Tijdens het nationale monumentenweekend waren er dit weekend weer historische wandelingen door het oude centrum van Nederweert. Na een lange periode van coronabeperkingen kon historieminnend Nederweert ook vandaag weer ‘de wei’ in. Na een gastvrije ontvangst met koffie en vlaai bij Guulke Eten&Drinken kon weer volop geproefd worden van de Nederweerter cultuur. Het zonnige weer droeg daar ook nog een stevig aan bij.
Inclusiviteit
Het thema van het monumentenweekend van dit jaar was ‘inclusiviteit’, meer in het bijzonder de omgang met mensen van andere levensovertuiging, cultuur of ‘ander’ gedrag. Daar kent de Nederweerter geschiedenis ook de nodige staaltjes van. Soms positief, zoals levensreddende hulp aan Joden in de IIe Wereldoorlog en de schuilkerk uit de tijd van Napoleon. Maar ook trieste voorbeelden zoals de gemeentelijke kerker voor criminelen, zigeuners en zwervers. Of het aparte kerkhof voor kinderen, niet-katholieken en zelfdoders. Dat alles onder het motto: wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd die te herhalen.
Andere ogen
Een kleine 40 belangstellenden, waaronder ook diverse gemeentelijke bestuurders, beleidsmakers en algemeen publiek met een warm hart voor Nederweert, liepen onder leiding van dorpsgids Alfons Bruekers mee tijdens deze wandeling van 2,5 uur. Om daarbij met heel andere ogen te leren kijken naar Nederweerts monumentale cultuurbezit. Sommige brachten daarna ook nog een bezoek aan de St. Lambertuskerk waar ons pas-gerestaureerde Clerinxorgel (sinds kort genoteerd op de nationale Top50 van Nederlandse orgels!) bezichtigd en beluisterd kon worden.
Draagvlak
Inmiddels hebben in de afgelopen jaren al bijna 3.000 inwoners meegedaan met deze cultuurhistorische wandeling in de oude kern of aan de historie-fietstocht in het buitengebied van Schoor, Roeven, Eind en Mildert. Dat aantal getuigt van een gestage warme belangstelling en een warm hart voor het historische dorpsbeeld onder de bevolking van Nederweert. Zowel waar het gaat om de officiële monumenten als ook om het monumentale straatbeeld, dat méér is dan alleen maar een optelsom van formeel geregistreerde monumenten. Dat bleek ook nu weer uit de positieve reacties bij deze excursie.
Deze maand nog start ook een programma van historische dorpswandelingen in Budschop, net als deze onder auspiciën van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert.
Er zijn nog geen reacties geplaatst