Skip to content

Zuidenwind start omgevingsfonds Ospeldijk

Redactie
28 december 2021 | 8:34

Advertentie

Verenigingen, stichtingen en andere groepen kunnen vanaf deze maand een beroep doen op het nieuwe ‘omgevingsfonds Windpark Ospeldijk’. Het fonds wordt gevuld met een deel van de opbrengst van de vier nieuwe windturbines langs de Noordervaart. Coöperatie Zuidenwind zoekt momenteel leden voor de adviescommissie die aanvragen gaat beoordelen.

Omgevingsfonds

Jaarlijks komt er ongeveer € 43.000,-  beschikbaar voor het omgevingsfonds. Met dat geld worden duurzame initiatieven gestimuleerd in de omgeving van het windpark, dat eigendom is van Zuidenwind en WML. ‘Duurzaam’ wordt breed geïnterpreteerd: projectvoorstellen kunnen gaan over energie, maar ook over natuur of het bevorderen van leefbaarheid. Het fonds is bedoeld voor gemeenschappelijke projecten, níet voor individuele uitkeringen.

Adviescommissie
Zuidenwind is inmiddels ook begonnen met het werven van leden voor de adviescommissie. Dit orgaan, gekozen uit inwoners uit de omgeving, selecteert ieder half jaar één of meer aangedragen projecten. Mensen die interesse hebben om mee te denken en te beslissen over de besteding van het omgevingsfonds, kunnen een e-mail sturen naar administratie@zuidenwind.org, met daarbij een kort CV en motivatie. Op de website van Zuidenwind (www.zuidenwind.org) is meer informatie te vinden over het omgevingsfonds Ospeldijk en de adviescommissie (zuidenwind.org, onder ‘profijt omgeving’).

Advertentie

11 Reacties

  1. Dit soort omgevingsfondsen dienen maar een doel en dat is het oppoetsen van het imago van de exploitant van de windmolens. Zij weten verdomde goed wat de negatieve effecten zijn van windmolens op mens, milieu en natuur. Dat was al bekend voor ze die dingen gingen bouwen.
    Als windmolens zo geweldig zijn als wordt voorgedaan dan is een omgevingsfonds niet nodig.
    Hoewel lang niet toereikend kan die € 43.000 per jaar beter gebruikt worden als schadevergoeding voor de omwonenden als compensatie voor gezondheidsschade en waardevermindering van woningen.

    Verenigingen, stichtingen en andere groepen wees solidair met de omwonenden die de overlast van deze windmolens ervaren en laat je niet omkopen.

  2. Beste Zuidenwind, en al degenen die investeren in, danwel profiteren van, de zgn winst van windpark ‘Ospeldijk’, en daarmee dus ook een aandeel hebben in de overlast voor ons, omwonenden.
    Het doet bijna pijn, zo waar is hetgeen Frank hierboven schrijft.
    Al vanaf het moment dat deze turbines draaien komen er klachten van direct omwonenden en ook verder rondom. Want de impact is groot. Niet te beschrijven eigenlijk. Daarom onder dit verhaal een filmpje over hetgeen Zuidenwind U niet vertelt..
    Het gaat om mensen die ziek worden omdat ze niet kunnen slapen, mensen die elders gaan slapen omdat het hier niet meer lukt, mensen die hun ramen niet meer kunnen open houden snachts vanwege het aanhoudend gebrom. Maar ook mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid of van de baby die verwacht wordt in t voorjaar. Want we weten ook nog veel te weinig van de impact van het laag frequent geluid op de ontwikkeling van een ongeboren kind. En ja, daarover horen we jullie niet. Tegen die mensen zeggen dat je nou eenmaal een vergunning hebt gekregen dus dat het mag om deze industrie op zo’n 500 meter van hun bed te zetten. …Onvoorstelbaar. dat is het. In dit land. Een beschaafd land. Ik kan niet anders dan dit vergelijken met martelpraktijken. want het stopt voor hen niet, nooit. Als het snachts voor iedereen stil is, is het rondom de turbines verschrikkelijk om te vertoeven. Nu op dit moment, dat ik dit schrijf, op 1.5 kilometer afstand, trilt de grond. Het geluid van de turbines overstemt het verkeer wat luwer wordt natuurlijk. want het is tijd om te rusten. maar niet voor iedereen. En nee, dit is met geld niet goed te maken. Maar dat het uitgedeeld wordt aan buurtschappen, verenigingen, wellicht ook nog met goede intensies en duurzame doelstellingen…..dat is inderdaad alleen bedoeld om jullie eigen imago op te poetsen. Het zou getuigen van inlevingsvermogen en respect als daadwerkelijk geluisterd wordt naar hen die echt omwonend en lokaal zijn. En dat op de eerste plaats de overlast stopt. En nee we willen geen geld in ruil voor alles wat het ons nu kost. Materieel en immaterieel. Het bedrag van 43.000 euro is een lachtertje in vergelijking daarmee…
    Kijkt U alstublieft naar de uitleg van Dr. Marc Goethals over gezondheidsrisico’s van windturbines, ca 6 minuten.. https://www.youtube.com/watch?v=x5VPZw80F3s

