Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en ’s nachts. Wat als ‘maagpijn’ wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken.
Maagklachten
Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig. Dit wordt door het maagslijmvlies in de maag aangemaakt. Het maagslijmvlies beschermt ook de wand van de maag. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor de beschermende werking afneemt. Hierdoor kan de maagwand plaatselijk geïrriteerd of ontstoken raken door inwerking van het maagzuur. Bij oprispingen, veelvuldig opboeren en overgeven komt er maagzuur in de slokdarm. Ook dit kan klachten veroorzaken. Verwaarloos regelmatig terugkerende klachten niet. Ze kunnen ernstige gevolgen hebben.
Oorzaken
De oorzaak van maagklachten is vaak onbekend. Er zijn wel verschillende factoren die het ontstaan van maagklachten kunnen beïnvloeden:
- Verkeerde eetgewoonten (niet goed kauwen en te haastig of te veel eten
- Roken, alcohol, koffie, thee, te vet of te gekruid eten
- Spanningen of een onregelmatig leven
- Bacteriële besmetting
- Vertraagde maaglediging
- Reisziekte
- Zwangerschap
- Voedselvergiftiging
Sommige geneesmiddelen (onder andere bepaalde pijnstillers) kunnen ook maagklachten veroorzaken of verergeren. Je Alphega apotheek kan je hier meer over vertellen.
Wanneer arts raadplegen?
- Bij kinderen met maagklachten
- Bij maagklachten die na gebruik van een zelfzorgmiddel niet binnen twee weken verbeteren
- Als de klachten verergeren
- Bij ernstige maagpijn, of maagpijn met uitstraling naar kaak, arm en/of rug
- Als voedsel in de slokdarm blijft hangen
- Bij het braken van bloed of zwarte ontlasting
- Bij een verminderde eetlust en sterke vermagering
- Als je het afgelopen jaar een maagzweer hebt gehad
- Als je ouder bent dan 50 en voor het eerst maagklachten hebt
- Bij een drukkende, zeurende pijn tijdens zwangerschap
Geneesmiddelen
Maagzuurneutraliserende middelen (met aluminium en magnesium) zorgen ervoor dat het maagzuur gebonden en geneutraliseerd wordt. Hierdoor heeft het geen kans op de maagwand in te werken. Je kunt ze goed gebruiken bij incidentele klachten. Ze zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm en als kauwtabletten. Neem ze bij voorkeur een uur na de maaltijd en voor het slapen in. Mensen met een nierstoornis en kinderen jonger dan twaalf jaar mogen geen maagzuurneutraliserende middelen gebruiken. Raadpleeg in die gevallen een arts. Ook kunnen zuurneutraliserende middelen de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. Neem je die daarom minimaal twee uur voor of vier uur na gebruik van een zuurneutraliserend middel in.
Maagzuurremmende middelen verminderen de aanmaak van maagzuur. Je Alphega apotheek kan je adviseren bij het maken van de juiste keuze voor het beste middel in jouw situatie en controleert of het geneesmiddel wel samengaat met andere middelen die je gebruikt. Maagzuurremmende middelen kun je gebruiken als de klachten langere tijd aanhouden. Gebruik ze echter niet langer dan twee weken achtereen zonder een arts te raadplegen. Aanhoudende klachten kunnen het gevolg zijn van een ernstigere aandoening.
Bent u op zoek naar een middel om uw maagklachten te verminderen? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom.
Het team van Alphega apotheek Nederweert wenst u prettige feestdagen en een voorspoedig 2022!
Tot de volgende keer,
Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Op werkdagen van 08.30-18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00-14.00 uur!
Bezoek ons ook op Facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert
Er zijn nog geen reacties geplaatst