Skip to content

Samen van bak naar zak: wat gaat goed, wat kan beter?

Redactie
24 januari 2022 | 18:00

Advertentie

Het nieuwe afvalsysteem is van start gegaan. Op maandag 24 januari is het PMD voor het eerst aan huis ingezameld. Een week eerder haalden ze in Budschop voor het eerst het restafval op in de nieuwe tariefzakken. De gemeente Nederweert krijgt momenteel veel vragen en ze merken dat inwoners veel bewuster omgaan met afval. Een aantal dingen gaan goed, sommige dingen kunnen beter. De gemeente zette er een aantal op een rij.

Wat gaat goed, en wat kan beter?

Containers voor luiers en incontinentiemateriaal
De eerste dagen waren er veel vragen over de vindbaarheid van de inzamelcontainers voor luiers en incontinentiemateriaal. Ze staan bij basisschool Budschop, basisschool De Bongerd en basisschool De Kerneel. In overleg met de scholen zijn de locaties verbeterd. Bij basisschool Budschop staat de verzamelcontainer bij de ingang van het schoolplein aan de Beatrixstraat. Bij basisschool De Kerneel staat de inzamelcontainer na de ingang rechts. En bij basisschool De Bongerd vind je de container aan de linkerkant van het schoolplein. De gemeente streeft ernaar om het aantal locaties op korte termijn uit te breiden naar alle kernen. Bij ouderencomplexen zoeken ze naar op maat oplossingen.

Duobak in pilotgebied Budschop
In het pilotgebied in Budschop is de duobak dit jaar alleen nog maar bestemd voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Ook etensresten mogen in de GFT-bak. Tijdens de eerste ophaalronde zat in een aantal duobakken nog restafval. Duobakken waarin deze week restafval wordt aangeboden, voorzien ze van een duidelijk zichtbare kaart hoe de bak te gebruiken. Vanaf woensdag 2 februari zullen ze de duobakken waarin restafval zit niet meer legen in het pilotgebied. Wordt de duobak bij jou niet geleegd, dan kun je het restafval alsnog in een tariefzak deponeren en bij de volgende ophaalronde aanbieden. Restafval wordt in Budschop wekelijks opgehaald. Inwoners ontvingen daarvoor eerder gratis 20 tariefzakken.

Ophalen van PMD-afval
Het PMD-afval (plastic, metaal en drinkkartons) halen ze één keer per twee weken op. Dat gebeurt op de ophaaldag van de duobak. Let op: word je duobak op woensdag geleegd, dan wordt het PMD bij jou op maandag opgehaald.

Gebruik doorzichtige zakken
De regels voor het aanbieden van PMD-afval zijn strenger geworden. Zakken moeten doorzichtig zijn, zodat de afvalverwerker de inhoud kan controleren. Zwarte zakken bij het PMD-afval worden door de afvalophaler geweigerd en behandeld als restafval. De kosten voor het verwerken van restafval zijn veel hoger. Gebruik daarom de juiste PMD-zakken. Deze zijn gratis af te halen bij o.a. supermarkten. Zij beheren zelf hun voorraad. Zijn de zakken (bijna) op, dan kunnen ze deze bijbestellen bij de gemeente. Er is voldoende voorraad.

Inwoners gaan bewuster met afval om
De gemeente merkt dat veel inwoners bewust(er) bezig zijn met afval. Dat is een goede ontwikkeling. Het terugbrengen van de afvalberg en het beter scheiden van afval kunnen we alleen samen realiseren. Afval scheiden lijkt eenvoudig, maar het is soms ingewikkelder dan je denkt. Ze krijgen hierover dan ook veel vragen. Bijvoorbeeld bij welk afval wattenstaafjes horen of wat je moet doen met een flesje nagellak. De medewerkers van het klantcontactcentrum proberen alle vragen zo snel en goed mogelijk te beantwoorden. Of kijk bij de lijst met veel gestelde vragen en antwoorden en de afvalscheidingskaart. Ook de website milieucentraal.nl biedt heel veel informatie en een handige online afvalscheidingswijzer. Neem eens een kijkje.

Vragen en reacties
Ook op sociale media worden veel vragen gesteld en meningen gepost over het nieuwe systeem. Meedenken kan nog altijd via een klankbordgroep. Je kunt je daar voor opgeven via info@nederweert.nl. Concrete vragen proberen ze zoveel mogelijk rechtstreeks te beantwoorden aan de vragensteller. Het is echter ondoenlijk om op alle meningen en aannames te reageren. De pilot moet uitwijzen of we met zijn allen iets kunnen doen aan het beter scheiden en verminderen van het afval.

