Skip to content

Pilots nieuw afvalinzamelingsysteem in onze gemeente

14 september 2021 | 19:00

De gemeente Nederweert hoopt in januari 2022 te starten met een pilot om de juiste werkwijze/afvalinzamelingsmethodiek te kiezen voor 2023 en verder.

Afvalinzameling

Het gekozen pilotgebied is Budschop (gebied van huidige woensdag inzameling). In de proef gebruiken ze een tariefzak voor restafval. GFT zamelen ze in via de huidige duobak. Daarnaast starten ze voor de hele gemeente met een pilot voor het apart inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal en de huis-aan-huis inzameling van PMD. De pilots duren één jaar.

Het met inwoners en uitvoerende partijen experimenteren is de veiligste weg voor het vinden van het best mogelijke inzamelsysteem. Door een proef te houden, geven ze inwoners en dienstverleners de ruimte om het systeem te testen en te verbeteren.

Het college legt dit voorstel voor aan de gemeenteraad die hier op 28 september een besluit over neemt.

Advertentie

5 Reacties

  1. Dit speelt al vanaf 2019: https://www.nederweert24.nl/2019/12/06/vvd-nederweert-extra-belasting-betalen-voor-afvalinzameling-door-slapend-college-van-bw/
    Nu nog een pilot van 1 jaar (tot dec 2022), wat betekent dat we op zijn vroegst halverwege 2023 over kunnen naar een nieuw systeem, mits de pilot succesvol blijkt. En ondertussen maar extra belasting betalen omdat het huidige systeem al 2 jaar niet meer gangbaar is.
    Wat gebeurt er als de pilot niet slaagt? Een volgend traject in van 3 jaar om een alternatief te vinden? Tegen die tijd moeten we waarschijnlijk de duo-bak zelf gaan legen bij de mileustraat omdat het huidige systeem niet meer wordt ondersteund door de afvalverwerkers.
    Daarmee is dus ook de uitslag van de pilot bekend, denk ik dan.

  2. Anoniem,
    Het is een grote schande dat in deze tijd, met het oog op de wet van de PRIVACY, zichtbaar voor iedereen nota bene, mensen hun luiers, incontinentiemateriaal en ik neem aan ook overig medisch afval, voor hun deur op straat moeten zetten.
    Het kan toch niet zo zijn dat deze mensen zo te kijk gezet worden. Denk je maar eens in hoe het voelt als je hier zelf mee te maken hebt. Als ze zich al ongelukkig voelen hierdoor versterkt dit zeker het gevoel nog meer!
    Hopend dat dit meteen gestopt wordt zodat deze mensen zich net zo kunnen voelen als ieder ander.

  3. Lekker al die zakken aan de straat, lekkend, wat regelmatig gebeurd, daardoor stank en vlekken. Ik zie s avonds de ratten nu al regelmatig de weg oversteken of tussen de struiken. Laat staan als iedereen een plastic zak aan de weg of voor de deur zet. En ophangen aan een lantaarnpaal zoals wel eens gebeurd, helemaal lekker. Dan heb ik de zooi van de halve straat voor mijn deur hangen en stinken.
    Kliko’s uit de tijd, ga weg! Het overgrote deel van Nederland gebruikt kliko’s in alle kleuren van de regenboog. En afval nog meer scheiden. De meeste moderne afvalverwerkingsbedrijven hebben dat liever niet. Machines/computers doen dit beter en sneller.

  4. Bron raadsvergadering 28-9-2021:
    Doel 30 kilo restafval en de wethouder hoopt op schoner PDM.
    Doel pilot: ervaring opdoen en de pilot is geslaagd wanneer er ervaringen zijn opgedaan.

    Kosten van deze pilot: 350 000,- terwijl Cranendonck al een soortgelijke pilot heeft doorlopen. Cranendonck is dan wel is waar aan de andere kant van Weert maar er is geen wereld van verschil. Tijdens de pilot worden huidige PDM ondergrondse inzamelbakken afgesloten. Duobakken komen te vervallen. Een maal per 2 weken worden de zakken opgehaald.

    Gemeentebreed bedragen de kosten, obv interpolatie van pilot kosten t.o.v huidige systeem: is 1500000,- meer (anderhalfmiljoen), terwijl in het voortraject het uitgangspunt was dat de kosten gelijk zouden blijven.

    “Nederweert Anders” vindt het helemaal fantastisch en klopt zichzelf goed op de borst.
    VVD: Cranendonck pilot: scheuren van zakken, fysiek zwaar, trekt ongedierte aan.
    Geen succes indicatoren vast gesteld inzake dit 350k kostende pilot.

    Note van de schrijver:
    Nederweert heeft al een probleem met ongedierte in de omgeving van de kanalen.

    Focus van scheiden afval is zuivere grondstof, een argument dat geen stand houdt. Zelfs kunststof producerende fabrikanten hebben moeite om reststromen schoon te houden (ik ben betrokken bij de afvalstromen van een grote fabrikant). Een vervuiling van 15% heeft al tot gevolg dat het niet meer als ‘zuivere grondstof’ mag worden beschouwd. Ter vergelijking bij Industrieel is dit minder dan 0.5% maar dan het niet meer als zuivere gelijkwaardige grondstof worden beschouwd.
    Huishoudelijk afval wordt gedowngrade en zal niet(!) als gelijkwaardige grondstof kunnen worden beschouwd. Er wordt ook heel leuk gesuggereerd dat er van afval luiers energie kan worden opgewekt. Dit is gewoon verbranden. Dit wordt ook “energie recycling” genoemd maar dit heeft niks met hergebruik van grondstoffen te maken.

    Hoe dan wel: macro economisch ga je dit als gemeente niet oplossen. Verpakking moet geharmoniseerd worden. Verminderen van verschillende soorten plastics en terug naar wat schoon is (glas). Dit moet binnen de landelijke / europese politiek worden opgelegd aan de fabrikanten.

    Mening van de schrijver:
    de huidige inzameling bevat centraal gelegen afval locaties. Deze worden door 1 enkel persoon met kraan geleegd. De nieuwe manier moeten minimaal 2 personen per adres afval gaan ophalen. Hoezo is dit goedkoper of kan dit voor het zelfde tarief?
    De illusie dat door afval thuis te scheiden er beter gescheiden wordt, is vooral wensdenken. Juist in de thuisomgeving zal er niet worden nadacht, de kritische grens van minder dan 15% vervuiling is bij voorbaat niet haalbaar. Zelfs voor brave scheiders is het al moeilijk. Ik ben benieuwd wat de percentages zijn binnen de andere gemeentes..

    De vage doelstelling (KPI) van de pilot, ervaring opdoen, maakt deze altijd slaagt.
    Bespaar 350k en zet de huidige vuilniswagens om naar elektrisch….


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

2024_12_22-Ongeval-Randweg-Zuid-Lindenstraat-Nederweert-6
Ongeval bij verkeerslichten met Lindenstraat
22 december 2024 | 23:01
Foto | Marie-José van Lierop-Ploem
Iedereen is van harte welkom
22 december 2024 | 21:00
livestream-kerk-ospel-ton-sieben
Parochie O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
22 december 2024 | 20:00
Praktijk Jij bent Oké Lisette Poell
Iets waar velen reikhalzend naar uitkijken
22 december 2024 | 19:00

Advertentie