Vrijdagavond reikte burgemeester Birgit Op de Laak van Nederweert de Koninklijke Erepenning uit aan HBS Wilhelmina Ospel. De uitreiking vond plaats tijdens de jubileumviering in het clublokaal aan de Pastoor Vullersstraat in Ospel.
Tijdens de viering van het 125-jarig bestaansjubileum
Koninklijke Erepenning
De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De onderscheiding is in 1965 ingesteld door toenmalig Koningin Juliana en is bedoeld voor verenigingen en stichtingen die minimaal 50 jaar bestaan.
Vereniging van Handboogschutters Wilhelmina (HBS Wilhelmina)
Op 1 september 1895 werd de vereniging opgericht onder de naam Handboogschuttersgezelschap ‘De Vriendenkring’. Een belangrijk persoon bij de oprichting was meester Verreussel, destijds hoofd van de jongensschool van Ospel van 1894 tot 1924. Op de feestdag van de Heilige Sebastianus werd in 1897 de naam ‘De Vriendenkring’ gewijzigd in ‘Wilhelmina’. Tijdens de bezetting werd in 1942 onder druk van de bezetter de naam ‘Wilhelmina’ weer veranderd in ‘De Vriendenkring’, om na de oorlog weer terug te keren naar de huidige naam.
HBS Wilhelmina is een solide en vooraanstaande vereniging in de kern Ospel. Zij exploiteert een eigen clubgebouw en vervult een voortrekkersrol op het gebied van de handboogsport. De toekenning van de Erepenning is de Kroon op haar 125-jarig bestaan.
Koninklijk besluit
Bij Koninklijk Besluit van 17 juni 2020 is door Zijne Majesteit de Koning de Koninklijke Erepenning toegekend. Vanwege corona is de viering van het 125-jarig jubileum uitgesteld moeten worden. Vandaar dat de burgemeester de Erepenning nu pas kan uitreiken.
Eén keer eerder
Sinds de instelling van de Koninklijke Erepenning is slechts één keer eerder in de gemeente Nederweert deze penning uitgereikt. Dat gebeurde in 1978 aan Schutterij Sint Barbara Leveroy bij gelegenheid van haar 350-jarig bestaansjubileum.
Het artikel gaat onder de foto’s verder
125-jarig jubileum HBS Wilhelmina Ospel
Vandaag, d.d. 10 september, kon en mocht HBS Wilhelmina dan toch eindelijk haar 125-jarig jubileum vieren, wegens de Covid-19 maatregelen kon dit afgelopen jaar geen doorgang vinden. De handboogschutterij uit Ospel, werd 1 september 1895 opgericht on der haar toenmalige naam “De Vriendenkring” en vond destijds onderdak tot 1946 bij café Meeuvis (Deris Zjang, tegenwoordig ligt hier de straat Peeljuffer). In 1897 werd de naam De Vriendenkring ingeruild voor de huidige naam Wilhelmina, alleen in de bezettingsjaren ’40-’45, werd onder druk van de Duitsers de naam terug aangepast naar “De Vriendenkring”, daar er geen enkel verband mocht zijn tussen een vereniging en leden van het koninklijk huis. Tussen 1946 en 1968 was café Meule (Lochtstraat) de thuisbasis, waarna er bij café-zaal “De Port” een nieuwe schietbaan werd gebouwd (dit is tegenwoordig “de Piraterij” van De Dorpsherberg). Na diverse wisselingen van eigenaren van café “De Port”, werd het café en ook de schietlocatie gesloten in 1989. Wilhelmina was een vereniging zonder lokaal geworden. In goed overleg met de gemeente en met het financieel garant staan vanuit de leden, werd er in 1990 een nieuwe locatie gevonden, waar het huidige clubgebouw staat, aan de Pastoor Vullerstraat en werd dit op 5 mei 1991 geopend.
Een hele historie zo vanaf 1895. Ook sportief heeft de vereniging vanaf de jaren ’50 goed haar mannetje gestaan. Vanaf 1950 werd de traditionele afstand van 26 meter aangepast naar 25 meter, en deze bescheidde aanpassen deed Wilhelmina goed. Door de jaren heen heeft Wilhelmina in diverse (leeftijds)-categorieën meerdere regionale-, Limburgse- en nationale kampioenen afgeleverd, in zowel de individuele klassen als in teamverband. De verhuizing naar de Pastoor Vullerstraat deed het leden aanwas goed en hier zat ook een grote dosis nieuw talent tussen. Dit talent bleef niet on- opgemerkt, de laatste 25 jaar zijn er diverse schutters, welke onderdeel zijn geweest van afgevaardigden in Limburgse- en nationale teams, waarbij zij ook internationaal de naam van Wilhelmina mochten uitdragen.
Al met al een hele historie, waarbij als kroon op werk zij vandaag, uit handen van Burgemeester Birgit Op de Laak, de koninklijke erepenning in ontvangst mogen nemen.
1 Reactie
Bestuur en leden van H.B.V..Wilhelmina van harte gefeliciteerd met jullie 125 jarig bestaan en met jullie koninklijke erepenning deze hebben jullie verdiend.
Wij wensen verder de vereniging succes met het voortbestaan van deze mooie sport.
Hub en Paula Wullems