  3. Klopt Frank,

    Ze geven niks om de omwonenden die ziek worden door slaapgebrek en wiens levens worden verwoest.
    Het spel dat hier gespeeld wordt door de iniatiefnemers en de gemeente is crimineel.
    Wie zich aansluit is gewoon medeplichtig want niemand kan zeggen dat ze het niet wisten.

    Hier zouden straffen op moeten volgen!

    Kijk ook maar eens op http://www.windwiki.nl voor informatie over de effecten op de gezondheid en omgeving.

    Er is maar 1 juiste oplossing en dat is het afbreken van windmolenpark Ospeldijk want de vergunningen hadden ook niet afgegeven mogen worden. De trucendoos van de gemeente, Zuidenwind en WML is groot en hun duim heel dik.

  4. Dit is zo pijnlijk voor de bewoners aan de Noordervaart 🙁

    Stokershorst, Het Kruis, Gebleektendijk en omgeving worden misleid, geschoffeerd en opgeofferd.

    WML, Zuidenwind en Gemeente Nederweert, schaam je en stop met zand in de ogen van de Nederweertenaren te strooien, ze zijn niet dom!
    Dit maak je met een omgevingsfonds niet goed en het zal je imago natuurlijk ook niet redden, al plaats je nog zoveel mooie sprookjes op internet.

    Het is diep triest wat hier gebeurt.

  5. NB Voor echte informatie mag een kijkje op de site van “wind wiki” niet ontbreken. Er gaat een wereld aan informatie voor je open als je daar de onafhankelijke onderzoeksresultaten leest. Zuidenwind, WML en Gemeente zijn van begin af aan op de hoogte van gezondheidsrisico’s maar het komt ze niet zo goed uit.

    Follow the Money.

  6. Mij door gestuurd:

    Bij Stadskanaal is deze zomer ook een dergelijk windpark gereed gekomen.
    Ook van die mega hoge molens, reeds van verre zichtbaar.
    Tegen de wil ook hier van de bewoners.
    De molens staan echter nu al 2 maanden stil.
    Dit type maakt een hele lage bromtoon die de meeste mensen niet horen maar wel onbewust waarnemen. Slaapstoornissen en gezondheidsklachten met concentratieproblemen zijn het gevolg.
    De fabriek zoekt intussen een oplossing..

    Wees dus gewaarschuwd !
    Het gemeentebestuur danst naar de pijpen van de Staten Generaal en die is weer het verlengstuk van de regering..
    Inspraak burgers ? . het is een regelrechte farce !

    Bundeling van gedupeerden landelijk lijkt me een goede zaak!

