Het oude jaar loopt ten einde en een nieuw jaar staat voor de deur. Bij uitstek hét moment voor een goed gesprek. Dat communicatie soms best wel ingewikkeld kan zijn komt doordat je niet alleen met jezelf te maken hebt maar ook met de ander. Harde meningen drijven mensen net zozeer uit elkaar als met alle winden meewaaien. Een belangrijk, maar niet enige, ingrediënt voor een goed gesprek is respect. Respect voor jezelf en respect voor de ander. Zo kunnen er gesprekken gevoerd worden waarin mensen zich gerespecteerd en begrepen voelen. Ook al deel je niet elkaars mening. Je laat ieder in zijn eigen waarde zonder concessies te hoeven doen voor wat betreft je eigenwaarde.
Wat ik in mijn praktijk vaker hoor zeggen is, dat mensen, jong en oud, zichzelf soms helemaal verliezen in gesprekken met anderen en geen idee hebben hoe dit kan gebeuren. En omdat dit niet fijn voelt willen ze er iets aan doen.
Aan het einde van een eerste coachsessie krijgt de coachee een werkopdracht mee naar huis die ik in dit column graag met jullie deel. Misschien vind je het leuk om hier ook zelf mee aan de slag te gaan?
Er zijn drie dingen die je tijdens een gesprek bij jezelf kunt observeren en waar je nadien op kunt reflecteren.
- Wat is je gevoel? Wat voel je in je lichaam en waar?
- Wat is je reactie? (Gedrag)
- Waar was je met je aandacht?
Kijk naar momenten waarop je in de rol als verteller zat en kijk naar momenten waarop je in de rol als luisteraar zat. Wat kom je dan over jezelf te weten? Met die informatie ga ik met de coachee in een volgende sessie aan het werk.
Vaak komen ze tot de conclusie dat ze totaal geen notie hadden van wat er allemaal in hun lichaam omging. En dat er sprake is van automatische reacties, zeker als er meningsverschillen zijn.
Maar ook dat gedachten alle kanten op vliegen wanneer de ander geen aandacht heeft voor hun verhaal. En omgekeerd in de rol van luisteraar, jezelf verliezen in je eigen verhaal doordat je iets uit het verhaal van de ander bij jezelf herkent.
Wanneer het hoofd de leiding heeft en lichaamssensaties niet meer worden geregistreerd ben je niet meer bewust aanwezig. Maar ook wanneer je helemaal opgaat in emoties en het intellect bedekt raakt onder al die gevoelens.
Een coachee krijgt in eerste instantie dan ook oefeningen mee naar huis die gericht zijn op bewustwording en we gaan aan het werk met het communicatiekompas van Edel Maex. Afhankelijk van wat er verder nog nodig is worden ook andere coachtools ingezet.
Het jaar loopt ten einde. Waar ga jij het op de laatste dag van dit jaar over hebben?
En hoe stap je in zo’n gesprek?
Verbinding, verdraagzaamheid, inlevingsvermogen, compassie, liefde en respect zijn allemaal ingrediënten voor een goed gesprek.
Ik wens je een gezellige jaarwisseling en sluit dit column af met een quote van voormalig aartsbisschop Desmond Tutu die dit jaar op tweede kerstdag, op 90 jarige leeftijd, kwam te overlijden.
God’s dream is that you and I, and all of us will realize that we are family,
that we are made for togetherness, for goodness, and for compassion.
Boektip: Het boek van vreugde.
Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.
– Lisette –
AGENDA
- Een nieuwe Training mindfulness Leven in de maalstroom start op 17 maart 2022. Je kunt (bijna) op elk moment beginnen met een privé training.
- Vakantie: de praktijk is gesloten vanaf vrijdag 24 december tot en met zondag 9 januari.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.
Er zijn nog geen reacties geplaatst