Skip to content

Mindfulness | Tijd om te herstellen

Redactie
23 september 2021 | 11:00

Advertentie

MindfulnessElaine Aron, Amerikaanse psychologe, spreker en auteur van boeken over hoogsensitiviteit noemt het downtime. Ik noem het hersteltijd. Tijd die je nodig hebt om alle prikkels te verwerken. Het kenmerk van hoogsensitiviteit is dat je informatie en indrukken diepgaand verwerkt. Terwijl een ander ogenschijnlijk makkelijk van het een naar het ander gaat heb jij iets meer tijd nodig. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet. Immers informatie wordt in jouw hersenen anders verwerkt dan bij niet hoogsensitieve mensen. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig de tijd neemt om te herstellen.

Overprikkeling komt overigens niet alleen voor bij hoogsensitieve mensen maar bij iedereen die langere tijd aan spanning wordt blootgesteld. Zowel mensen met het persoonlijkheidskenmerk hoogsensitiviteit als mensen die dit kenmerk niet hebben kunnen hooggevoelig zijn. Hooggevoeligheid wil namelijk zeggen dat er sprake is van overprikkeling. 

Tijd vrijmaken voor jezelf en dan ook écht voor jezelf lijkt soms ingewikkeld.
Dat merk ik telkens wanneer we weer met een nieuwe mindfulnesstraining starten. Menigeen voelt zich eerst bezwaard, zo niet schuldig als er tijdens de periode van de training gevraagd wordt om dagelijks ongeveer vijfenveertig minuten tijd voor zichzelf te plannen. Dat is ook precies de reden waarom we de nieuwe training, waarmee we op 21 oktober starten, in opeenvolgende sessies doen. Dat maakt het compact en daardoor overzichtelijk. En tot nu toe blijkt dat iedereen prima in staat is die tijd in te passen.

Hoe ziet hersteltijd eruit?
Je gaat in die periode niet tv kijken, op social media of gamen. Ook ga je in die tijd niet gezellig bijkletsen met een vriendin. Hersteltijd wil zeggen dat je hersenen in dat moment rust krijgen. Dat kan door te mediteren, in je eentje fietsen of wandelen met je zintuigen naar buiten gericht, of terwijl je rust naar (klassieke) muziek luisteren. Misschien gelden er voor jou andere activiteiten. Experimenteer en kijk wat bij jou past. En ook hoeveel tijd je nodig hebt om te herstellen …

Mindfulness maakt gevoeliger.
Door mindfulness te beoefenen merk je dat je gevoeliger wordt. Doordat je die gevoeligheid opmerkt ben je ook eerder in de gelegenheid hier adequaat op te reageren door bijvoorbeeld hersteltijd in te bouwen. Mindfulness maakt je aan de ene kant gevoeliger maar het helpt je ook je gevoeligheid te managen waardoor hoogsensitieve mensen hun gevoeligheid weer als een gave gaan ervaren.  

Ben je geïnteresseerd in deze of een andere mindfulnesstraining vraag dan hier informatie op. Liever niet in een groep? Dan kun je ook voor een privé traject kiezen of coaching. 

Investeer jij dit najaar ook in jezelf?

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie