Skip to content

Onbeantwoorde liefde

9 december 2021 | 13:49

MindfulnessSelf-love seems so often unrequited’ – Anthony Powell
Eigenliefde schijnt maar al te vaak onbeantwoord te blijven.

Velen van ons zijn erg goed in zichzelf op de kop geven als er iets misgaat. Ook mij heeft dit vaak getroffen. Alsof altijd alles meteen goed zou moeten gaan en je nooit eens een fout zou mogen maken. Je nooit eens zou mogen vergissen… We zijn mensen, geen machines. Wat we ook vaak doen is onszelf ondermijnen door te reageren op al die kritische gedachten die het brein ons willekeurig voorschotelt.

Al deze reacties zijn overigens volkomen menselijk ook al zijn ze misschien niet altijd wenselijk op dat moment. En dat kan nu juist een reden zijn waarom je er last van kunt hebben. Last ervaren doordat alles wat het brein je voorschotelt klakkeloos te geloven. En je vervolgens af te wenden van de gedachten en gevoelens die daarbij vrijkomen. Je verzet tegen wat er is manifesteert zich dan in het lichaam als spanning en onrust. En misschien zelfs als somberheid.

In mindfulness spreken we over drie pijlen die ons lijden veroorzaken.
De eerste pijl
waardoor we worden getroffen komt door de situatie. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met pijn, iets ongemakkelijks of onplezierigs. Een examen dat je niet hebt gehaald of een promotie die aan je neus voorbijging. Maar het kan ook een situatie zijn dat je struikelt en pijn voelt. Deze pijl is onvermijdelijk. We hebben er geen invloed op. 

Na die eerste pijl volgen er nog twee pijlen en die hebben te maken met hoe we op de situatie reageren.
De tweede pijl boort zich midden in die eerste pijl wat de pijn doet toenemen. Dit is je eerste reactie op die pijl. Het zijn de gedachten en emoties die je over de situatie hebt. Misschien zeg je tegen jezelf dat je harder had moeten werken of beter je best had moeten doen. Wat stom van mij. Als ik dit had geweten dan … enzovoort.
De derde pijl, de fatale pijl, boort zich in diezelfde wond. Dan kunnen er gedachten zijn zoals: zie je wel, ik kan dit niet. Ik ben niet slim / goed genoeg. Ik ben dom. Tijdens mindfulness trainingen en coachsessies komen dan onderliggende aannames naar boven.

De eerste pijl is onvermijdelijk. We krijgen allemaal meerdere keren in ons leven te maken met onplezierige situaties. De pijlen die daarop volgen zijn in eerste instantie niet zo duidelijk zichtbaar zoals ik het hierboven heb beschreven. Mensen omschrijven het in eerste instantie als iets wat tegelijkertijd gebeurt. Door ernaar te kijken, te luisteren, te voelen ontdek je de verschillende fasen. We hebben geen invloed op die eerste pijl. We kunnen wel invloed hebben op hoe we omgaan met de reacties die daarop volgen. Je reactie op de tweede en derde pijl. Zo oefenen we met mindfulness om je niet af te wenden van de pijn maar je ernaar toe te wenden en bekend en vertrouwd te raken met je reacties zodat ze je uiteindelijk niet meer overweldigen. Van ‘to react ‘ naar ‘to respond’. Zelf aan het stuur zitten in plaats van op de achterbank te zitten.  Dit is allesbehalve een quickfix en ik had daarbij de fundamenten van de mindfulness nodig die mij in dit proces ondersteunde. Het proces laat zich niet manipuleren en ook niet forceren. Gun jezelf de tijd en ruimte. Mindfulness prikkelt je om je eigen wijsheid aan te zetten en daarop te vertrouwen.
Mild zijn voor jezelf kun je oefenen. Je kunt nu, hier op dit moment, besluiten vriendelijker, milder te zijn voor jezelf. Het begint met de intentie en jezelf regelmatig herinneren aan dit besluit.

Hoe kan ik vriendelijk zijn voor mezelf?
Dit geeft niet alleen een positief effect op jezelf. Doorgaans zien we dan ook dat mensen hun omgeving met meer vriendelijkheid bejegenen.

Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.

– Lisette –

AGENDA
Een nieuwe Training mindfulness Leven in de maalstroom start op 17 maart 2022. Je kunt (bijna) op elk moment beginnen met een privé training.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie Nobco. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

1 Reactie


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Aanhouding-arrestatie-2-1
Rijksweg Zuid in Kelpen-Oler
23 november 2024 | 13:26
2024_11_23-E-Gevatj-menke
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
23 november 2024 | 12:00
Overlijdensbericht-Carolien-Bukkems
Geuns Uitvaartbegeleiding
23 november 2024 | 11:00

Advertentie