  7. Hallo Lia en degene die jou t bericht doorstuurde. En ook anderen die zich, net als wij bezorgd maken over hun gezondheid. Want de gevolgen van deze mega industrie zo dicht op de mensen zijn nog nooit onderzocht. Geluid is niet hetzelfde als infrasoon / laagfrequent geluid. En de trillingen kunnen kilometers ver gaan en niet direct alarmerend zijn omdat je het anders waarneemt dan “lawaai”
    Maar gemeenten en overheden willen niet horen… ze laten de initiatiefnemers geluidsmetingen doen. Dat is feitelijk al een vreemde situatie. Maar Laag Frequent Geluid meten gebeurt niet en is ook een ander vak!
    27 januari as is er een bijeenkomst georganiseerd door het college van Nederweert met onze stichting. Dit op advies van de klachtencommissie van de gemeente. Want er is nog nooit daadwerkelijk geluisterd naar onze zorgen en hetgeen wij willen inbrengen aan actuele informatie over de schadelijke gevolgen van deze industrie vlakbij mens – dier – natuur. Het heeft dus bijna een jaar geduurd voordat er actie ondernomen is op onze bij het college gemelde zorgen..
    Verder is het zaak dat iedereen die vindt dat eerst onderzocht moet worden wat de gevolgen zijn van deze megaturbines in ons aller buitengebied, een zienswijze indient voor 21 januari. De gemeenteraad heeft 23 november jl. immers ingestemd met het ontwerpbesluit van het college, dus dat de verleende vergunning voor windpark Ospeldijk oké zou zijn. Hiermee worden alle klachten en actuele inzichten genegeerd.
    Bij vragen hierover, dan wel over andere zaken in deze:
    mail naar Stichtingbll20@gmail.com

  8. Hallo allemaal,
    T.a.v. iedere investeerder, bestuur, participant en initiatiefnemer.

    Ik ben de eigenaar van Stokershorst 1, over het kanaal van de 4 windturbines. Ondertussen is duidelijk dat de windturbines niet correct vergund zijn. Duurzaam zal dit project dus niet zijn, het enige lastige is hoelang het zal duren alvorens ze afgebroken worden want er zitten grote belangen achter. Nu ja, we zijn het eens dat niemand boven de wet staat en dat bepaalde methoden om iets door te duwen een kort leven beschoren zijn. Dat komt allemaal snel genoeg aan het licht, iets van “al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald ze wel” dat zal hier ook zo zijn.
    Niet voor niets zijn er in andere landen andere regels en normen.

    Ik kocht dit voormalig klooster/rustoord in een natuurschoon landgoed aan officieel stiltegebied voor de rust (duh)… zoals de naam het zegt. Op de moment dat ik dit typ meet ik 54 DB aan geluid. Het verkeer is geluwd nu en dit betreft dus enkel de turbines. Wetende dat de maxima aan de gevel 41 en 47 db is op gemiddelde basis kan ik garanderen dat deze turbines met hun dagelijkse geluidsbelasting van +50 db er ver boven liggen. Dat men daardoor deze bestemming al dan niet bewust over het hoofd gezien en zelfs een woning vergeet mee te nemen in de vooronderzoeken lijkt me nogal wiedes… men haalde allerhande trucs uit om deze 4 onrustpalen hier te kunnen zetten. En waarom? Daarom, het patriarchaat drukt door en ondrukt, echter onkruid vergaat niet. Ik ben niet van plan dit prachtig gebied waar ik gezinnen met ernstig zieke kinderen opvang naast al het andere mooie werk dat hier gebeurt los te laten. Mijn kinderen willen hier wonen, mijn zoon die op 1 jarige leeftijd meerdere malen het leven bijna gegeven heeft, die een massa chemo en onderdrukking moest ondergaan voor zijn recht op gezondheid en leven wil hier wonen! Hij vroeg een boomhut waar hij in kan slapen aan “Make A Wish” de boomhut staat. De onrustbrengende industriele windturbines zullen niet blijven draaien want het klopt niet en het mag niet, het is niet waar wij als mensen voor staan, wat jullie willen… iedereen wil rust, gelukkig zijn en anderen niet kwetsen. Doe hieraan mee en u draagt bij aan onderdrukking, machtsmisbruik en vernietiging van al wat mooi is.

    @zuidenwind @wml @ nederweert… het is zeer eenvoudig. Ze horen hier niet, ze zijn via misleiding vergund en dat zal aangetoond worden en de schadevergoedingen zullen volgen. Mijn kinderen lopen klachten op, mijn onderneming en bestemming “rustoord” is onteigend en dit gaat me echt te ver. Waar is het respect voor al wat mooi, stil en goed is? Wat hebben wij als mensen nu nodig in deze tijd ? Windturbines verlagen het afweersysteem, ze brengen hoofdpijn, onrust, tasten de zenuwen aan en ga zo voort… snachts kan het raam niet meer open vanwege 50+ decibel… dat terwijl verluchting belangrijk is om gezond te slapen. Om geen verhoogde co2 te hebben in een ruimte.

