Vanaf welke leeftijd mag je kind werken en wat zijn de regels waaraan moet worden voldaan? wie is verantwoordelijk voor het naleven van die regels? Even de meest belangrijke regels op een rij.
School wordt ook meegeteld als arbeidstijd
- 12 jarigen mogen alleen werken in het kader van een werkstraf of een leerproject, onder toezicht van een volwassene.
- 13 en 14 jarigen mogen alleen klusjes doen en helpen bij lichte werkzaamheden tussen 7:00 en 19:00 uur. Op schooldagen mogen ze maximaal 2 uur beperkt werken. Tijdens een vakantiedag of niet-schooldag zijn dit 7 uur per dag. Gedurende een schoolweek mogen er maximaal 12 uur gewerkt worden, tijdens een vakantieweek maximaal 35 uur. Ze mogen absoluut niet werken op zondag. Je kind laten helpen in de eigen zaak, mag alleen wanneer het bedrijf 1 geheel vormt met het woonhuis van het kind.
- 15 jarigen mogen zelfstandig licht niet-industrieel werk doen, tussen 7:00 tot 19:00. In vakanties en op zaterdag en zondag tussen 7:00 – 21:00 uur. Bij een werktijd van meer dan 4,5 uur is een half uur pauze verplicht. Werken op zondag mag alleen als het soort werk het noodzakelijk maakt en het in het arbeidscontract staat. Ouders of verzorgers dienen hiervoor uitdrukkelijk toestemming te hebben gegeven.
- Jongeren van 16 en 17 jaar mogen maximaal 45 uur per week werken, tussen 6:00 en 23:00 uur. Per dienst mogen ze maximaal 9 uur werken. Over 4 weken mogen ze gemiddeld 40 uur per week werken.De tijd die ze op school zijn wordt ook meegeteld als arbeidstijd. Ouders en werkgever zijn beiden verantwoordelijk voor het naleven van deze regels. Ze mogen ook niet ’s nachts werken, geen oproep diensten doen en ook niet overwerken. Ook hebben ze recht op langere rusttijden. Per 52 weken, moeten zij minstens 13 zondagen vrij hebben. Als ze op zondag werken, zijn ze op zaterdag vrij.
Uitgebreide informatie is te vinden op de site van de rijksoverheid.
In de rubriek “Loopbaanadvies” geeft Angelique Caris korte tips over loopbaan – en arbeidszaken. Angelique woont in Nederweert en werkt sinds2010 van huis uit als loopbaanadviseur. Zij is de adviseur voor mensen die vastlopen in hun studie –of werkleven. Dit kan zijn door ontslag, maar ook op het moment dat je twijfelt over je huidige baan.
Ook helpt Angelique studenten bij het maken van een passende studiekeuze. Door het grote aanbod aan opleidingen, zien zij vaak door de bomen het bos niet meer. Dan is wat extra hulp een goede investering in de toekomst. Daarnaast is Angelique actief met het ontwikkelen van trainingen en workshops voor werkzoekenden, studenten, ouders en het onderwijs. Meer weten over het werk van een loopbaanadviseur? Kijk dan op de website van Angelique Caris
Er zijn nog geen reacties geplaatst