Skip to content

Mindfulness | Soms voelt het leven heel intens

Redactie
3 februari 2022 | 11:01

Advertentie

MindfulnessHet woord intens gebruik ik om de diepte van mijn gevoelens aan te duiden. Ik kan bijvoorbeeld intens genieten van iets wat ik eet of drink, door al mijn zintuigen in te schakelen en even de tijd te nemen om te proeven.

Ik kan intens genieten van de natuur. Zo wandelde ik woensdagochtend met een vriendin in het Leudal. Er was even een moment waarop we stilstonden met alle zintuigen open, en we de omgeving en het vogelconcert op ons lieten inwerken. Door hier met mijn hele wezen bewust bij aanwezig te zijn (alle zintuigen open), merkte ik reacties tot in elke vezel van mijn lichaam op. Dit was een intens moment met gevoelens van, gelukzaligheid, verwondering en dankbaarheid. Zulke momenten dienen als brandstof voor mindere tijden. Het leven is nou eenmaal niet altijd geweldig, fantastisch. 

Er kan ook iets op je pad komen dat zo intens is, waardoor je helemaal in beslag genomen wordt door je gevoelens. Op zulke overweldigende momenten is het belangrijk even aandacht te hebben voor wat je voelt. Ruimte maken, geeft ruimte. Druk je die gevoelens weg of negeer je ze, dan maak je het alleen maar erger. Het verlies van een dierbare kan een hele intense ervaring zijn. Maar ook andere gevoelens zoals boosheid.

Zo gebeurt er op dit moment iets in mijn leven waardoor er niet alleen intense gevoelens van genieten zijn, maar ook andere gevoelens vrijkomen.
Mijn zoon vertrekt binnenkort met zijn vriendin naar Australië om daar samen een toekomst op te bouwen. Dit raakt me intens. Soms heb ik het gevoel in een achtbaan te zitten.

Er zijn soms momenten dat ik verdriet voel en even huil. En dan zijn er weer momenten van dankbaarheid dat ik zijn moeder ben en geniet ik als ik zie hoe hij zijn eigen weg gaat. Ik ben trots op hem! Wanneer ik met mijn aandacht in het nú ben, is er geen gevoel van gemis. Immers, ze zijn nog steeds in Nederland. Maar wanneer mijn mind gaat tijdreizen met denken aan vroeger en denken over de toekomst, word ik soms heen en weer geslingerd en overweldigd door emoties.
Dit gebeurt op momenten als de automatische piloot actief is. Zodra ik dit merk, schakel ik al mijn zintuigen in en kom weer aanwezig in het nú. En soms betekent dit dat ik even aandacht heb voor een emotie die er is. 

Op zulke momenten is het is belangrijk om vriendelijk te zijn voor jezelf en jezelf niet te veroordelen. Je doet jezelf alleen maar meer pijn wanneer je kritiek hebt op jezelf. Daarom is het belangrijk op momenten, als je het even moeilijk hebt, compassie te hebben. Compassie is niet hetzelfde als medelijden. Met compassie bedoelen we hier mildheid, vriendelijkheid. Aandacht hebben voor de pijn of ongemak die je voelt en daarbij aanwezig zijn. Oké zijn met je weleens niet oké voelen. 

Sophie vertrek volgende week naar huis, ja zij is Australische en heeft hier gestudeerd. Sander volgt een aantal weken later. Al weet je nooit precies hoe het gaat lopen in tijden met corona. Ik kijk ernaar uit om hen straks in Australië op te zoeken. Op het moment dat hij door de gate verdwijnt zullen er vast weer tranen vloeien, maar bovenal overheerst het gevoel van liefde, vertrouwen en nieuwsgierigheid naar hun avontuur. Sterker nog. Als ik in hun schoenen stond, zou ik waarschijnlijk precies hetzelfde doen. Ik ben dankbaar te merken hoe mindfulness en meditatie me wederom helpt te dealen met wat het leven me voorschotelt.

AGENDA
De start van de training mindfulness, het programma van Edel Maex: leven in de maalstroom wordt verplaatst naar april.  Maar je kunt nog steeds (bijna) op elk moment starten met een privé training van dit programma of het programma: naar het hart van mindfulness.

  • 14-02-2022 Ont-Moeten

Heb je interesse in onze nieuwsbrief meld je dan hier aan.

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer en is aangesloten bij de beroepsorganisatie NOBCO. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Mussenbaan Staatsbosbeheer
Nationaal Park De Groote Peel
6 oktober 2024 | 11:00
Totalbody Sport 4
Hoe blijf je gemotiveerd in deze periode?
6 oktober 2024 | 10:00
Buurthuis Moesel in Weert vol met hobbyisten
Hobby Happening
6 oktober 2024 | 9:00
Omwonenden Kruisstraat klagen over verkeersoverlast
“Situatie loopt de spuigaten uit”
5 oktober 2024 | 20:38

Advertentie