Skip to content

Kermis Weert 2021 gaat door | Raad zet licht op groen voor kermis in Weert

Redactie
8 september 2021 | 21:12

Advertentie

De gemeenteraad van Weert heeft vandaag unaniem besloten akkoord te gaan met het voorstel van het college om de kermis van 24 tot en met 29 september onder strikte voorwaarden door te laten gaan. Zo moet de openbare orde en veiligheid gegarandeerd kunnen worden. De gemeenteraad gaat akkoord met een verwacht tekort van € 257.000. De kermis vanwege de coronamaatregelen kleiner van opzet zijn met een maximum aantal van 2500 bezoekers tegelijkertijd. De kermis vindt plaats op het grasveld naast de stadsbrug, het Bassin en Kasteelplein.

Kermis Weert 2021

De kermis zal dit jaar financieel een negatief resultaat opleveren voor de gemeente. Vanwege allerlei noodzakelijke maatregelen in verband met corona, openbare orde en veiligheid en een andere organisatie van de kermis. Dit tekort is niet opgenomen in de begroting voor 2021. Ondanks dit tekort hecht het college en dus ook de raad eraan om een aangepaste kermis door te laten gaan.

Drie omheinde kermispleinen
Kermiswethouder Paul Sterk: “We hebben hard gewerkt aan een kermis die past binnen de huidige coronamaatregelen. Deze kermis wordt georganiseerd op het Bassin, Kasteelplein en het grasveld bij de stadsbrug. De kermis is kleiner van opzet, er is ruimte voor 10% van het reguliere bezoekersaantal. Dit jaar zal het dus vooral een regionale kermis zijn gericht op bezoekers uit Weert en omstreken. De drie ‘kermispleinen’ worden omheind door middel van hekwerk. In totaal mogen op de drie pleinen 2500 bezoekers gelijktijdig aanwezig zijn. Dit wordt gemonitord door middel van telcamera’s en fysieke controles.” Met al deze maatregelen is het mogelijk de kermis te organiseren binnen de huidige coronamaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel. “Het feit dat Weert deze kermis nu organiseert is goed nieuws voor de kermisexploitanten. Zij hebben vorig jaar en dit jaar nauwelijks inkomsten gehad doordat veel kermissen vanwege coronamaatregelen, zijn geannuleerd. Daarnaast is Weert een kermisstad en heeft kermis hoog in het vaandel staan. Door de kermis door te laten gaan nemen wij een actieve rol in het beschermen van dit imago. Daarbij doe ik wel een appel op de bezoekers, zodat zij doordrongen zijn van de maatregelen en het belang ervan.

Samenwerking
Het garanderen van de openbare orde en veiligheid zal in de aanloop naar en tijdens de kermis een belangrijk voorwaarde zijn. Voor het veilig verlopen van de bezoekersstromen is het belangrijk dat alle betrokken partijen, ook bezoekers, meewerken aan de maatregelen. Burgemeester Vlecken is hiervoor in overleg met de kermisexploitanten. Alleen samenwerking maakt het in deze omstandigheden mogelijk dat de kermis plaats kan vinden. Indien de veiligheid van bezoekers in gedrang komt kan het zo zijn dat de kermis wordt stopgezet.

Wachttijden
Voor de Weertenaar wordt deze kermis toch even wennen. Het is niet de traditionele stadskermis verspreid over het hele centrum. De drie ‘kermispleinen’ worden omheind met hekwerk en voorzien van in- en uitgangen. De pleinen kunnen individueel worden afgesloten. Het publiek moet rekening houden met wachtrijen bij de ingangen van de pleinen. Vol is vol. De oproep aan alle bezoekers is om voor vertrek de druktemeters te controleren op www.kermisweert.nl. Op de toegangswegen naar Weert staan borden met informatie over de drukte op de kermis.

Ruim 80 attracties
Een reguliere kermis in Weert bestaat uit ongeveer 130 attracties en zaken. Vanwege de kleinere opzet bevat de kermis dit jaar ongeveer 80 attracties en zaken. Wethouder Sterk: ‘De kermis is weliswaar kleiner van opzet, maar belangrijk voor Weert blijft dat het een familiekermis betreft met acceptabele ritprijzen.’

Overige kermissen in september
In het kerkdorp Stramproy gaat de kermis ook door, de kermis in kerkdorp Swartbroek gaat niet door. De Stramproyer kermis vindt plaats van zaterdag 11 tot en met dinsdag 14 september 2021. De openingstijden zijn: zaterdag en zondag van 13.30 tot 00.00 uur, maandag en dinsdag van 14.30 tot 00.00 uur. Op de traditionele locaties: Kerkplein en een gedeelte van de Julianastraat, is het mogelijk om coronaproof een kermis te organiseren. Het kermisplein word omheind met hekken met 1 ingang en uitgang. Bij de in- en uitgang staat een druktemeter en in de poorten hangen telcamera’s. Het publiek moet rekening houden met eventuele wachtrijen bij de ingang van het plein.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Sport bij Nederweert24 MEOS september 2024
Een nieuwe aflevering staat voor je klaar
27 september 2024 | 19:00
Bevrijdingsconcert Nederweert - Event Image
Bevrijdingsconcert Nederweert
27 september 2024 | 18:30
Scouting Venlo door Nederweert 2
Rond 04:00 – 06:00 uur in Nederweert
27 september 2024 | 17:00
Het verhaal van Jeordi Touil uit Weert
27 september 2024 | 16:22

Advertentie