofd te hebben. Donderdag 12 augustus komt Koos Neijnens in Oogcafé Weert om 15.00 uur nadere uitleg geven over de stadswandelingen en de nieuwe headsets die ze via het Anjerfonds hebben kunnen aanschaffen. Het Oogcafé Weert is van 14.00 – 17.00 uur in Buurthuis Fatima aan de Nieuwstraat 11 te Weert. En zoals altijd is iedereen welkom die interesse heeft in het onderwerp of hoe te leven met een visuele beperking in het bijzonder.

Cultuurhistorie

De Weerter stadsgidsen willen met vakkundige rondleidingen en presentaties de cultuurhistorie van Weert levend houden. En de promotie van onze mooie regio verzorgen. Er zijn diverse fietstochten en wandelingen te boeken tegen een aangename prijs. Regelmatig worden er zelfs gratis rondleidingen georganiseerd. Ook rolstoelgebruikers kunnen gewoon meedoen. Maatwerk kan op aanvraag ook geleverd worden. Hun drijfveer is het enthousiasme om onze omgeving middels verhalen kenbaar te maken aan een groot publiek. Daarnaast ontwikkelen ze ook tochten die je zelf kunt ondernemen. Met een gids in de hand kom je door het Weerterland. Bij wijze van spreken.

Wie had ooit kunnen bevroeden dat Open Monumentendag 2021 zoveel initiatief op zou leveren om toegankelijkheid te bevorderen voor meerdere groepen in onze maatschappij? Die aandacht is hartverwarmend en vaak ook nog echt nodig.

Voeltafel
Vorige keer werd Vincent van den Berg van Molennetwerk Kempen-Broek al begroet in Oogcafé Weert. De Annamolen Weert krijgt namelijk een voeltafel voor de visueel beperkte mens. Tamelijk uniek in Nederland en tevens een primeur. Nu is het een feit dat het ook kinderen erg aanspreekt. Want normaal mag je nergens aankomen en alleen kijken. Dus dat belooft dubbele pret. Het heeft uiteraard ook een educatief effect. Niet alleen leer je veel over materie en hoe die aanvoelt. Ook leer je je te verplaatsen in mensen die niet meer zo goed of helemaal niet kunnen zien. Het is namelijk best ingewikkeld om met je handen te kijken. Vandaar dat braille op latere leeftijd niet goed meer aangeleerd kan worden. Je hersenen vertalen domweg de informatie via je tastzin niet meer. Iedereen die straks een bezoekje brengt aan de Annamolen zal snel merken dat voelen zo eenvoudig nog niet is en veel producten onherkenbaar zijn dan. Zacht meel zal nog wel lukken, maar onderscheid in diverse granen kan nog moeilijk worden.

Vandaar dat Van den Berg ook aan audio dacht. Alle geluiden van een molen, dat leek hem wel wat. Geluiden raden is overigens ook niet zo makkelijk, zeker niet onbekende geluiden uit een molen in actie. Maar voor de bewustwording van onze zintuigen is het een opsteker. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedereen de beschikking heeft over al zijn zintuigen op elk moment in zijn leven. Er kan namelijk altijd iets gaan haperen op enig moment.

Nu is de blije boodschap dat Van den Berg de studenten van de zomercursus van Rick Weert gestrikt heeft om de geluiden op te nemen in de Annamolen.

Ondertussen kun je ook bellen met John Snijkers Van Oogvereniging Limburg om een toelichting te krijgen op brandende vragen op mobiel nummer 06-20248377.

Voor vragen kun je ook mailen naar: araemaekers507@KPNmail.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Herfstmodeshow InBtween-18
Bekijk hier de trends
27 september 2024 | 15:00
Politieauto-politie-stock 2024
Laat je niet neppen, wees alert
27 september 2024 | 13:56
Full length of a senior active couple smiling and looking forward with confidence and serenity while riding bicycles in the countryside in summer
Inzicht in de gezondheid van de inwoners
27 september 2024 | 11:00
Afsluiting N2024_09__19 275 Venloseweg
Houd rekening met omleidingen en vertragingen!
27 september 2024 | 10:00

Advertentie