Advertentie

20 Reacties

  1. Reactie via de mail krijg je niet. Zelf achter de eerste tarief zakken voor ons aan moeten gaan. Telefonisch is er nooit iemand aanwezig die er iets vanaf weet (maar die is er in het hele gemeente huis niet). Luier containers savonds niet bereikbaar. En vandaag lijkt heel budschop wel een vuilnisbelt met allemaal die zakken overal op en aan. Echt geweldig georganiseerd. Dit is ook op één vrijdag middag verzonnen door iemand die nog wat productiviteit moest inhalen op het gemeentehuis. Daar zit iedereen ook maar om het half 5 te maken… waardeloos.

  2. De kwaliteit van de doorzichtige PMD laat zeer te wensen over , doe er 2 over elkaar , maar maakt weinig uit , gaan al meteen scheuren als je ze iets te stevig vast pakt.
    Een betere kwaliteit PMD zak zou zeer wenselijk zijn ( zal ook veel ellende voorkomen ),

  3. Slim gedaan gemeente Nederweert.
    Het PMD zakken gedoe haalt de aandacht van Corona af.
    Nu heeft heel Nederweert iets belangrijkers om zich druk over te maken.

  4. Mooi project ,de bermen zijn nu nog meer voller versiert met zooi.

  5. Wat een fantastisch gebeuren. In de winkel, hier en op facebook overwegend negatief.

    Maar ik denk dat de gemeente roept, geen officiele klacht ontvangen, van de klankbordgroep horen we ook niets, klachten die we binnen krijgen doen we net of het geen “echte” klacht is dus project geslaagd!

    En een prachtig project kan op het CV van iemand bijgeschreven worden

  6. en weer een project gestart voor de verkiezingen, ik hoor het Nederweert Anders en D66 al roepen.
    niet te geloven wat een stelletje brokken piloten. nog niks hebben die partijen goed gedaan.

  7. Annie zegt:
    Ik weet niet of hier iemand van op de hoogte is, maar er wordt slechts 5% van alle plastic wereldwijd gerecycled.
    Dat is een druppel op een gloeiende plaat,
    we worden weer bij de neus genomen…
    Het bedrijfsleven zadelt ons op met dit probleem, en de burger mag het tegen betaling oplossen.
    Stop die nonsens. En ambtenaren die hun tijd hier insteken, doe eerst jullie onderzoek voordat jullie ons hiermee opzadelen!!!!

  8. Op de Hulsenweg bij de appartementen hingen al vanaf woensdag de vuilniszakken .
    Wat een verschrikkelijk gezicht al die zakken de hele week.
    Op de hoek kruising Smisserstraat Ospelseweg veel zakken aan de lantaarn .
    Het uitzicht wordt op deze gevaarlijke kruising flink belemmerd..
    Zorg dat op minimaal 10 meter van een kruising geen zakken mogen hangen.

  9. Wat een prachtig vertoon van incompetentie. Chapeau chapeau! Extra plastic uitdelen,vervuiling van de omgeving creëren en eens per week ziet Nederweert er uit alsof het de achtertuin van Renewi is.

  10. Hoe is het mogelijk dat er eigenlijk niet naar de burgers geluisterd wordt. Bomen kappen, terwijl bomen voor zuiveren lucht zorgt. En dan de stank en ongedierte die op al die plastieken zakken af komen. Waar is Nederweert mee bezig ? Wie gaat er straks nog stemmen , als er toch niet naar hun klachten geluisterd wordt , en er niks aan gedaan wordt ? Straks heet het “ NEDERWEERT “ daar ga je met een boog om heen. Jammer dat de burgers absoluut niet betrokken worden met zulke besluiten. Bezint eer ge begint.

  11. Nu komen er 2 vrachtwagens aan de deur ipv één. Erg milieuvriendelijk.

  12. Hoeveel gekker kan het nog? Vanochtend de eerste keer bij ons PMD zakken opgehaald én kliko geleegd. Mooi zou je zeggen. Maar dat wordt nu wel gedaan door 2 dieselslurpende vuilniswagens. Dus nu 2x de uitstoot hiervan. Hoezo verbetering van het milieu? Dit slaat werkelijk helemaal nergens op. De zoveelste dwaling van die groene linkse rakkers binnen de gemeenteraad. Alweer een voorbeeld van incompetentie en het opbouwen van ongeloof en verbazing bij de burger.

  13. Nog een keer mijn reactie van vorige week, hopelijk leest de gemeente dit wel:

    Allereerst:
    Gewoon maar Budschop aanwijzen als pilot gebied. Normaliter spreek je een voornemen uit om het daar te doen, gaat dan de meningen peilen en daarna eventueel definitief besluiten. Misschien heb ik het gemist maar ik heb niks gezien waarin om mijn mening werd gevraagd?

