Skip to content

Tankversperring Nederweert 2,70 meter verplaatst

Redactie
15 november 2021 | 16:28

Advertentie

Het hervatten van de werkzaamheden aan brug Hulsen door Rijkswaterstaat nadert. Vorige week is een deel van de aspergestelling dat niet verplaatst kon worden verwijderd. Op maandag 15 november is het overgebleven gedeelte van de aspergestelling verplaatst. Dat gebeurde met een kraan op rails. Een imposante klus.

Tankversperring Nederweert

Werkzaamheden
De rest van de week wordt gebruikt om het grondwerk af te ronden. Rijkswaterstaat kan dan in week 47 verder met het vervangen van de oude brug.

Aspergestelling deels verwijderd
De aanwezigheid van de aspergestelling kwam aan het licht bij de eerste werkzaamheden aan de brug. Er is geprobeerd om de stelling in zijn geheel te bewaren. Door de aanwezigheid van een hoge druk gasleiding moest een deel van de stelling toch verwijderd worden.

Nieuwe brug aanleggen
De rest van het betonnen object is verplaatst. Daardoor is het mogelijk om een nieuwe brug aan te leggen, zonder gewichtsbeperking. De oude brug bij Hulsen was aan het einde van zijn levensduur.

Weer zichtbaar maken
Zodra de werkzaamheden helemaal afgerond zijn, wordt bekeken hoe de aanwezigheid van de aspergestelling zichtbaar kan worden gemaakt.

Lees ook

Advertentie

3 Reacties

  1. Zo te zien niet alleen een paar metertjes verplaatst maar ook nog voor het grootste deel gesloopt. Triest. Het zaakje zou toch behouden worden, stond een tijdje geleden nog op deze site?
    De gemeente is niet erg zuinig op hun erfgoed, eerst Alda en nu dit oorlogsmonument weer. De Wethouder van Sloopzaken staat er in elk geval heel content bij te kijken op die foto’s.
    Waarom horen we niks van de erfgoedcommissie eigenlijk?

  2. Dit vanwege zijn vorm en bewaringstoestand voor Nederlandse begrippen hoogst zeldzame overblijfsel uit de Nederlandse oorloggeschiedenis, is een jaar geleden door alertheid van een omwonende voor snelle vernietiging bewaard gebleven. Waar alle andere oorlogsobjecten rondom de Nederweerter kanalenkruising al sinds jaar en dag tot officieel rijksmonument zijn benoemd, was de ‘aspergesversterking’ van Hulsen door een administratieve fout ooit over de tafelrand gevallen.

    De Erfgoedcommissie heeft er toen in januari van dit jaar met succes voor gezorgd dat de gemeente een plan tot behoud ging ontwikkelen en daar zijn toen door ons gemeentebestuur diverse adviseurs voor aangezocht en substantiële budgetten voor vrijgemaakt.

    Pas recent heeft het gemeentebestuur besloten om het monumentale object een stuk te verplaatsen, en in tweede instantie zelfs gedeeltelijk te slopen. De Erfgoedcommissie, initiator van dit project, heeft dit alles steeds via de media moeten vernemen. Daarover zijn zowel door de gemeenteraad als de commissie vragen over gesteld en is om betrokkenheid in de plannenmakerij gevraagd. Het gemeentebestuur stelt zich echter op het nadrukkelijke standpunt dat de aspergesversterking geen zaak voor de Erfgoedcommissie is. De commissie betreurt die gang van zaken zeer en heeft dat ook al bij herhaling aan het bestuur laten weten.

  3. Even relativeren kan geen kwaad.
    Het gaat hier om een lelijk blok beton waarin gaten zitten waar balken in werden geschoven om tanks tegen te houden. Nou niet bepaald iets wat ik zou willen kwalificeren als erfgoed of oorlogsmonument. Bovendien bleek in de oorlog dat ze geen enkel nut hadden. We werden gewoon door de Duitsers overrompelt.
    Als dit een toeristische trekpleister moet worden dan zijn we wel erg armoedig bezig in Nederweert.
    Een snelle reconstructie van de brug bij Hulsen lijkt mij belangrijker en ik denk dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Screenshot
De vereniging is enorm trots
26 september 2024 | 22:18
2024_09-26 Ongeval Geuzendijk Weert-1
Traumahelikopter ter plaatse
26 september 2024 | 22:04
Anabool-vs-katabool-Roeg-Kuijpers
Wat is het verschil?
26 september 2024 | 18:30
2024_09_26 Verhalenestafette Nederweert 2024-1
Week van Lezen en Schrijven
26 september 2024 | 18:07

Advertentie