    Ziet u ons hier mediteren in deze “kerkelijke” omgeving met een constant zwiepend geluid? Ziet u mijn kinderen optimaal ontwikkelen terwijl specialisten zeggen dat geluid niet boven de 40 zelf 35 db mag zijn? Waar gaat u nog stilte vinden als u zelfs stiltegebieden onteert ? Als u rustoorden onteigend van bestemming ? Kan u uzelf in de spiegel kijken beste investeerder die hier winst uit haalt? Beseft u dat dit ontkennen, uzelf ziek zal maken? Kijk eens wat ik deed de vorige 8 jaar via Ons Steentje in België… ik begeleidde gezinnen n.a.v. mijn eigen zoon die botkanker “tot op het BOT” kreeg en ik begrijp heel goed waar ziekte vandaan komt. Lieg tegen uzelf en uw lichaam zal spreken!

    Leg ze stil, geef ons onze rust terug en leef plus laat leven zonder geld te verdienen op de kap van anderen en vanuit een illusie duurzaam te zijn; want molens van 210 meter die 17 jaar draaien op subsidies en in een 25 diameter beton geboort zitten in boringsvrije zone en kwetsbaar gebied naast een rustoord en vlakbij broedende zeldzame vogels en natuur zijn niet duurzaam. Bespaar u de pijnlijke vaststelling alles te verliezen indien u dit doet door anderen alles af te pakken wat hen dierbaar is nl: gezondheid en rust.

    Duidelijke taal! Ik teken als
    Mens: Pieter Van Reeth
    Papa van Tristan, Tobias, Tiebe, Anaïs en behoeder van Stokershorst 1 dit stuk land met geschiedenis.

  9. Uitganspunt is dat voor geld alles te koop is en de buurt bewoners zo mee wel mee werken aan het vernietigen van de leefomgeving. Misschien ook iets voor boeren als ze een nieuwe megastal neer willen zetten. Maak een fonds en laat zo de buurt ook de buurt financieel profiteren en vervolgens kan je je gang gaan.

    We willen gewoon geen windmolens op land. Gewoon niet. En dat is gewoon een politieke keuze. Niet in de buurt maar ook niet elders in het land. Het is gewoon in alle opzichten een slecht idee er zijn veel betere alternatieven en dat is kernenergie. Minimaal oppervlakte gebruik en 0 overlast. O uitstoot. 0 geluid. Helemaal niets en 24/7/365 stroom onafhankelijk van het weer. Die 1m3 afval per jaar kan je gewoon veilig opslaan. Het is het beste alternatief tot ver in de 2e helft van deze eeuw. Als oplossingen als kernfusie in beeld komen die ook geen afval meer hebben. De argumenten tegen kernenergie zijn 100% gebaseerd op onderbuik en niet op kennis.

    In een pas verschenen rapport van de VN blijkt dat kernenergie het meest klimaatvriendelijk is en nog veel beter scoort dan zon en wind op CO2 uitstoot als de hele keten wordt mee gerekend.

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/12/20/levensduurverlenging-maakt-kerncentrales-nog-klimaatvriendelijke/

  10. Ik heb met de buurtbewoners van die vermaledijde windmolens te doen. Ik vind het onbegrijpelijk dat er in Nederweert geen politieke partijen zijn die het lef hebben om deze beerput open te trekken. Deze hele kwestie slaat de gemeente over niet al te lange tijd om de oren en gaat een hoop geld kosten aan schadevergoedingen. Benieuwd wie daar dan de verantwoordelijkheid voor neemt.

  11. Dat voorspel is al begonnen Willy want ze wijzen nu al met de vinger naar elkaar.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_10_06 Koopzondag Nederweert-17
Mooi weer trok veel bezoekers naar het centrum
6 oktober 2024 | 20:00
2024_10_06 Synchroon team ZPC Nederweert
Het wedstrijdseizoen is weer begonnen!
6 oktober 2024 | 19:22
default
Denk mee over leefbaarheid van Nederweert-Eind
6 oktober 2024 | 14:49
Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00

Advertentie