    Als tweede: de kroonringen.
    Welke luie ambtenaar op het gemeentehuis had geen zin om zijn werk te doen? Gewoon even in de systemen uittekenen op welke lantaarnpalen je kroonringen wilt plaatsen. De buitendienst rond laten rijden en tadaaaa: iedereen heeft voor de deur een kroonring. Nu moet iedereen maar naar de werf komen om ze op te halen en hangen ze lekker random op (en dus ook aan bomen, wat de gemeente niet wilt…. goh zag je niet aankomen). Als ergste nog dat sommige mensen er gewoon 10 meenamen waardoor veel andere voor niks zijn gekomen aangezien ze op waren.
    Dadelijk blijkt alsnog dat er op plekken te weinig hangen, zie je nu al nu je zelf moet gaan aanvragen om ze te laten hangen, waardoor alsnog mensen voor een enkele of paar ringen moeten gaan rijden. Top geregeld weer.

    Als derde: Geen overgangsperiode
    Hoeveel mensen zijn de eerste week vergeten dat het systeem in is gegaan? Gewoon zoals altijd de duo bak gevuld en wat blijkt: ow wacht, nee er rijden alleen maar nieuwe wagens die je restafval niet meer mee nemen. Wat moeten we nu doen? Maar lekker onze bak omscheppen in deze domme nieuwe zakken voor rest? Wat mij nog altijd onduidelijk is: ga ik ook minder BSGW betalen nu ik voor die zakken moet betalen?
    Normaal gesproken als je wijzigingen doorvoert wat invloed heeft op mensenlijk handen (wat al jaaaaaren op dezelfde manier gebeurt) dan doe je dat met een overgangsperiode. Laat de oude wagens nog lekker even een maandje rijden en plak een sticker op de bakken waar mensen alsnog rest in de bak doen. Over een maand weet iedereen het.

    Als vierde: PMD
    Dus, wij netjes al een week alles in die nieuwe zakken doen. Wat blijkt? De bakken zijn per gisteren gesloten maar ze gaan pas vanaf volgende week rijden…. Wat moet ik nu met mijn zak? Lekker een week laten liggen? Die gaat dadelijk mooi aan de ring hoor.

  14. Snap ook nog altijd niet waarom we niet, zoals in zoveel dorpen en steden, gewoon een extra bak krijgen voor PMD. Dat gedoe met zakken is echt een drama.

    Toevallig vorige week iemand gesproken van de gemeente. Naar mijn gevoel een jonge dame die net van school kwam.
    Verbaasd me ook niks, aangezien onze gemeente alleen maar traineeships als vacatures online zet. Goedkoper personeel die hetzelfde werk moeten doen, maar ook minder ervaren. Mensen die (nog) niet breder kijken dan het boekje dat ze op school geleerd hebben. Dan worden er veel mogelijke gevolgen over het hoofd gezien. Net zoals hier… Voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

    Groetjes vanuit budschop.

  15. Wat zijn we toch allemaal negatief
    Mijn mening is,geef het een kans. En vooral de tijd om daarna re reageren.

  16. Lekker z’n stink zak aan z’n lantaarnpaal recht in het zicht voor je neus smakelijk eten gadverdamme daar denken ze niet aan.

  17. Aan inwoner: als die bus het hele uitzicht mag belemmeren op het kruispunt van onze progressieve gemeente dan kunnen die paar zakken aan die paal ook wel. Bijkomend voordeel is dat het mindere zicht een alternatieve “verkeersremmende maatregel” is. Rijden ze hopelijk wat minder hard. Kan me voorstellen dat men die stinkzakken van jan en alleman nu, en zeker in de zomer, ook niet voor de voordeur wil hebben met vliegen, maden, lekkende vloeistoffen. Ik in ieder geval zeker niet. En nee, van mijn zak heb je geen last.

  18. Het beleid van de gemeente Nederweert is er weer op gericht op het recht van de sterkste.
    De senioren in onze staat zijn weer de klos. Eerste wordt er steeds een auto voor hun oprit geparkeerd, dan krijgen ze een Berlijnse muur in hun achter tuin en nu weer wordt zonder overleg de ring voor het afval aan de lantaarnpaal bevestigd voor hun huis.
    Met dank aan de firma,s JAN, ANDERS, D 66, CDA, VVD en GROEN LINKS ( het groen kan wel weg, aanhangers laten een ouder boom gewoon verpieteren).

  19. Gezellig die plastic zakken aan de lantaarnpalen.
    Wat denk je van de vogels die de plastic zakken open pikken.
    Resultaat al het restafval ligt op straat.
    Dit wordt niet door de ophaaldienst opgeraapt.
    Mag je zelf doen, wat een zootje.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_27 Weert kermis is geopend-17
Ga jij ook naar de kermis?
28 september 2024 | 10:15
2024_09_19 Boeken en platenmarkt in KelpenOler
Groot aanbod
28 september 2024 | 10:00
Screenshot
Van Deursen Uitvaartverzorging
 
28 september 2024 | 9:00

Advertentie